Falu György azért álnéven regisztrált a Facebookon, hogy barátai, ismerősei ne találjanak rá

Falu György beszél a slow food piac megnyitóján

Szerdai cikkünkben, amelyben azt írtuk, hogy Falu György önkormányzati képviselő álnéven vett részt a Katonatelepi közügyek Facebook csoportban, leszögeztük, hogy megkerestük őt is, mondja el a véleményét. Ezt meg is tette. Ma délelőtt kaptunk tőle egy e-mailt.

Azt írja benne, hogy nem volt és nem is akart nagy facebookozó lenni. De mikor világos lett számára, hogy nem muszáj igazi névvel regisztrálni, akkor mégis regisztrált Buga Jakab néven. Így ott tudott lenni a csoportban anélkül, hogy „az elmúlt 60 évben szerzett valamennyi ismerősöm, barátom ne találjon rám és ne zúduljon rám „like-olási”, „ezt jelöld be, azt nézd meg” őrület.” – írta levelében.

Úgy folytatja a levelet, hogy lényegében mindenki tudta, hogy kicsoda Buga Jakab, és volt, hogy ezt el is árulta, mások pedig képviselő úrnak szólították. Szóval akár regisztrálhatott volna saját névvel is, ha saját maga leleplezte le magát már a legelején, ahogy állítja ( „Ezt már első bejegyzésekkor tisztáztuk a csoporttal” ). Tehát végül is kitette magát annak a veszélynek, hogy rátaláljanak ismerősei, barátai.

A csoportszabályzat szerinti fontos célkitűzés, amely Falu György munkájának segítése, a képviselő szerint nem igen működött. Legalábbis levelében azt írja: „Mivel a csoportban számomra lényeges információ igen ritkán jelent meg, viszont az állandó bejegyzések miatt folyamatosan elvonta a figyelmemet az érdemi munkától,  a Buga Jakab felhasználót töröltem. Ezzel egyidőben ( így a helyes: egy időben – a szerk. ) megkértem az újság szerkesztőjét, hogy amennyiben olyan téma felvetés ( így a helyes: témafelvetés – a szerk. ) érkezik, ami képviselőként érint, jelezze, illetve megkértem, hogy bizonyos esetekben tegyen fel fontos információkat. Ilyen jellegű feltöltés több is volt, felsorolni felesleges.”

Falu György szerint politikai támadás áldozata lett, és megemlíti, hogy „…ismerem azokat a finom részleteket, amivel úgy lehet valakit bemocskolni, hogy ugyan nem hazudok, de a teljes igazságot nem bontom ki.”

Hasonló cikkünk:  Új út oldaná meg, hogy a homokbánya teherautó-forgalma elkerülje a katonatelepi utcákat

Fogalmunk sincs honnan ismerhet a képviselő lejáratásra alkalmas apró részleteket. Másrészt a mondat második felében, az elismerést, amely szerint cikkünk nem volt hazugság, köszönjük. A teljes részlet kibontásának hiányára tett utalás furcsa, hiszen már az eredeti cikkben jeleztük, hogy megkerestük őt is ez ügyben. Igaz, nem tudhattuk akkor még, hogy a képviselő ritkán facebookozik. Ott küldtük el neki a kérdéseinket és látjuk most, hogy nem olvasta el. De örülünk, ha nézegeti a KecsUp-ot, és így magáról is talált olvasnivalót.

Szerinte amúgy működött a cikk, mert több felháborodott véleményt is olvasott. Így fogalmaz: „A jelek szerint működik is a dolog, hiszen több megtévesztett ember is fel volt háborodva az én „titkosszolgálati” módszereimen, senkinek nem jutott eszébe, hogy „feltűnően” álnevet választottam.”

Mivel korábban elismerte Falu György, hogy nem hazudtunk róla, nem értjük, hogy a valósággal hogyan lehet megtéveszteni az embereket. Másrészt azért téves az érvelése, hogy feltűnhetett volna mindenkinek, hogy álnevet választott, mert nem az a kérdés, hogy feltűnt-e vagy sem, hanem pontosan azért érhette kritika, mert álnéven volt a csoportban egy ideig.

De a levelének a vége a legérthetetlenebb, és ebben a részben saját magával kerül vitába, ugyanis ezt írja: „Ilyen a politika, aki politikusnak áll, tűrnie kell az efféle hazugságokat, mocskolódásokat!” Ez valóban így van. Többet kell tűrnie. De tűrnie kell az igazságot is. Azonban nem tudjuk, milyen hazugságról beszél itt, amikor korábban elismerte, hogy nem írtunk hazugságot.

Falu György azt reméli, hogy mindenki megérti, hogy semmilyen hátsó szándéka nem volt azzal, hogy álnéven regisztrált.