fbpx
4 C
Kecskemét
2023. március 23., csütörtök

FRISS HÍREK

Kerekegyházán igazolta a madárinfluenza vírus jelenlétét a NÉBIH

Bács-Kiskun megyében, Kerekegyházán igazolta a madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az állategészségügyi szakemberek haladéktalanul elrendelték az érintett állomány, összesen több mint 101.000 tojótyúk leölését. A gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védő- és 10 km sugarú megfigyelési körzetet is, ahol további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek a szállítási korlátozások.
Kerekegyházán tavaly 160.000 baromfi leölését rendelték el a madárinfluenza-járvány miatt, amiről akkor be is számoltunk.

A gyilkos kór szempontjából a legveszélyesebb terület a Bács-Kiskun, Csanád-Csongrád és Békés megyék háromszöge

A számokból világosan látszik, hogy vírusról vírusra egyre több állatot kell leölni. Míg 2016-ban 2,5 millió állatot semmisítettek meg, 2020-ban már 5 milliót 
írtuk a kecsUP-on tavaly szeptemberben egy minisztériumi összefoglaló alapján. Majd szakértőkkel és kereskedőkkel arról beszélgettünk, hogy:
a túlzott állomány koncentráció, a kártalanításért folyó küzdelem, illetve a személyes és intézményes átfedések is befolyásolják az egyre nagyobb károkat okozó madárinfluenza körüli problémákat.

A vonuló vadmadarak is fokozott veszélyt jelentenek a baromfiállományokra

A Nébih ezúton is felhívja minden állattartó figyelmét a zártan tartás és a járványvédelmi intézkedések betartásának fontosságára. Az előírásokról, tudnivalókról szintén a hivatal tematikus aloldalán olvashatnak részletesen az állattartók.

 

Hasonló cikkünk:  Több milliós kárt okoznak a fatolvajok Kiskunhalason

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...