fbpx
21 C
Kecskemét
2023. június 1., csütörtök

FRISS HÍREK

Túl sok a munkás a Mercedes-gyárban és ez is probléma

Folyamatosan arról hallani egy ideje, hogy sok magyar hiányzik a munkaerő-piacról, így sok cég külföldről tölti fel az állományt. Persze lehetne küzdeni kormányzati és vállalati szinten a magyar munkásokért, de az olcsóbb ukrán munkás kapóra jön, és mivel a betanított munkákat ők is jól el tudják végezni, ezért ideális választásnak tűnnek. Azonban a magyarok részére kedvezőtlen folyamatokat tovább erősítik, vagyis alacsonyan tartják a béreket, ami miatt újabb ezrek dönthetnek a kivándorlás mellet. Ukrajnában az átlagfizetés 50 ezer forintnak felel meg, így már egy 150 ezres fizetés is a háromszorosa az otthoni bérnek, ráadásul több cég ad nekik még egyéb juttatásokat, nem egyszer ingyenes szállást, ez pedig feszültséget szül magyar és külföldi munkás között.

Felfüggesztették a gyárbővítést

De a Mercedes-gyárban úgy alakult, hogy több most a munkás, mint amennyire szükség lenne. Ugyanis az elindított gyárbővítésre már elkezdték feltölteni a munkásokat. A múlt héten volt egy üzemi gyűlés, ahol a gyárigazgató bejelentette, hogy határozatlan időre felfüggesztik a fejlesztést. Informátorunk szerint ennek az az oka, hogy átszervezik a Daimleren belül a kapacitásokat, és a kecskeméti termelésre másmilyen jövő várhat, mint amit terveztek. Hallani azonban olyan véleményeket is, amelyek szerint megvárják a belengetett gazdasági válságot és utána kezdik csak a termelést.

Hasonló cikkünk:  Épül a hetényi bekötőút, de kérdés, mi lesz a Helikon utcával

Tehát túl sok a dolgozó most a gyárban, és ez is feszültségeket szülhet. Az igazgatás nem szeretne felmondani a már felvetteknek, de ehhez szinte napi szintű átszervezésre van szükség. Igyekeznek megoldani a helyzetet, például úgy, hogy a régebbi dolgozókat kiküldetésbe küldik, helyettük dolgozhatnak az újak. És van egy másik módszer is, amely az úgynevezett bérelt munkaerőt érinti kedvezőtlenül. Egy ideje őket folyamatosan leépítik, úgy tudjuk, hogy ez hatványozottan érvényes a karosszéria részlegre. Máshova helyezték őket, de minap azzal fogadták ezeket a dolgozókat, hogy most nincs rájuk szükség. Egy másik informátor szerint belengették, hogy mintegy 300 külsős járhat még így mostanában. Nekik természetesen nem vigasz, de a gyár úgy védi a saját dolgozóját, hogy először a külsősöket építi le, ha gond van.

Hasonló cikkünk:  KTE - Megvan a dobogó

A városban terjedő pletykák, amelyek szerint kevés a munkás és csökkent a termelés, a belső ügyeket jól ismerő informátorunk szerint nem igazak. A gyárban egyébként alig van külföldi munkás, a számukat húsz körülire becsülte a forrásunk.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...