fbpx

FRISS HÍREK

Karácsonyra megérkezett a tanácsrendszer Kecskemétre is

- Advertisement -

Csütörtök este újabb rendeletek jelentek meg a Magyar Közlönyben. Nem lehet közterületen alkoholt fogyasztani, így a forralt bort árusító helyek sem adhatnak elvitelre már bort. Foglalkoztak még az egyházak céltámogatásával, osztatlan közös tulajdon megszüntetésével, sportcsarnok és tanuszoda felújításokkal is és rengeteg más dologgal.

Milliárdok a baráti önkormányzatoknak

És sikerült kidolgozni végre a tanácsrendszer új alapjait is. Az év folyamán több lépésben csökkentette a kormány az önkormányzatok bevételeit. A hétvégén már az iparűzési adó felét is úgy engedte el a kormány, hogy az igazából nem is a központi költségvetést érinti, hanem a helyi önkormányzatokat, de őket nagyon erősen.

Már akkor jelezte Orbán Viktor, hogy a 25.000 főnél nagyobb városok egyedi döntés alapján fognak kompenzációt kapni. Magyarul a kormány fogja eldönteni, hogy melyik város kap pénzt a működése fenntartására és melyik nem. Sőt, a pénz mennyiségéről is kormány dönt, azaz egyáltalán semmi sem garantálja, hogy az ország lakosai megfelelő mértékű és pártfüggetlen forráshoz jussanak a közös feladatok ellátása során. Ennek kapcsán szerkesztőségi nyilatkozatot tettünk közzé:

Kiállunk a szabad városok önkormányzásáért! Kecskemétnek joga van az önkormányzáshoz!

Tanácsrendszer újra

Hasonló cikkünk:  Egy kormányhatározat szerint tízmilliárdokat ad Magyarország Ukrajna fegyverutánpótlására

Most már egyértelmű, hogy a polgármesterek és az önkormányzatok egyre inkább a kilencvenes évek előtt megszokott rendszer szerint fognak működni. A központ feladatalapú forrásokat fog biztosítani a helyi szereplőknek, akiknek a feladata „csak” annyi lesz, hogy ezen pénzek elköltését koordinálják. Kecskemét most 1,3 milliárd forintot kap „önkormányzati feladatok ellátása részben támogatás nyújtásával” pántlikával.

A modern városok programja hasonló szemlélettel osztogatott milliárdokat települési projektekre. Így sikerült több milliárdot elkölteni a Kecskemétre tervezett intermodális pályaudvarra úgy, hogy még egy kapavágás se történt, de tervrajzok már több változatban is készültek és most is készül. Hogy erre van e szüksége Kecskemétnek vagy inkább az utak felújítására, azt nem kérdezte meg Orbán Viktor. Ugyanígy most se kérdezik, hogy mire van szükség itt Kecskeméten, hanem Pesten eldöntik és a Magyar Közlöny éjszakai számában közlik velünk is.

Kádár János kedveli ezt. És a kecskemétiek?

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...