fbpx

FRISS HÍREK

SOS: Lépéskényszerbe hozta a polgármestert Bodrozsán Alexandra

- Advertisement -

Szűk egy éve robbant a hír, hogy az SOS gyermekfalvak az ismert formájukban nem működnek tovább. A gyerekek folyamatosan családi házakba kerülnek, amely az akkori nyilatkozatok szerint segíti az integrációjukat. Valamint működési költségeiken is faragni tudnak így, mivel felszabadulnak ingatlanok.

A kecskeméti gyermekfalu egy része aztán megjelent az ingatlanos hirdetésekben. Erre fel a Petőfiváros önkormányzati képviselője, Bodrozsán Alexandra (Szövetség) tegnap aláírásgyűjtést indított azért, hogy az önkormányzat vásárolja meg a területet. Azzal a felütéssel, hogy

„Legyen az SOS falu a kecskemétieké, a petőfivárosiaké… a miénk!
Legyen a jövőben akár bölcsőde, orvosi rendelő, közösségi tér, stb… Találjuk meg közösen a későbbi funkcióját!”

Facebook posztját itt olvashatja.

A polgármester lépéskényszerbe került

Ami utána történt, az viszonylag ritka. Kecskemét polgármestere szinte azonnal reagált az ellenzéki képviselő felvetésére, és már vasárnap (!) közleményt adott ki. Jelezve, hogy nincs miért gyűjteni az aláírásokat, az önkormányzat már intézi a megvásárlást.

Ahogy illik, a városháza baráti sajtója azonnal megpróbált hülyét csinálni a képviselőből, hogy feleslegesen akciózik. Bár nem írták le a nevét, csak utaltak az aláírásgyűjtésre, ahogyan a polgármester is csak ennyit jegyzett meg. Aki egy kicsit is tájékozott, követi Kecskemét közéletét, az persze tudhatta, hogy az ellenzéki képviselő áll az akció mögött. A fenti polgármesteri sorok bizonyítják, hogy nem volt felesleges az aláírásgyűjtés. Ezzel vált nyilvánossá az önkormányzati szándék.

Az ellenzéki képviselő kellett hozzá, hogy a város előálljon a tervével

Csakhogy az a helyzet, hogy ha Bodrozsán Alexandra nem lép, akkor talán most sem tudná a város lakossága, hogy milyen tervei vannak az SOS meghirdetett ingatlanaival az önkormányzatnak. Pont emiatt a képviselő is újabb közleményt adott ki, amiben annak ad hangot, hogy a város szándékáról ő mint az érintett körzet képviselője, és a lakosság sem kapott tájékoztatást. A közleményben úgy fogalmaz, hogy

„Nagyon örülünk annak, hogy a városvezetés a mi közreműködésünkkel meghallotta a lakosok hangját, hiszen ez egy olyan ügy, ami összehozza, és nem megosztja az embereket. Szeretném megnyugtatni az érintetteket, hogy továbbra is ki fogok állni a képviseletükért, és mindent meg fogok tenni azért, hogy az SOS Gyermekfalu épületei önkormányzatunk tulajdonába kerülhessenek.

Úgy gondolom, hogy egy ilyen beruházás esetén, amire több mint 200 millió forint KÖZPÉNZT költenénk el, a minimum az lenne, hogy tájékoztatjuk a körzet megválasztott önkormányzati képviselőjét, és az illetékes bizottságokat, de mindenképpen kikérjük az adófizetők véleményét.”

Bodrozsán Alexandra azt is jelezte, hogy az aláírásgyűjtést folytatják. Erre a linkre kattintva olvasható és írható alá a kezdeményezés.

A fideszes képviselő tudott róla, az ellenzékit nem avatták be?

Közben beszállt a kommentelésbe a városrész volt képviselője is a polgármester posztjánál. Kósa József (Fidesz-KDNP) azt írta, hogy a városnak két éve jelezte az SOS, hogy értekesítené az ingatlanok egyrészét. Úgy fogalmaz, hogy

Hasonló cikkünk:  Az aktív látogatói szemléletre alapoznak a Kecskeméti Vadaskert fejlesztésénél (videóval)

„Polgármester asszony támogatásával és részvételével azóta több megbeszélés is történt az ingatlan teljes körű vagy részleges (pl. Közösségi ház) hasznosításának lehetőségeiről, a megvásárlásához sok feltételnek meg kell felelni, pl. TRT, Költségvetés, Eladó, Vevő megegyezése, (mivel külföldi tulajdon)”

De ha a fideszes Kósa József tudott a városrészét érintő önkormányzati tervekről, akkor a mostani ellenzéki képviselő miért nem? Megkerestük Bodrozsán Alexandrát, aki megerősítette a KecsUP-nak, hogy nem kapott tájékoztatást az ügyről, de bizottság elé sem került a városi elképzelés.

Persze lehet azt játszani, hogy amiben korábban nem voltak benne az ellenzéki képviselők, ahhoz az ügyhöz nem engedik őket oda. Ilyen volt a környezetvédelmi tervről tartott tájékoztató is, amelyre nem hívták az ellenzéki környezetvédelmi tanácsnokot és a környezetvédelmi bizottság ellenzéki elnökét sem. Előbbi levélben kérdezte a polgármestert, aki azt válaszolta, hogy mivel korábban nem vett részt az előkészítésben a későbbi tanácsnok, ezért nem hívták. Talán ezért nem kapott meghívót a bizottsági elnök sem. A polgármester ugyanakkor biztosította a tanácsnokot, hogy a környezetvédelmi programhoz várja a javaslatait.

Az önkormányzati funkciók azonban nem személyhez kötöttek, hanem pozíciókhoz. Tehát ha valaki már nem képviselő, tanácsnok vagy bizottsági elnök többé, az ügyek nem állnak meg ezzel együtt, hanem viszi tovább az újonnan megválasztott tisztségviselő. Legalábbis így kellene működnie. Mint ahogy Szemereyné Pataki Klaudia is joggal tart sajtótájékoztatót abban az ügyben, amit még Zombor Gábor polgármester indított el.

Az ellenzéki képviselők sokadjára jelzik, hogy nem kapnak meghívókat, és olyan érzésük van, mintha igyekeznének kiszorítani őket a városi ügyekből.

Tárgyalnak és közben hirdetik az ingatlanokat?

Végezetül fel kell tennünk azt a kérdést, hogy amennyiben a város és az SOS között valóban komoly és egy ideje zajló tárgyalások vannak, akkor vajon miért hirdeti a területet az SOS tulajdonosa? Ez azt a látszatot kelti, mintha nem bíznának abban, hogy a város meg tudja, meg akarja venni az ingatlanokat.

Volt már téma az SOS a közgyűlés előtt, de a vételi szándékról akkor nem volt szó

Király Jószef önkormányzati képviselő a korábbi ciklusban, tavaly tavasszal kétszer is kérdezte az önkormányzatot az SOS által bejelentett átalakításokról. A válaszokban megerősítették, hogy a gyermekek ellátása nem fog sérülni. Ugyanakkor ezekben a levelekben nem tértek ki arra, hogy a város ingatlanokat venne át.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bezárt a Szilvási Áruház, de mi lesz a helyén?

Húsz, harminc, majd a végén már ötven százalékos kiárusítás volt április végén a Szilvási Áruházban, aztán végleg bezárt. Hallottunk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...