Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Ki mennyit keres a közgyűlésben?

- Advertisement -

Összegyűjtöttük, mekkora fizetést, pontosabban illetményt / tiszteletdíjat, költségtérítést, nyelvpótlékot kap a polgármester, az öt alpolgármester, mennyit keresnek a képviselők, és milyen végkielégítéssel távozott a két alpolgármester.

A polgármester

A megyei jogú városok polgármestereinek havi illetményét az önkormányzati törvény tételesen rögzíti, amelynek alapján Szemereyné Pataki Klaudia

  • havonta bruttó 1 millió 300 ezer forint illetményt kap.

Emellé az angol és a német középfokú komplex nyelvvizsgájáért jár – a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény szerint – összesen

  • bruttó 46 ezer 380 forint nyelvpótlék.

És szintén az önkormányzati törvény alapján jogosult

  • költségtérítésre, amelynek mértéke az illetménye 15 százaléka, azaz 195 ezer forint.

Szemereyné Pataki Klaudia a közgyűlés október 8-ai alakuló ülésén / Fotó: Hraskó István

A főállású alpolgármesterek

Az alpolgármestereket az alakuló ülésen titkos szavazással választották meg. Minden képviselő minden jelölthöz kapott egy-egy szavazólapot, és eldönthette, hogy támogatja-e, nemmel voksol vagy tartózkodik.

A polgármester helyettesítésére, munkájának segítésére eddig egy főállású alpolgármestert választottak a képviselő-testületből (a lezárult ciklusban Engert Jakabné töltötte be ezt a pozíciót). Ezentúl két főállású, a közgyűlés tagjai közül választott alpolgármester lesz: a listáról bejutott Engert Jakabné folytathatja; a másik pedig az egyéni kerületét megnyerő Fekete Gábor, a Fidesz–KDNP-frakció eddigi vezetője.

Engert Jakabné feladatköre: általános helyettesítési feladatok, a köznevelési, a civil szervezetekkel, egyházakkal, ifjúsági és családpolitikával, a szociális és gyermekjóléti, esélyegyenlőségi ügyekkel, valamint az egészségüggyel összefüggő feladatok. A testület 17 igen szavazattal, 2 nem és 2 tartózkodás mellett választotta meg.

Fekete Gábor és Engert Jakabné / Fotó: Hraskó István

Fekete Gábor feladatköre: az önkormányzat vagyongazdálkodása, a városstratégiai dokumentumok kialakítása, a városfejlesztéssel és a városi infrastruktúra fejlesztésével összefüggő feladatok, a határon túli magyarsággal, a testvér- és partnervárosi kapcsolatokkal, valamint a sporttal összefüggő feladatok. A testület 18 igen és 3 nem szavazattal választotta meg.

Az SZMSZ módosításával már csak egy főállású külsős (tehát nem képviselő) alpolgármester lesz. Szemereyné Bán Jánost, a Kecskeméti Médiacentrum előző főszerkesztőjét javasolta, aki 2020 és 2023 között az M5 csatorna igazgatója volt, négy hónapja, idén június 1-jétől pedig Mikulás Ferencet váltotta a Kecskemétfilm Kft. ügyvezetői tisztségében. A testület 18 igen, 2 nem és 1 tartózkodás mellett választotta meg. Bán Jánoshoz a kultúrával, kommunikációval, idegenforgalommal, városmarketinggel, Kecskemét imázsépítésével kapcsolatos feladatok tartoznak.

A főállású alpolgármesterek illetménye a törvény szerint a polgármester illetményének 70–90 százaléka közötti összeg lesz. A korábbi gyakorlat szerint a legmagasabb összeget (90 százalékot) adták meg az alpolgármestereknek; most is erre vonatkozott a javaslat, és meg is szavazták.

Eszerint a főállású alpolgármesterek

  • illetménye havi 1 millió 170 ezer forint,
  • ehhez jön még az illetmény 15 százalékának megfelelő összegű költségtérítés, ami havi bruttó 175 500 forint,
  • plusz Fekete Gábornak két nyelvvizsgájáért (német középfokú A és B) összesen 23 ezer forint nyelvpótlék.

Úgy tudjuk, Bán Jánosnál és az ügyvédként praktizáló Fekete Gábornál egyaránt összeférhetetlenség alakult ki a civil munkájukkal: az alpolgármesterekre ugyanis a polgármesterek összeférhetetlenségi szabályai vonatkoznak. Az önkormányzati törvény szerint a főállásúaknak – néhány kivételtől eltekintve, például tudományos, művészeti, oktatói tevékenység, nevelőszülői vagy önkéntes tartalékos katonai jogviszony – nem lehet bevételük más foglalkozásból. Megválasztásuktól 30 napjuk van, hogy elhárítsák az összeférhetetlenséget.

