Felemásan teljesülnek Orbán fejlesztései, amit Kecskemétnek ígért – kimutatás a Modern Városok Programjáról

0
A kecskeméti vasútállomás felújításra és/vagy elbontásra vár.
Hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök 2016-ban nagyon sok pénzt és fejlesztést ígért Kecskemét városának. A kormányfő akkor elmondta, hogy megegyezés született arról, hogy a kecskeméti reptéren épül egy polgári célokat szolgáló kifutópálya, továbbá az ipartelepek folyamatos áramszolgáltatásának biztosítása érdekében fejlesztik a hálózatot.

Orbán Viktor miniszterelnök és Szemereyné Pataki Klaudia kecsekméti polgármester. / (MTI Fotó: Ujvári Sándor)

A kormány és a kecskeméti önkormányzat megállapodott a város körüli körgyűrű teljes megépítéséről és az 52-es bekötőút négysávossá bővítéséről, emellett létrejöhet egy egyetemi ipari kutatóközpont is. Felújítják továbbá a vasúti főpályaudvart, és tervben van a kecskeméti elővárosi vasútrendszer kialakításán túl a Kodály Intézet fejlesztése és a kecskeméti Városháza felújítása.

A Városháza folyamatban van és a 445-ös elkészült. Kérdéses a vasútállomás és az 52-es bekötőút négysávossá bővítésé. Táblázatban is mutatjuk

A K-Blog tette közzé azt a részletes kimutatást, amiben nyomon követhető, hogy a Modern Városok Programban ígért orbáni fejlesztések miként válnak valósággá.

A Modern Városok Program 2015. március 25-én indult Sopronban és 2017. május 26-án zárult Hódmezővásárhelyen. Ez az időszak a miniszterelnök országjáró turnéját jelentette, melynek során a polgármesterekkel találkozva fejlesztési kosarakban állapodott meg a megyei jogú városokkal. 23 megyei jogú várossal mintegy 270 beruházás végrehajtásában állapodtak meg, ami legalább 4000 milliárd forintba kerül majd. Érdemes látni, hogy a közút- és vasútfejlesztések több, mint 2000 milliárd forintot tesznek ki, ezek mellett városi infrastruktúra-, sport-, kulturális és egyéb fejlesztések indulnak, melyeket a városok maguk valósítanak meg uniós és költségvetési támogatásokból.

Hirdetés

2018-ig Kósa Lajos kormánybiztos felelt a program megvalósításáért, akit Gyopáros Alpár váltott. Gyopárosnak címzett adatigénylésre 2016 óta a legrészletesebb választ kapta a K-Blog, amiben városonként részletezik a fejlesztések jelenállását.

A kormánybiztosi beszámoló alapján Kecskeméten a következő projektek valósultak meg

KecskemétKecskemét Fejlődéséért Alap létrehozásaMegvalósult
KecskemétVillamosenergia-ellátás fejlesztése
Kecskemét445. számú Kecskemét északi elkerülő út továbbvezetése (M5 és 5. sz. főút között)Megvalósult
Kecskemét52. számú főút, M5-ös autópálya és Kecskemét, Nagykörút közötti szakasz négysávossá történő kapacitásbővítésének előkészítése
KecskemétKecskemét vasútállomás intermodális átszállókapcsolatainak fejlesztése és P+R parkolók kialakítása
KecskemétMunkacsoport keretében vizsgálja meg a Kecskemét és a környező települések közötti vasúti összeköttetés, az elővárosi vasúti közlekedés fejlesztési lehetőségeitRészben megvalósult
KecskemétKecskeméti állami repülések céljára szolgáló repülőtér közös
felhasználású (katonai-polgári) fejlesztése
KecskemétKecskemét Déli Iparterületen elhelyezkedő Barényi Béla út, valamint a Szent László körút fejlesztéseRészben megvalósult
KecskemétEgyetemi ipari kutatóközpont kialakítása
KecskemétKodály Zoltán Nemzetközi Képzési és Módszertani Központ létrehozásaRészben megvalósult
KecskemétKecskeméti Városháza felújítása
KecskemétKada Elek Közgazdasági Szakgimnázium fejlesztése

 

A kormánybiztosi tájékoztatót a következőkkel kell árnyalni.

A Városháza felújítása folyamatban van, amit 2019-ben még meg is toldottak plusz 1,5 milliárd forinttal.

A vasútállomásnál, ha nem is a program keretében, de a MÁV által kialakított parkolóhelyekkel valamelyest enyhült az állandó tumultus. Hogy pontosan mi lesz a vasútállomással azt nem könnyű kibogozni, ha figyelembe vesszük az elmúlt években állandóan változó nekirugaszkodásokat. Terveztek ide már 3,2 milliárd forintért intermodális pályaudvart, amiből végül nem valósult meg semmi sem. Orbán Viktor 2016-os kecskeméti Modern Városok Program turnéján egy új, de másik csomópontról beszélt, amire a NIF Zrt. 2019-ben nyílt közbeszerzési eljárást indított. 2022-ig kellene megépülnie az új vasútállomásnak.

18 hónap áll rendelkezésre a kivitelezésre

A Miniszterelnökségtől kapott projektlista (szkennelt)

A Miniszterelnökségtől kapott projektlista (géppel olvasható)

A Modern Városok Program előrehaladása a harmadánál jár országosan

MVP megvalósulás (2020)/ By Miklós Merényi on 10 Aug 2020

270 jóváhagyott projektelem: 31 megvalósult (11%), 56 részlegesen megvalósult (21%), 183 még nem valósult meg (68%). Röviden így summázható a Modern Városok Program előrehaladása.