fbpx
17.2 C
Kecskemét
2024. március 28., csütörtök

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Igaza van Gaál alpolgármesternek az iparűzési adóról?

- Advertisement -

A minap a kecskeméti ellenzék nyílt levélben szólította fel Gaál József alpolgámestert, hogy mondjon le, amennyiben valóság lesz a Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke által felvázolt javaslatból . Amennyiben így lesz, a KKV (kis- és középvállalkozások) szektorban nem kellene iparűzési adót fizetni egy darabig. Csakhogy az iparűzési adó az önkormányzatoknak nagyon fontos bevétele, a működési kiadások jó részét ez az adónem biztosítja.

A témáról Kecskemét polgármestere is beszélt a HVG-nek.  Arról, hogy szerinte nem felfüggeszteni kellene, hanem átalakítani ezt az adót, mert hosszabb távon ez segíthetne a vállalkozásoknak. Ennél sokkal keményebben szólt oda Parraghnak a szintén fideszes székesfehérvári polgármester. Ő konkrétan felvázolta, hogy leállnak majd az önkormányzatok, megszűnnek a szolgáltatások, ami biztosan nem segít azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek egy ilyen környezetben kellene tevékenykedniük.

De miért szólította fel az ellenzék Gaált lemondásra?

Ahogy megírtuk, az alpolgármester egy személyben a Parragh vezette iparkamara elnökségi tagja, a megyei szervezet elnöke és ugyanakkor a város egyik alpolgármestere. Minthogy nem csupán az ellenzék beszél arról, hogy az iparűzési adó nélkül a települések leállnak, hanem fideszes polgármesterek is, Kecskemétnek is minden bizonnyal fájna a bevételkiesés. Tehát Gaál egy felől ott fontos ember, ahol kitalálták az ötletet, másrészt egy önkormányzati vezető ott, ahol bajt okozhat, ha a kormány valósággá gyúrja a javaslatot.

Az ellenzék nyílt levelére közben válaszolt Gaál József, íme:

„Tisztelt Szövetség a Hírös Városért Egyesület!

A hozzám intézett nyílt levelükre az alábbi választ adom:

Parragh László elnök úr helyi adókat érintő javaslata egy komplex csomag része, amelyről zajlanak az egyeztetések. Az alternatívák, modellek fontos eleme az önkormányzatok kieső bevételeinek kezelése.

Tisztelettel kérem, hogy ne ragadjanak ki egyetlen elemet egy olyan átalakítási folyamatból, amelynek célja a vállalkozások segítése az önkormányzatok pénzügyi stabilitásának biztosÍtása mellett. Tehát semmiképp sem az önkormányzatok rovására!

Jómagam is azt vallom, amit Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere: nem az a kérdés, hogy szedünk-e vagy sem helyi adókat a vállalkozásoktól, hanem az, hogy a működéshez szükséges források rendelkezésre álljanak az önkormányzatok finanszírozásának átalakításával. Ezt több alkalommal határozottan jeleztem Parragh László elnök úr felé is.

Üdvözlettel

Gaál József

Kecskemét MJV alpolgármestere”

Ebben a levélben lényegében azt írja az alpolgármester, hogy az iparűzési adót kiemeli egy csomagból az ellenzék, és ezt nem kellene.

De valóban az ellenzék ragadta ki és lovagol az iparűzési adón?

Mi nem tekintjük közmédiának az MTVA-t, többek között azért sem, mert ahol olyan mondat hangozhat el egy vezető szerkesztő szájából egy értekezleten, hogy az MTVA épületében nem az ellenzéket támogatják, és akinek ez nem tetszik, felmondhat, az szerintünk nem lehet a közé. De ez csak egyik ok a sokból. Mint az MTVA részét, az MTI-t pedig nem tekintjük hiteles felületnek. Bizonyára azonban Kecskemét fideszes önkormányzatánál máshogyan vélekednek erről, már csak azért is, mert az egyik önkormányzati cég, a Kecskeméti Televízió Nonprofit Kft. szerződéses partnere az MTVA-nak, és oda bedolgoznak.

