Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Három kecskeméti gimnázium az ország 100 legjobbja között, közülük élen a Bányai Júlia

- Advertisement -

Három kecskeméti gimnázium fért bele az ország legjobb gimnáziumait listázó HVG-rangsorba – a Bányai Júlia Gimnázium az 56., a Katona József Gimnázium a 75. és a Bolyai János Gimnázium a 96. a százas sorban. Az éllovas idén a budapesti Eötvös József Gimnázium, dobogós az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziuma és a tavalyi győztes, a Fazekas Mihály Gimnázium. A 100-as listára összesen 14 intézmény került fel újonnan, közülük hat fővárosi. 

A legjobb középiskolák listájának első tíz helyezettje közé csak egyetlenegy vidéki gimnázium került be, a veszprémi Lovassy László Gimnázium, amely tavaly is, előtte is, most is épp a tizedik a rangsorban. Meg kell jegyezni, hogy a TOP20-ba is csak összesen öt vidéki gimnázium jutott be.

A rangsor az eredményességet kizárólag az érettségi, a felvételi és a kompetenciamérési adatok alapján fejezi ki, de egy-egy iskola minősége, kiválósága sok más paraméterrel is leírható. Többek között az iskolák úgynevezett hozzáadott pedagógiai értékével, amelyben a diákok családi háttere is fontos szempont – hívja fel a figyelmet a HVG.

Eszerint a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium felvételi eredménye: 39, a matematika kompetencia: 11, a szövegértés kompetencia: 14, a magyar érettségi: 158, a matematika érettségi: 42, a történelem érettségi: 114 és az idegennyelvi-érettségi: 145. A Katona József Gimnázium felvételi eredménye: 73, a matematika kompetencia: 72, a szövegértés kompetencia: 80, a magyar érettségi: 177, a matematika érettségi: 58, a történelem érettségi: 94 és az idegennyelvi-érettségi: 121. A Bolyai János Gimnázium felvételi eredménye: 85, a matematika kompetencia: 149, a szövegértés kompetencia: 115, a magyar érettségi: 159, a matematika érettségi: 88, a történelem érettségi: 162 és az idegennyelvi-érettségi: 43.

A HVG azt is hangsúlyozza, hogy a legjobb középiskolákban általában nagyjából korrelálnak a kompetenciamérések és az érettségi eredmények – vagyis ahol a diákok jól teljesítenek a matematikai és a szövegértési kompetenciamérésen, ott a magyar-, matematika-, és történelemérettségi is általában jól sikerül. Ebben azonban egyébként megfigyelhető némi változás.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A sofőrök szerint veszélyessé vált egy forgalmas út Bács-Kiskunban, a Magyar Közút szerint ez ideiglenes

Egy olvasónk elmondása szerint Bács-Kiskun vármegyében, a Dunatetétlen és Harta közötti bekötőúton véleményes módszerrel és eszközzel vágtak ki aszfaltra...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version