fbpx
3.9 C
Kecskemét
2023. január 31., kedd

FRISS HÍREK

Nem csak árusítani, használni sem lehet a tűzijátékot szilveszterkor

Amint arról korábban beszámoltunk, idén szilveszterkor betiltották a tűzijátékok kereskedelmét. Azonban eddig volt rá lehetőség, hogy a kijárási tilalommal nem érintett időszakban vagy a saját kertből a tavalyról maradt vagy a külföldről behozott tűzijátékokat fellőjék.

Egy 2020. december 16-án megjelent új kormányrendelet azonban már a pirotechnikai eszközök használatát is megtiltja, vagyis a saját kertből sem szabad tűzijátékot indítani.

A szabályszegők 150 ezer forintos bírságot kaphatnak.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet kimondja, hogy tűzijátékozásra új engedély nem adható ki, a régi engedélyek pedig nem érvényesek. A veszélyes petárdázás  már évek óta be van tiltva.

Tilos, tilos, tilos

A tűzijátékokat négy csoportba sorolják.

Az első osztályba olyan apróságok is beletartoznak, mint a robbanó borsó, illetve a kis hanghatást keltő termékek, amiket kisgyerekek szoktak a földre dobálni, de fontos, hogy most ilyet sem lehet majd használni.

A második osztályba az elhatárolt területen való használatra szánt termékek vannak, mint  például a római gyertya, a röppentyű, a tűzforgó, a vezető-pálcás rakéta, a szikraszökőkút, a vulkán.

Hasonló cikkünk:  Parragh László folyamatosan egyeztet a kormánnyal az árstopok kivezetéséről

A nagyobb, közepes kockázattal járó, a szabadban lévő nagy nyílt területen való használatra szánt termékek tartoznak a 3. osztályba mint például a magas ható-anyag-tartalmú rakéták.

Hasonló cikkünk:  A VALMAR-ral és neves DJ-kkel szilveszterezett Kecskemét

A 4. osztályba tartozó profi eszközöket csak képzett pirotechnikusok alkalmazhatják.

Be lehet-e majd tartatni a rendeletet?

A kutyák gazdái valószínűleg örömmel fogadják az intézkedést. Sok kutya rémül meg szilveszterkor a tűzijátékok hang- és fényhatásától; gyakran annyira megijednek, hogy megszöknek és kóbor kutyaként végzik a jobb sorsra érdemes állatok.

Már csak az a kérdés, hogy ki fogja a rendeletet betartatni. Talán január elsején éjfél után rendőrautók tucatjai száguldanak Kecskeméten az illegális pukkantások nyomában? Drónról figyelik a rend éber őrei a villanásokat? Vagy – hiszen Magyarországon vagyunk – a rossz szomszédi feljelentések nyomán fognak utólag vizsgálódni?

Meglátjuk.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...