Hasonló cikkünk:  Az Európai Parlament beperli az Európai Bizottságot, újra blokkolhatják Magyarország összes EU-pénzét

Tehát nem mondhatják a városházán, hogy a borzalmas fakenews, libernyák sajtót vettük szemügyre, hogy vajon az ellenzék csak kiemelte az iparűzési adót egy komplex javaslatcsomagból, vagy esetleg nem így történt?

Nos, az MTI-nél kezdtük a kutakodást, amely pár másodpercig tartott, és ott ezt olvastuk az egyik címben:

képkivágás az MTI oldaláról

A cikk pedig így  folytatódik:

Budapest, 2020. november 10., kedd (MTI) – A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a kis- és közepes vállalkozások (kkv) helyzetének javítása érdekében azt javasolja a kormánynak, hogy ezeket a vállalkozásokat mentesítse az iparűzési adó alól és csökkentse a társasági nyereségadót – mondta az MKIK elnöke kedden az M1 aktuális csatornán.
Parragh László az iparűzési adóról ugyanakkor megjegyezte, hogy nem kell feltétlenül elengedni ezt az adót, szóba jöhet a befizetési kötelezettség elhalasztása is.
A műsorban elhangzott, hogy a kormány a közeljövőben a kkv-kat segítené, ezért Orbán Viktor miniszterelnök arra kérte az MKIK elnökét, hogy javaslataival segítsen a kabinetnek az intézkedéscsomag kidolgozásában.
Parragh László közölte, a kamara javaslataival azt szorgalmazza, hogy próbálják meg a gazdaság motorját képező kkv-szektort tehermentesíteni, amennyire lehet.

Itt már hozzátették, hogy csökkentsék a nyereségadót is. De mivel az MTI az M1 csatornán elhangzott beszélgetsére hivatkozva írta ezt, megkerestük ezt a beszélgetést. Itt megnézheti, aki akarja.

„Amikor miniszterelnök úr kérte az önök segítségét, mi a fő csapásirány” – tette fel a kérdést a riporter a kamara elnökének. Ő azzal jött, hogy a gazdaság motorját jelentő KKV szektort meg kell próbálni tehermentesíteni. Majd ezután azonnal így folytatta: „A javaslatunk között például ott van, hogy az iparűzési adó alól mentesítsük, legalább is egy időre.” Majd így folytatta: „Ha lejjebb visszük a társasági nyereségadót, hogyha megpróbáljuk ezt a kört különböző eszközökkel segíteni, az alapszabály az elég egyszerű, a mi állításunk szerint. Az az, hogy ne vegyük el a pénzt, hanem hagyjuk ott.” Még annyit elmondott, hogy nem lehet kihagyni a turizmust és a vendéglátást, mert jön a karácsony, ezt meg kellene menteni, mint ahogyan a szilveszteri időszakot is.

Parragh: Miért van szüksége a fővárosnak öt alpolgármesterre?

Ezután már arról beszélt a riporter felvetésére az elnök, hogy mennyire inkorrekt Karácsony Gergely főpolgármester javaslata a fővárosi újraindítási adóról.

És még arról is beszélt ugyanebben az interjúban, hogy minden önkormányzatnak érdemes átgondolni, hogyan csökkenthetők a kiadásai. Majd megjegyezte, nem érti, hogy a fővárosnak miért van szüksége öt alpolgármesterre. Ez a felvetés azért érdekes, mert Kecskemétnek is öt alpolgármestere van. Viszont sokkal kisebb, mint Budapest. Ha pedig ott sokallja Parragh László az alpolgármesterek számát, akkor vajon mi lehet a véleménye Kecskemétről? Különösen úgy, hogy ebből az ötből az egyik alpolgármester az általa elnökölt iparkamarában az elnökségben is szerepet vállal, sőt a megyei szervezetet ő vezeti.

Önre bízzuk a címben feltett kérdés megválaszolását.

Poll not found

 

 

 

 

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...