fbpx
13.3 C
Kecskemét
2024. október 4., péntek

FRISS HÍREK

Bán János és Fekete Gábor lehet a két új alpolgármester

- Advertisement -

Marad az öt alpolgármester Kecskeméten, ha az alakuló közgyűlésen megszavazzák az új szervezeti és működési szabályzatot, és nagy erre az esély, hiszen a lezárult ciklushoz képest kényelmesebb többsége lesz az új képviselő-testületben a Fidesz–KNDP-nek. A polgármester azt javasolja, hogy a közgyűlés tagjai közül két főállású alpolgármestert válasszanak – a kormánypárti Engert Jakabnét és Fekete Gábort –, a harmadik főállású alpolgármester külsős (azaz ne képviselő) legyen, mégpedig Bán János, a Kecskeméti Médiacentrum előző főszerkesztője, aki nyáron lett a rajzfilmstúdió ügyvezetője. A két társadalmi megbízatású nem közgyűlési tag alpolgármester maradhat Gaál József és Homoki Tamás.

Október 8-án, kedden 14 órától tartja alakuló ülését a kecskeméti közgyűlés. Ennek egyik napirendi pontja lesz az alpolgármesterek megválasztása is.

Előtte viszont még tárgyalják az új szervezeti és működési szabályzatot, vagyis az SZMSZ-t, ami a képviselő-testület és a bizottságok működésébe hoz majd több változást, ezekről később részletesen írunk.

Az új SZMSZ tervezete szerint változás várható az alpolgármestereknél is. A számuk nem változik, továbbra is öt marad, ha a Szemereyné Pataki Klaudia polgármester által jegyzett előterjesztést megszavazzák.

A különbség az lesz, hogy eddig a polgármester helyettesítésére, munkájának a segítésére egy főállású alpolgármestert választottak a képviselő-testületből (a lezárult ciklusban Engert Jakabné töltötte be ezt a pozíciót). A jövőben már két főállású, a közgyűlés tagjai közül választott alpolgármester lesz a javaslat szerint: a listáról bejutott Engert Jakabné folytathatja, a másik jelölt pedig az egyéni kerületét megnyerő Fekete Gábor, a Fidesz–KDNP-frakció eddigi vezetője.

Korábban négy olyan alpolgármester volt, akik nem tagjai a testületnek, közülük ketten főállásúként dolgoztak (Falu György és Sztachó-Pekáry István), ketten társadalmi megbízatásban (Gaál József és Homoki Tamás – a társadalmi megbízatásúak tiszteletdíja jóval alacsonyabb).

Az SZMSZ módosításával ez úgy változhat, hogy már csak egy főállású-külsős (nem képviselő) alpolgármester lesz. Szemereyné javaslata szerint Bán János, a Kecskeméti Médiacentrum előző főszerkesztője, aki 2020 és 2023 között az M5 csatorna igazgatója volt, négy hónapja, idén június 1-jétől pedig Mikulás Ferencet váltotta a Kecskemétfilm Kft. ügyvezetői tisztségében.

Úgy tudjuk, ha megválasztják, Bán Jánosnál és az ügyvédként praktizáló Fekete Gábornál egyaránt összeférhetetlenség alakul ki civil munkájukkal, az alpolgármesterekre ugyanis a polgármesterek összeférhetetlenségi szabályai vonatkoznak. Az önkormányzati törvény szerint a főállásúaknak – néhány kivételtől eltekintve, például tudományos, művészeti, oktatói tevékenység, nevelőszülői vagy önkéntes tartalékos katonai jogviszony – nem lehet bevételük más foglalkozásból. Ha megválasztják őket, 30 napjuk lesz, hogy elhárítsák az összeférhetetlenséget.

Hasonló cikkünk:  Kinőtt a gaz a másfél éve átadott Károly Róbert körút járdáján

Abban nem lesz változás, hogy választanak két külsős (nem képviselő), társadalmi megbízatású alpolgármestert is; a javaslat Gaál Józsefet és Homoki Tamást nevezi meg, akik eddig is ilyen státuszú alpolgármesterek voltak.

Az alpolgármestereket titkos szavazással választják: szavazólappal, szavazófülke és urna igénybevételével. Előtte háromfős szavazatszámláló bizottságot is alakítanak, elnökének a polgármester a kormánypárti Pászti Andrást javasolja, két tagnak pedig Dobos Józsefet (Civil Összefogás Városunkért Egyesület) és Lévai Jánosnét (Fidesz–KDNP).

Mennyit fognak keresni?

A főállású alpolgármesterek illetménye a javaslat szerint marad a havi 1 millió 170 ezer forint (az elmúlt években is ennyi volt). Ehhez jön még havi bruttó 175.500 ezer forint költségtérítés, és Fekete Gábornak pedig két nyelvvizsga (német középfokú A és B) okán összesen 23 ezer forint nyelvpótlék.

A társadalmi megbízatású alpolgármesterek tiszteletdíja a főállásúak illetményének a fele, havi 585 ezer forint, költségtérítés címén szintén feleannyit kaphatnak, mint kollégáik: havi 87.750 forintot.

Hathavi végkielégítést javasol Falu Györgynek a polgármester 

A közgyűlés dönt majd a két leköszönő főállású alpolgármester, Falu György és dr. Sztachó-Pekáry István végkielégítésének mértékéről is.

Alanyi jogon háromhavi illetménynek megfelelő összeg jár: összesen bruttó 3 millió 510 ezer forint. További, legfeljebb háromhavi juttatást is kaphatnak, ez a közgyűlés mérlegelésén múlik.

Szemereyné azt javasolja, hogy az alpolgármesteri címet öt évig viselő Falu Györgynek szavazzák meg a maximális kiegészítést, azaz a végkielégítése 7 millió 20 ezer forint legyen.

Sztachó-Pekáry István csak 2022 májusától töltötte be a tisztséget, vélhetően ezért adnának neki kevesebb, egyhavi illetménynek megfelelő kiegészítést, így ő 4 millió 680 ezer forintos végkielégítéssel távozhat a városházáról.

Ajánljuk még a témában:

Kényelmesebb többsége lett a kecskeméti közgyűlésben a Fidesz-KNDP-nek

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megáldották, átadták, elfoglalták a közel háromszoros áron elkészült új kecskeméti nővérszálló épületét (videóval)

A 2022-ben bejelentetthez képest közel háromszoros áron, mintegy másfél milliárd forintból épült meg a csütörtök délelőtt ünnepélyes keretek között...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...