Történelmi képhamisítások

0

Minap olyan hamis fotókat mutattunk, amelyek leginkább a közösségi média létezése óta keletkeztek. És azért jó szó rájuk ez, mert ezeket nem fotózták, hanem korábbi fotókból rakták össze, vagyis hamisították, manipulálták az eredetei felvételeket.

Most jöjjön néhány olyan fotó a világból, amelyeket már a Photoshop lézetése előtt évtizedekkel hamisítottak.

Sztálini hamisítások

Nézzünk pár bolsevik példát először. Sztálin például nem sokat lacafacázott, ha politikai ellenfeleit, kegyvesztettjeit akarta kicsinálni. Fizikailag sem, de megpróbálkozott azzal is, hogy az útokor se tudjon róluk. Ezért aztán nemes egyszerűséggel leretusáltatta őket korábbi fotókról.

Itt például a szónokló Lenin mellől kitörölték Trockijt és a Pravdát szerkesztő Kamanyevet (az eredeti fotón a pulpitus mellett álltak nekünk jobbra)

oroszvilag.hu

Ezen a fotón pedig Jezsov belügyi népbiztost törölték le Sztálin mellől.

oroszvilag.hu

A nácik sem riadtak vissza a hamisítástól

1932-ben, a választások előtt közölték azt a fotót, amely 1914-ben készült. Erre rátették Hitlert arcát később. A propaganda ezzel akarta bizonyítani, hogy Hitler patrióta, bátor és annak idején nem is menekült el a monarchia területéről, mint ahogyan állították ellenfelei.

mult-kor.hu

Einstein vidáman biciklizget egy atomrobbanáskor?

Ez is csak hamisítvány. A robbantás és a tekerés megtörtént, csak két különböző helyen és időben.

goodstuff.hu
goodstuff.hu

A büszkén pózoló tábornok

Akár igaz is lehetne. Miért ne ülhetne lóháton egy katona egy táborban a polgárháború idején? Ülhetne, csak akkor ott kellett volna lennie. Helyette három fotóból vágták össze a “bátor” tábornok fényképét.

goodstuff.hu
goodstuff.hu
goodstuff.hu
goodstuff.hu