fbpx
19.4 C
Kecskemét
2024. május 4., szombat

FRISS HÍREK

Túl sok a munkás a Mercedes-gyárban és ez is probléma

- Advertisement -

Folyamatosan arról hallani egy ideje, hogy sok magyar hiányzik a munkaerő-piacról, így sok cég külföldről tölti fel az állományt. Persze lehetne küzdeni kormányzati és vállalati szinten a magyar munkásokért, de az olcsóbb ukrán munkás kapóra jön, és mivel a betanított munkákat ők is jól el tudják végezni, ezért ideális választásnak tűnnek. Azonban a magyarok részére kedvezőtlen folyamatokat tovább erősítik, vagyis alacsonyan tartják a béreket, ami miatt újabb ezrek dönthetnek a kivándorlás mellet. Ukrajnában az átlagfizetés 50 ezer forintnak felel meg, így már egy 150 ezres fizetés is a háromszorosa az otthoni bérnek, ráadásul több cég ad nekik még egyéb juttatásokat, nem egyszer ingyenes szállást, ez pedig feszültséget szül magyar és külföldi munkás között.

Felfüggesztették a gyárbővítést

De a Mercedes-gyárban úgy alakult, hogy több most a munkás, mint amennyire szükség lenne. Ugyanis az elindított gyárbővítésre már elkezdték feltölteni a munkásokat. A múlt héten volt egy üzemi gyűlés, ahol a gyárigazgató bejelentette, hogy határozatlan időre felfüggesztik a fejlesztést. Informátorunk szerint ennek az az oka, hogy átszervezik a Daimleren belül a kapacitásokat, és a kecskeméti termelésre másmilyen jövő várhat, mint amit terveztek. Hallani azonban olyan véleményeket is, amelyek szerint megvárják a belengetett gazdasági válságot és utána kezdik csak a termelést.

Hasonló cikkünk:  Békésen ért véget a hetényegyházi fűcsata - képviselőt választanak Hetényben

Tehát túl sok a dolgozó most a gyárban, és ez is feszültségeket szülhet. Az igazgatás nem szeretne felmondani a már felvetteknek, de ehhez szinte napi szintű átszervezésre van szükség. Igyekeznek megoldani a helyzetet, például úgy, hogy a régebbi dolgozókat kiküldetésbe küldik, helyettük dolgozhatnak az újak. És van egy másik módszer is, amely az úgynevezett bérelt munkaerőt érinti kedvezőtlenül. Egy ideje őket folyamatosan leépítik, úgy tudjuk, hogy ez hatványozottan érvényes a karosszéria részlegre. Máshova helyezték őket, de minap azzal fogadták ezeket a dolgozókat, hogy most nincs rájuk szükség. Egy másik informátor szerint belengették, hogy mintegy 300 külsős járhat még így mostanában. Nekik természetesen nem vigasz, de a gyár úgy védi a saját dolgozóját, hogy először a külsősöket építi le, ha gond van.

A városban terjedő pletykák, amelyek szerint kevés a munkás és csökkent a termelés, a belső ügyeket jól ismerő informátorunk szerint nem igazak. A gyárban egyébként alig van külföldi munkás, a számukat húsz körülire becsülte a forrásunk.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Két új kecskeméti polgármesterjelölt – bővülhet még a számuk

Hódi Zsuzsanna, a Mi Hazánk és Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltje is leadta - Szemereyné...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...