fbpx
3 C
Kecskemét
2023. február 1., szerda

FRISS HÍREK

Most tudtuk meg, hogy ősszel csaknem megszűnt az egyetem. Most mi lehet ilyen helyzetben?

A polgármesteri, győzelmi jelentésnek felérő közleményből megtudtuk, hogy megmentették a kecskeméti egyetemet azzal, hogy alapítványi működtetésbe kerül és magánegyetem lesz belőle. Az önkormányzati sajtóban és holdudvarában már megjelent erről egy-két PR szagú cikk. Most Kecskemét első embere erősített rá ezekre.

“Ezúton tájékoztatom Kecskemét lakosságát arról, hogy a Neumann János Egyetemre ősszel még a szegedi felsőoktatásba történő teljes beolvadás várt, ami a Neumann János Egyetem megszűnését jelentette volna! Ezt sikerült megakadályozni!” – írja a polgármester a közleményben.
Majd még leírja, hogy hatalmas munka volt ez, és, hogy
“Mindebből kitűnik, hogy Kecskemét, mint egyetemi város, nem hogy gyengülne, hanem erősödik, hiszen megmarad és fejlődik a Neumann egyetem, visszatér a városba a Károli egyetem (ez kapja meg a pedagógusképző kar működtetését – a szerk.), továbbá változatlanul jelen van és éppen bővül a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete.”
Majd még kiderül a közleményből, hogy csupa előnyei vannak az átalakításnak, elég csak megnézni a Sorbonne egyetemet, amely a közlemény szerint szintén alapítványi. Mi ugyan állami egyetemként találtuk meg az interneten több helyen is. De ez lényegtelen is. Örülnénk neki nagyon, ha a két egyetem egy napon lenne említhető.

Miről derülhet ki fél év múlva, hogy most a megszűnés fenyegeti?

Ha leszámítjuk a győzlemi kijelentéseket a közleményből, egyetlen igazi hírérték marad ebben számunkra: hogy néhány hónapja csaknem megszűnt az egyetem, amiről akkoriban nem szóltak városházi közlemények. Ezért a következő kérdésekkel fordultunk most a városházához:
  • Mi az, ami jelenleg a megszűnés szélén áll a városban?
  • Mennyire volt alapos az egyetem körüli menedzselés, tervezés, és a sok milliárd forint elköltése, ha a megszűnés szélére kerülhetett az egyetem?
  • Valamint kértük a városházát, hogy meséljenek erről a folyamatról, mivel a polgármester a családi szálakon keresztül jól ismerheti az egyetem helyzetét.

A Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank által alapított Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány vállalta fel a Campus építését kezdetben. Jelenleg a Kedo Zrt. menedzseli az ügyet, amelynek a polgármester férje, Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Szabolcs a vezetője.

A Kedo Zrt. honlapján saját feladatukról ezt írják:

“A Gazdálkodástudományi Kar létrejötte érdekében szorosan együttműködünk a Neumann János Egyetem négy karával, és XXI. századi oktatástechnológiai koncepciót és stratégiát dolgozunk ki (kiemelés tőlünk- a szerk.). Végül is, ez a stratégia és koncepció is érdekelne minket az őszi csaknem megszűnés tükrében.

FRISSÍTETTÜNK  a városháza válaszaival 15:05-kor

Közben megérkeztek a városháza válaszai. Íme:

1. Jelenleg semmit nem veszélyeztet a megszűnés, polgármester asszony is felsorolta, hogy melyik karon nagyjából mi várható. ( mi nem az egyetemre kérdeztünk, hanem alapjában Kecskemétre – a szerk.)
2-3. Nem a campusról beszélünk, ami egy épület, hanem a Neumann János Egyetemről, ami egy intézmény. Maga az intézmény, mint önálló Neumann János Egyetem szűnt volna meg, és csatolták volna Szegedhez. Tehát nem lett volna Neumann egyetemünk, hanem Szegednek valamilyen kara működött volna Kecskeméten. Ezt sikerült megakadályozni. “….a megszűnés szélére került”. Ez így enyhén szólva erős.
A városháza szóvívője még azt is megírta, hogy az egyetem környékéről egyéb történetről és a polgármester családi szálairól nem tud mesélni.

Végezetül itt a polgármesteri közlemény:

“Az Országgyűlés a napokban dönt több felsőoktatással kapcsolatos kérdésről, számos egyetem átalakulásáról. A törvénytervezetekből kitűnik, hogy az átalakítással érintett felsőoktatási intézmények egy része alapítványi működtetésbe kerül, egy másik része egyes karokat ad át más egyetemeknek, továbbá van olyan intézmény, amely beolvad egy másik egyetembe, ezzel lényegében megszűnik. Utóbbira példa a Kaposvári Egyetem, amely beolvad a Szent István Egyetembe.
Ezúton tájékoztatom Kecskemét lakosságát arról, hogy a Neumann János Egyetemre ősszel még a szegedi felsőoktatásba történő teljes beolvadás várt, ami a Neumann János Egyetem megszűnését jelentette volna!
Ezt sikerült megakadályozni! Mérhetetlen mennyiségű munkával, tárgyalások sokaságával sikerült elérni, hogy a Neumann János Egyetem alapítványi működtetésbe kerüljön, sikerült végigvinni a teljes előkészítést. Köszönet érte az egyetem munkatársainak!
Az alapítványi működés nem az állami finanszírozás megszűnését jelenti, hanem egy sokkal rugalmasabb, egyszerűbb döntésmechanizmussal működő intézmény lehetőségét. Világszerte számos példa van erre, egyebek között a világhírű Sorbonne is alapítványi működésben van. Kecskeméten tovább erősödik a műszaki, a gazdaságtudományi és a vidékfejlesztési képzés, már tervezik új, a XXI. század kihívásainak megfelelő szakok elindítását. További előny, hogy az újonnan létrejövő alapítvány tulajdonba kapja az államtól az egyetemi ingatlanokat.
A Pedagógusképző Kar a tervek szerint átkerül a Károli Gáspár Református Egyetemhez. Ez pedig nem a kar elvesztését jelenti, hanem a Károli egyetem ismételt megjelenését Kecskeméten. Itt fontos megjegyezni, hogy a pedagógusképzést eleve a reformátusok alapították, amúgy pedig a kar épülete a református egyház tulajdonában volt eddig is. Felvettem a kapcsolatot az egyetemmel és azt a tájékoztatást kaptam, hogy nem leépítést, hanem a képzések fejlesztését tervezik Kecskeméten, például visszahoznák a városba a Károli egyetem korábban is itt működő jogi képzését.
Mindebből kitűnik, hogy Kecskemét, mint egyetemi város, nem hogy gyengülne, hanem erősödik, hiszen megmarad és fejlődik a Neumann egyetem, visszatér a városba a Károli egyetem, továbbá változatlanul jelen van és éppen bővül a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete.
Üdvözlettel:
Szemereyné Pataki Klaudia
Kecskemét MJV polgármestere”

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...