A külsős alpolgármesterek

Választottak két külsős (nem képviselő), társadalmi megbízatású alpolgármestert is; az előterjesztés Gaál Józsefet és Homoki Tamást nevezte meg, akik eddig is ilyen státuszú alpolgármesterek voltak.

Gaál József 18 igent kapott, 2 nem és 2 tartózkodás mellett. Feladatköre: térségfejlesztés, iparpolitika, iparfejlesztés, foglalkoztatáspolitika, szakképzés, lakhatás, egyetemi kapcsolatok, környezetvédelem, fenntarthatóság, energiahatékonyság.

Bán János és Gaál József / Fotó: Hraskó István

Homoki Tamás 18 igent kapott, 2 nem és 1 tartózkodás mellett. Feladatköre: a helyi közösségi közlekedés szervezése és fejlesztése, közbiztonsági, közlekedésbiztonsági, forgalomszabályozási, közterülettel összefüggő szabályozási feladatok.

  • A társadalmi megbízatású alpolgármesterek tiszteletdíja a főállásúak illetményének a fele, azaz havi 585 ezer forint,
  • költségtérítés címén szintén feleannyit kaphatnak, mint főállású kollégáik: havi 87 750 forintot.

A képviselők

Az új SZMSZ-ben a képviselők tiszteletdíját szintén a polgármester illetményéhez kötötték, annak 5–20 százaléka lehet, vagyis elég tág határok között mozoghat, összegét a mindenkori költségvetési rendeletben határozzák meg. Ennek megfelelően az alakuló közgyűlésen még nem lehetett tudni, hogy a képviselők konkrétan mennyit fognak keresni.

Viszont már elérhető a közgyűlés október 17-ei rendes ülésének előterjesztései között a költségvetés módosításáról szóló anyag, melyben az áll, hogy

  • a képviselők havi tiszteletdíja bruttó 260 ezer forint (ami az SZMSZ szerint adható legmagasabb összeg).
  • Ha emellett egy bizottságban tag a képviselő, tiszteletdíja összesen 377 ezer forint,
  • ha két bizottságban is vállal munkát, akkor összesen 409 500 forintot keres.
  • A bizottsági elnökök és a tanácsnokok tiszteletdíja 455 ezer forint.
  • A bizottságok nem képviselő (külsős) tagjai 117 ezer forint tiszteletdíjat kapnak.

7 millió forintos végkielégítést kap Falu György volt alpolgármester

A közgyűlés döntött a két leköszönő főállású alpolgármester, Falu György és Sztachó-Pekáry István végkielégítésének mértékéről is.

Alanyi jogon háromhavi illetménynek megfelelő összeg jár: összesen bruttó 3 millió 510 ezer forint. További, legfeljebb háromhavi juttatásról a közgyűlés dönt.

Szemereyné azt javasolta, hogy az alpolgármesteri címet öt évig viselő Falu Györgynek szavazzák meg a maximális kiegészítést, azaz a végkielégítése 7 millió 20 ezer forint legyen.

Falu György alpolgármester a kecskeméti közgyűlés 2023. májusi ülésén / kecsup.hu

Mivel Sztachó-Pekáry István csak 2022 májusától töltötte be a tisztséget, vélhetően ezért javasolt neki a polgármester kevesebb, egyhavi illetménynek megfelelő kiegészítést, összesen 4 millió 680 ezer forintos végkielégítést.

A Szövetség mind az öt tagja – Gyuris Dávid, Király József, Kopping Rita, Siposné Bodrozsán Alexandra és Tóth Szilárd –, valamint Hódi Zsuzsanna (Mi Hazánk) és Kordik Szabolcs (Kétfarkú Kutya Párt) nemmel szavazott, Dobos József (Civil Összefogás Városunkért Egyesület) tartózkodott, a Fidesz–KDNP-frakció 13 szavazatával a közgyűlés elfogadta a polgármester javaslatát.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Gera Zoltán lehet a Kecskeméti TE következő vezetőedzője

Korábban beszámoltunk arról, hogy a KTE október 15-én kedden felmentette a vezetőedzői poszttal járó munkavégzése alól Szabó Istvánt. Egybehangzó...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version