Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Embert barátjáról, kormányt tárgyalópartneréről

- Advertisement -

Szijjártó Péter Teodoro Nguema Obiang Mangueval, az egyenlítői-guineai nemzetvédelmi és állambiztonságért felelős alelnökkel egyeztetett a magyar déli nyitás stratégia keretében négy területen: gazdaság, energia, vízügy és oktatás. Emellett aláírtak egy politikai konzultációkról szóló megállapodást, és egy gazdasági együttműködési megállapodást is – tette közzé a hírt a magyar külügyminiszter egy posztban.

Egy kis háttérinformáció Teodoro Nguema Obiang Mangueról:

  • Az amerikai hatóságok 2014-ben foglalták le a korrupcióból származó bevételből vásárolt – 30 millió dolláros malibui kastélyát és más vagyontárgyait is.
  • 2017-ben Franciaországban 3 év felfüggesztett börtönt kapott pénzmosásért, és lefoglalták egy hatemeletes belvárosi házát, plusz 30 millió euróra bírságolták.
  • 2019-ben a svájci hatóságok 25 luxussportautóját foglalták le és árverezték el.
  • Tavaly dél-afrikai tisztviselők lefoglalták a szuperjachtját és két palotaszerű házát is, miután egy helyi üzletember kínzás és jogtalan letartóztatás miatt pert nyert ellene.
  • És a sornak nincs vége, itt vannak a Világbank által nyilvántartott lefoglalási esetei, köztük olyan gyöngyszemekkel, hogy US v. One Michael Jackson Signed Thriller Jacket.

A családi háttér sem piskóta:

Miután Franciscó Macías Nguemát 1968-ban elnökké választották, egy évig tartotta magát a demokratikus játékszabályokhoz, 1969-ben megölette egyetlen potenciális ellenfelét, Bonifáció Ondó Edut. Ezután módosította az alkotmányt, minden hatalmat az elnök kezében összpontosított, majd előbb örökös elnöknek, később Egyenlítői-Guinea Egyetlen Csodájának és az Oktatás, a Tudomány és a Kultúra Nagymesterének nevezte ki magát.

1975 karácsonyán a főváros focistadionjában megölette 150 feltételezett ellenfelét, miközben az utasítására a hangszórókból Mary Hopkins Those Were the Days című slágere szólt.

A vég azonban őt is utolérte, 1979-ben a saját unokaöccse megölette, majd átvette az uralmat. Teodoro Obiang Nguema Mbasogo azóta vezeti az országot, és az olajnak köszönhetően a világ leggazdagabb diktátorai közé emelkedett. Ezután privatizálta a teljes állami vagyont azzal az érvvel, hogy meg szeretné akadályozni az állami hivatalnokok további korrumpálódását, és legalább félmilliárd dollárt utalt át a saját bankszámláira.

És így jutunk el Szijjártó tárgyalópartneréhez, Teodorin Nguema Obianghoz, akit az apja, Egyenlítői-Guinea elnöke 2016-ban az alkotmánnyal összhangban nevezte ki az ország védelméért felelős alelnökké.

A magyar kormány ezzel a bűnözővel indít kölcsönös tiszteletre alapuló együttműködést.

via 444.hu

- Advertisement -
Exit mobile version