fbpx
17 C
Kecskemét
2023. március 20., hétfő

FRISS HÍREK

Kórházi parkolóház és a plázastop: Jön a CBA, a Coop-Univer vagy a Reál?

A múltkori cikkünkben jeleztük, hogy igyekszünk kideríteni, mi is van ezzel a plázastoppal a kórházi parkolóház esetén. Vagyis, hogy miért nem adta áldását a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal az építkezésre. Mert itt döntenek a 400 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi egységekről. És azt is tudni már, hogy itt akadt fent a beruházás. Mert a hajdúsági jóváhagyás nélkül nincs építési engedély. Ezért áll most minden. A kórházi parkolóház építése és a körforgalom kialakítása is.

Annyi biztos, hogy a beruházó VER-BAU Parking Kft. nem ad felvilágosítást üzleti titokra hivatkozva. Tőlük tehát nem tudtuk meg, mi áll abban a bizonyos elutasításban. A kormányhivatalhoz közérdekű adatigénylést nyújtottunk be, kérve, hogy az indoklást adják ki. Innen még nem jött semmilyen reakció. Az egyetlen nyilatkozat, amit ismerünk, az a polgármesteré. Aki az önkormányzati sajtóban azt mondta, hogy a bérlő nem felelt meg a szempontrendszernek, ezért nem kapott zöld lámpát az építkezés. Hogy bérlőről beszélhetünk-e, vagyis volt-e már szerződése a beruházónak egy konkrét üzlettel; és, hogy a plázastop-törvény, ami valójában nem is önálló törvény, hanem az építési törvény egy szakasza és egy kormányrendelet nem azt vizsgálja a jogszabály szerint, hogy a majdani üzlet lehetséges üzemeltetője megfelel-e bárminek is, arról már tehát írtunk.

De amennyiben úgy van, ahogy 1.) a polgármster mondta, hivatkozva a miniszterelnökre, hogy a plázastop célja azoknak a korlátozása, akik kiszorítják a magyar termelőket és termékeket; 2.) és ahogy a KTV híradós anyaga állította, hogy a bérlő nem támogatja a magyar termékeket és a termelőket, akkor nézzük, milyen lehetőségek maradtak.

Vagyis ha az a baj, hogy a lehetséges bérlő nem volt magyar tulajdonú (a városban és kommentjeink között is az Aldi-Lidl párost emlegetik), akkor minden bizonnyal nem lenne hasonló probléma a CBA, a Coop-Univer és a Reál hármassal. Ezek ugyanis magyar üzletláncok. Nézzük őket sorra.

CBA

A CBA-nak a saját honlapja szerint Kecskeméten nincs üzlete. Legalábbis „alap” CBA üzlete. Viszont van egy Príma, amely a cég tájékoztatása szerint a legmagasabb minőségi kategóriát képviseli. Ez a Malomban van.

Ami ellene szól: Ha eddig nem lepték el CBA üzletek a várost, akkor nem biztos, hogy pont most van az a pillanat, amikor terjeszkedni szeretnének. Ráadásul a korábbi elnök, Baldauf László több CBA üzletet is eladott, nem egyet nem magyar tulajdonú diszkont láncnak.

Ami mellette szól: Éppen az előbb emlegetett Baldauf László. Ha már a polgármester behozta képbe a magyar miniszterelnököt, akkor mi is behozunk neveket, ráadásul tesszük eeket azonnal Orbán Viktor mellé. Bár Baldauf már csak tiszteletbeli elnöke a CBA-nak. A korabeli újságcikkek szerint a bolt ingyenes reklámújságjában Baldauf fényképe mellett a következő mondat jelent meg 2010 áprilisában:

„Egy nagy formátumú, modern gondolkodású államférfira van szüksége az elkeseredett, kiábrándult, gazdaságilag és erkölcsileg is mélypontra jutott Magyarországnak, mégpedig Orbán Viktorra.”

