Hamisított fotók a világból

0

Hétvégi levezetésnek. A sok politika, a sok koronavírusos hír mellé. Olyan fotók jönnek, amelyek tarolnak az interneten, milliók osztják őket, pedig hamisítványok.

A szikla palota

Ugye ismerős? Alig hitte el. Ha el is hitte, kár volt. A mellette lévő két fotóból ollózták össze.

A bátor pilóta

Megvan ez is, ugye? Elhitték sokan, pedig lehetetlen produkció lenne. Nyitott ablak a fellegek felett és kilógatott selfie bot. Még a kifutón készült a kép gurulás közben. Utólag rakták rá a felhőket.

10 év alatti pusztítás?

Úgy ábrázolják ezt az erdőt, mintha az emberi pusztításnak 10 év alatt ez lenne az eredménye. Pedig ez nem is két kép (előtte és utána), hanem egy. És bár valóban ritkították az esőerdőt, de azt azért tették, hogy a pálmafáknak nagyobb élettere legyen.

Jól elkapott pillanat az ügyes szakácsról

Vagy mégsem? Pont úgy tűnik, mintha a srác profin keverné a rizst a wokban, és a fotós is pazarul kapta el a pillanatot. Valójában egy műétel van a képen, amit egy japán boltban meg lehet venni. Így már nem nagy kunszt ügyesnek látszódni.

Teknős fejű hegy?

Nem. Csak egy képmanipuláció. Bár az eredmény hihető, azt több fotóból állították elő. Alább mutatjuk a két a eredetit, amelyek az alapjai voltak az átverésnek.

Ügyes fotós?

Szó nincs róla. Bár az első képen valóban úgy tűnik, mintha egész nap ott várt volna a fotós a létrán, hogy egy felette áthaladó repülőt épp a megfelelő pillanatban kapjon el, de ebből semmi nem igaz. A repülőt egy másik képről ollózta rá a létrás fotóra. Aki jól megfigyeli, az már a hamisított fotón is láthatja a repülő körüli világosabb téglalapot. Annak a fotónak a hátterét, amelyikből kivágták. De igazán akkor látszódik jól a trükk (amely csak egy ócska hamisítvány tehát), ha egy szerkesztő szoftverben belepiszkálunk a csúszkákba addig, amíg jól kivehető a szélhámosság.