fbpx

FRISS HÍREK

Szemereyné Pataki Klaudia: Szívesen átadom a stafétát. Jöjjön, aki jobban tudja csinálni! KecsUP interjú

- Advertisement -

A homokbányai önkormányzati munkásszállással kapcsolatban néhány kérdést tettünk fel írásban a városháza kommunikációs vezetőjének. Tisztázandó, hogy mi is épül meg ott, mennyien és kik laknak majd ott. Pár napra rá kaptuk a hívást, hogy a városházának az az ajánlata, hogy készítsünk a polgármesterrel interjút. Ezt olvashatják itt és most.

KecsUP: Rögzíthetjük a beszélgetést?

Szemereyné Pataki Klaudia: Nem szeretném.

KecsUP: Miért nem?

Sz.P.K.: Mert kivehetnek környezetükből mondatokat, és úgy lehet ezeket tálalni, hogy más legyen a jelentésük.

KecsUP: Pedig úgy egyszerűbb dolgoznia egy újságírónak és sokall hűebben le tudja írni, mi hangzott el. De akkor folytassuk rögzítés nélkül! Ön mintha kerülné a munkásszálló kifejezést.

Sz.P.K.: Ez így van. A munkásszállónak pejoratív csengése van. Nem szeretnénk, hogy olyan szállóra gondoljanak, mint amilyen a Jász utcán van. Mert nem ilyet építünk. Hanem dolgozói bérlakásokat. Egy modern, szép környezetű, és nem zsúfolt szállóhelyet építünk.

KecsUP:  Ami mekkora is lesz? Mert a pályázati dokumentumban és a közgyűlési anyagokban is 300 férőhely szerepel. Ön viszont rendszerint 36 – olykor 38 – lakást említ.

Sz.P.K.: Lakóegység, nem lakás.

KecsUP: Hogy néz ki majd egy ilyen lakóegység?

Sz.P.K.: Megtehettük volna, hogy úgy építtetjük meg, mint egy kollégiumot. Hogy a folyosók végén van egy mosdó és oda járnak a szobákból. De mi egy másfajta minőséget képzeltünk el. Ezért egy-egy mosdó köré kettő, vagy adott esetben három szoba csatlakozik. Így értendő egy lakóegység.

KecsUP: Mennyien laknak majd egy ilyen lakóegységben?

Sz.P.K.: Maximum négyen.

KecsUP: De akkor 36 lakóegységgel számolva csak olyan 120-130 lakónál járunk. Mi van a többivel a 300 férőhelyhez képest?

Sz.P.K.: A 300 férőhely csak a maximum. Akkor aludhatnának annyian az épületben, ha mindenhol embereket helyeznénk el, és mondjuk emeletes ágyak lennének. Ezt nem szeretnénk. Nem feltétel, hogy itt 300-an legyenek.

KecsUP: De akkor 300 férőhelyre adták a támogatást, és végül nem ennyinek biztosítanak helyet? Ez nem baj? Senki nem ellenőrzi ezt majd?

Sz.P.K.: Senki. Még egyszer mondom, hogy a 300 férőhely csak a maximális lehetőség. Amit meg lehetne akár oldani, de mi nem akarunk zsúfoltságot.

KecsUP: És akkor ennek a 36 lakóegységnek a bérleti jogát a Mercedes-gyár kapja meg, ők pedig azoknak a munkásaiknak biztosítják a helyet, akiket ők tartanak arra érdemesnek? Ebbe már a város nem szól bele?

Sz.P.K.: Én nem beszélek a Mercedesről. Vállalkozókkal állapodtunk meg.

KecsUP: Mégis milyen vállalkozókkal és mennyivel?

Sz.P.K.: Vállalkozókkal. Ennyit szeretnék mondani. Egyébként 5 évre már lefoglalták a kapacitást, elkelt az összes férőhely. Ki is fizették ezt nekünk.

KecsUP: De a pályázat szerint 10 évig kell működtetni a szállót.

Sz.P.K.: Valóban. De az első 5 év után jöhet egy újabb 5 éves időszak. Majd arra is meg fogunk állapodni.

KecsUP.: Nyilvános összeg, hogy mennyit fizettek az önkormányzatnak ezek a vállalkozások a szállásért?

Sz.P.K.: Természetesen. Ennek az összegnek helye van a költségvetésben, ezért nyilvános. Mindjárt mondom ( a beszélgetésnél ott lévő városházi kommunikációs vezetővel, Takács Valentinával lapozgatnak – kecsUP ). 635 millió forintról van szó.

KecsUP: Valamint mi a helyzet a mintalakással? A közbeszerzési anyag szerint a szerződéskötéshez képest 4 hónapra egy lakóegységet berendezve meg kell mutatni.

Sz.P.K.: Ennyire részletesen nem ismerem a közbeszerzést.

KecsUP.: Szívesen megmutatnánk az olvasóknak, milyen lesz ez a szálláshely. Kaphatunk látványterveket?