A CBA mai elnöke Lázár Vilmos. Ő is aláírta azt a levelet, amit Baldauf is, és ami egy belső levél volt. Ez egy régebbi békemenetről szólt és az október 23-i megemlékezésről. A boltvezetőket arra kérték, tájékoztassák a levélről a dolgozókat. Ebben az állt, hogy az események jó alkalmak lehetnek arra, hogy „nemzeti kormányunk iránt érzett szimpátiánkat is kifejezzük/…/Fontos, hogy mi mindnyájan, a nemzeti érzelmű igazi hazafiak támogassuk a legnagyobb formátumú magyar politikusunkat, nemzetünk miniszterelnökét, Orbán Viktort.” Ha számítanak a személyes kapcsolatok, és az, hogy a levél tartalma szerint Baldauf és Lázár (legalábbis akkoriban) Orbán-hívő, akkor a CBA-nak jó esélye van, hogy a parkolóházban üzletet nyisson.

Hasonló cikkünk:  Továbbra is többet keres Szemereyné Pataki Klaudia az egyetemi alapítványnál, mint polgármesterként
Hasonló cikkünk:  Beismerés Orbán mellől: Aki a sajtót uralja, uralja az országot

Coop-Univer

Több üzlete is van már Kecskeméten, mondhatni fogalom ez a párosítás a városban. Senki nem lenne meglepődve, ha egy újabb üzlet nyílna Coop-Univer logókkal Kecskeméten.

Ami ellene szól: Az Akadémia körútnál és a Dombnál is van egy-egy ilyen üzlet már, párszáz méterre a kórháztól. Így oda egy harmadik üzletnek talán nem volna sok értelme.

Ami mellette szól: Jól mutatna itt Kecskeméten egy újabb Coop-Univer logókkal ellátott bolt (már a cégek részéről feltételezzük, hogy így van), és egyfajta presztízsként is tekintik talán ezeknél a cégeknél, hogy ha újabb lehetőség van boltszerzésre, akkor ők legyenek azok.

Reál

Ennek a bolthálóztatnak a saját honlapja szerint négy üzlete van Kecskeméten, de ebből az egyik a Vacsi közi úgy sejtjük, bár kicsivel odébb jelzik a térképen. Maradt tehát három, ha így van.

Ami ellene szól: Mint a CBA-nál. Ha csupán ennyi Reál van a városban, akkor talán nem biztos, hogy éppen most bővítenének.

Ami mellette szól: Lehetséges, hogy azonban most látják elérkezettnek az időt, hogy egy újabb üzletet nyissanak éppen azért, mert nincs sok, esetleg pótolják az „elvesztett’ Vacsi közi üzletet.

Ha tippelnünk kellene, akkor szerintünk CBA üzlet fog nyílni a kórházi parkolóházban. Már amennyiben magyar lesz.

De mi van, ha nem az az indok, amit a polgármester mondott?

Amennyiben mégsem az van az elutasításban, hogy nem elég magyar az üzlet (vagy valami erre utaló), amellyel boltolt volna a VER-BAU Parking Kft., akkor megeshet bármi. Még az is lehet, hogy olyan indoklás született, amely valóban az építkezés egyik paraméterét utasította el, és ha azon változtatnak, jöhet akár egy külföldi tulajdonú bolt is. Pontosan azért gondoljuk úgy, hogy jó lenne, ha nyilvános lehetne ez az indok, hogy se nekünk, se a lakosságnak ne kelljen találgatnia, mi állhat a háttérben. De ha nem ez az indok, és mégis magyar tulajdonú bolt jön, azzal együtt, hogy előtte esetleg nem erről volt szó a beruházó terveiben, akkor ez azt is jelenthetné, hogy bár valójában a lehetséges bérlő tulajdoni viszonyai miatt nem pipálták ki a beruházó terveit, a hivatalos indoklásban mégsem ez áll. De nem tételezzük fel, hogy ilyen megtörténhet. Csak hivatkoztunk rá, mint egy lehetséges kimenetelre. Azt sem feltételezzük, hogy a döntésnél számít bármit is Orbán Viktor véleménye. Csak azért hozzuk ide, mert talán van olvasó, aki szerint így lehet.

Az azonban minden bizonnyal úgy lesz, hogy az újabb állásfoglalásban már valami más lesz, mint a mostani nem támogató állásfoglalásban, különben pont úgy plázastop lenne, mint most. Tényleg megkönnyíteni a helyzetet, ha a döntést meghozó hivatal közérdekűnek tartaná az indoklást és kiadná azt.

 

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...