fbpx
9.1 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Adatvédelmi szakjogász: Egyféle közérdekű adat van. Nincs releváns és nem releváns

- Advertisement -

Az újságírók már jó ideje próbálkoznak az Operatív Törzs tájékoztatóin a hivatalos megszólalókból kihúzni területi adatokat a koronavírus általi megbetegedésekkel kapcsolatban, de eddig sikertelenül tették ezt. Még megyei szinten sem kapnak adatokat. Pedig már Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke is megszólalt az ügyben, hogy amikre rákérdeznek, azok statisztikai adatok, amennyiben konkrétan nem lehet velük azonosítani egy személyt. Később hozzátette, hogy a mostani veszélyhelyzetben a rendes jogszabályi rendelkezésektől eltérő gyakorlat is érvényesülhet a közérdekű adatok nyilvánosságát illetően.

Csakhogy a korábbi törvények élnek, azokat nem írták felül most semmilyen kormányrendelettel, tehát ebben a tekintetben most is alapeset van, ezeket az adatokat tehát ki kellene adni.

Az országos tisztifőorvos viszont rendre azzal hárít, hogy rá lehetne ismerni a betegekre, mert még nem sokan betegedtek meg. Egy kis falu esetében talán így lehet, de ha csupán megyei adatokat mondanának leglább, akkor a nemből, életkorból és a betegek számából nehezen lehetne beazonosítani több százezer emberből az adott illetőt. Müller Cecília tisztifőorvos a minap még ezt is hozzátette:

„Ezeknek az adatoknak a közlése semmilyen relevanciával nem bír a közvélemény számára.”

A releváns szót használta Kecskemét polgármestere is a legutóbbi közgyűlésen, amikor Vancsura István képviselő (Szövetség) azt feszegette, hogy nincsenek területi adatok.

Hasonló cikkünk:  Lefotózták a Fidesz leendő képviselő-jelöltjeit, a "stylist" az önkormányzat kommunikációs vezetője volt

Szemereyné Pataki Klaudia ezt felete:

„Releváns és fontos kérdésekkel zaklassuk az apparátust, mert járványügyi helyzet van.”

Hozzátette még, hogy ő közöl minden adatot, amit vele is közölnek. Mi pedig azt tennénk hozzá, hogy amennyiben mi erről érdeklődünk, akkor biztosan nem a zaklatás szót használnánk, hanem a tájékoztatáshoz szükséges kérdezés szavunkat.

Nincs ilyen vagy olyan közérdekű adat

Kerekes Zsuzsa adatvédelmi szakjogász, az egykori adatvédelmi biztos irodájának egykori főosztályvezetője a KecsUP-nak azt nyilatkozta, hogy nincs releváns közérdekű adat és nem releváns közérdekű adat.

Egyféle közérdekű adat van. Ráadásul azt, hogy kinek mi a releváns, nem a válaszoló dönti el, hanem a kérdező. Ha például valaki azért kérdez rá ezekre, mert a válaszokat ki akarja nyomtatni és azzal kiplakátolni a szobáját, akkor ebben az esetben is ki kell adni. De komolyra fordítva: releváns lehet annak is, aki szakdolgozatot ír a vírusok terjedéséről, és ehhez kellenek neki a területi adatok. Magyarán: nem kell indokolni, kinek miért kellenek az adatok – nyilatkozta hírportálunknak a szakjogász.

 

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...