Sz.P.K.: Igen, persze. Intézkedünk. ( A kommunikációs vezető telefonálásba kezd, majd kisegíti a polgármestert – kecsUP )

Takács Valentina: Nem készült látványterv. Nem mindig készül ilyesmi.

Hasonló cikkünk:  Utánpótlás férfi kéziválogatott találkozót rendeztek Lakiteleken

KecsUP: Akkor esetleg alaprajz, hogy hogyan kell elképzelni a lakóegységeket?

Takács Valentina: Az van. Azonban rajta van a műszaki tartalom is. Nem sokat mutatna.

KecsUP: Akkor megvárjuk a mintalakás elkészülését. 

Takács Valentina: Tényleg készül mintalakás, erre is rákérdeztem. Ez nyárra meglesz.

KecsUP: Szívesen megmutatjuk, ha lesz sajtónyilvános szemle. De ha már Mercedes! Annak idején, mikor arról volt szó, hogy hol telepedjen meg a gyár, fontos feltétel volt, hogy legyen elég helyi munkás, vagy átképezhető munkaerő. Nem merítette még ki a városi lehetőségeket a gyár? Biztosan folyamatos kapcsolatban van a vezetőséggel, így tudhat adatokat.

Sz.P.K.: Úgy gondolom, hogy bírja még a város. Kétségtelen, hogy tavaly volt egy hullámvölgy, nem tudjuk miért alakult így. Egyébként nem konkrétan helyi munkaerőről volt szó, hanem arról, hogy a térségből lehessen toborozni munkásokat. Ez működik is.

KecsUP: Ha már így elkalandoztunk az eredeti kérdéskörtől, feltennénk néhány teljesen más jellegű kérdést. Például miért nem működik még az új buszgarázs? Évek óta a gazban áll.

Sz.P.K.: Most már nem sokáig. Voltak közbeszerzési nehézségek, utána pedig úgy alakult, hogy érett a változás a helyi tömegközlekedés viszonylatában. A DAKK-kal már nem akartunk megállapodni a beköltözésről. De most, hogy frissen megalakult a város tömegközlekedési cége, hamarosan beüzemelhetjük a garázst. Bízom benne, hogy még idén.

KecsUP: Teljesen készen van az épület már? Be is van rendezve?

Sz.P.K.: Igen, teljesen készen van.

KecsUP: A férje cégének 400 milliós hiteléről már nyilatkozott korábban. Közben azonban bedőlt a hitelező bank. Lehet tudni, mi van a hitellel? Hova törleszt most a cég és milyen feltételekkel?

Sz.P.K.: Az eredetivel teljesen megegyező feltétellel törleszti a férjem a Magyar Nemzeti Bank felé. Ez a folyamat már el is indult. Erről bizonyítékokat is tudunk adni, ha szükséges.

KecsUP: Ön lesz a Fidesz polgármesterjelöltje?

Sz.P.K.: Ezt még nem tudom. Erről később születik döntés.

KecsUP: De ha Önön múlna…

Sz.P.K.: Már nyilatkoztam korábban is, hogy szívesen folytatom. De erről majd a nyáron születik döntés.

KecsUP: Maradjunk a politikánál! A Jobbik alelnöke azt írta Facebook oldalán, hogy Ön azzal vádolta meg a Jobbikot a munkásszálló kapcsán, hogy veszélyeztetik a város gazdasági életét. És úgy tudjuk, azt mondta a Jobbiknak, hogy ha elmegy a Mercedes, akkor az a párt sara lesz.

Sz.P.K.: Hát ha ők így értették…

KecsUP: Azt is mondta a közgyűlésen legutóbb, hogy pillanatnyi politikai érdekből nem kellene akciózni a munkásszállóval kapcsolatban. Itt a pillanatnyin van a hangsúly? Tehát azzal nincs baj, ha a kormány hosszabb ideje foglalkozik a bevándorlással?

Sz.P.K.: Hogy jön most ez ide?

KecsUP: Úgy, hogy a Fidesz 2015 óta folytat kampányt a bevándorlás ellen.

Sz.P.K. Nem kellene összemosni a migrációt azzal a munkaerő mobilitást segítő beruházással, amely szállást biztosít majd dolgozó embereknek. Nem 300 ukránnak. Sok-sok hazai munkásról van szó, de egyébként az Ukrajnából itt lévő munkásokat sem kellene a migránsokkal egy szinten emlegetni. Utóbbiaknak teljesen mások a szokásaik, a miénktől eltérő kultúrájuk van, és nem is keresztények. És hát az a jobbikos sajtótájékoztató! Elképesztően ( valójában itt sokkal keményebb kifejezést mondott a polgármester – kecsUP ) idegesít, hogy próbálok egy élhető városrészt csinálni a Homokbányából, erre kapjuk a bántásokat és riogatnak. Szívesen átadom a stafétát. Ha van, aki jobban tudja csinálni, jöjjön! Mutassa meg!

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...