Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Elvenné a polgármesterek önállóságát egy új törvényjavaslat?

- Advertisement -

Semjén Zsolt éjjel nyújtotta be azt a salátatörvény-tervezetet (vagyis egy tervezetbe beledobálva különböző jogszabályi módosítások), amelynek értelmében módosítanák a katasztrófavédlemi törvényt. Éppen azt a részt, amelyről mi is írtunk már. Arról a passzusról van szó, amely veszélyhelyzet idején egyértelműen a polgármesterek kezébe adja a hatalmat. Átruházva rájuk a testület feladatait és hatásköreit.

Ennek ellenére Szemereyné Pataki Klaudia összehívta a legutóbbi közgyűlést és bizottságokat. Már akkor, amikor érvényben volt az országos veszélyhelyzet. A mostani módosítás szerint csorbulna a településvezetők önállósága. Ez kerülhet bele ugyanis a törvénybe:

A polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnöke (4) bekezdés szerinti döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása. A megyei, fővárosi védelmi bizottság az előzetes jóváhagyás tekintetében a döntési javaslat beérkezését követő 5 napon belül köteles dönteni, amely határidő jogvesztőnek minősül.

„Magyarán, amennyiben a kormány által elrendelt – és bármeddig fenntartható – veszélyhelyzetben a parlament elfogadja Semjén javaslatát, a polgármesterek

A JÖVŐBEN – AMÍG A VESZÉLYHELYZET FENNÁLL – GYAKORLATILAG SEMMI OLYANRÓL NEM DÖNTHETNÉNEK ÖNÁLLÓAN, AMIHEZ KÉPVISELŐTESTÜLETI DÖNTÉS KELLENE.” írja az Index.hu

Szabályellenes volt a legutóbbi kecskeméti közgyűlés összehívása?

Az Önkormányzati Hírlevél 2020. 6. számában Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár és dr. György István területi közigazgatásért felelős államtitkár a polgármesterek és jegyzők számára küldött tájékoztatóban egyértelművé tették, hogy mi a teendő a még hatályban lévő katasztrófavédelmi törvény fentebb is hivatkozott részével. Ezt írja a hírlevél:

…a katasztrófavédelmi törvény 46. § (4) bekezdése egyértelműen rendelkezik arról, hogy veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének (fővárosi, megyei közgyűlésnek) feladat- és hatáskörét a polgármester (főpolgármester, megyei közgyűlés elnöke) gyakorolja az ott megjelölt kivétellel. Mindezek alapján sem a képviselő-testület, sem a bizottságok ülésének az Mötv. szerinti összehívására nincs lehetőség, a képviselő-testület valamennyi hatáskörét a polgármester gyakorolja, a képviselő-testületnek veszélyhelyzetben nincs döntési jogköre.

Mivel Kecskeméten mégis ülésezett a testület, a hírlevél következő magyarázata szerint:

…ezen esetekben nem indokolt automatikusan e döntéseket hatályon kívül helyezni, hanem érvényességükhöz a polgármester megerősítő döntése szükséges.

A legutóbbi közgyűlésen a polgármester azzal indokolta a grémium összehívását, hogy a jegyzővel úgy értelmezték a helyzetet, hogy még nincs akadálya az ülésezésnek, de eljöhet ez az idő is.

Tehát Kecskemét esetében akkor érvényesek a legutóbbi közgyűlésen hozott döntések, ha minden napirendet a polgármester saját döntésével megerősített. Levélben érdeklődtünk erről a városházán, de még nem kaptunk választ.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version