fbpx
13.9 C
Kecskemét
2021. szeptember 23., csütörtök
KecsUPKiemelt HírBogasov István önkormányzati főtanácsadó cége alvállalkozó egy 3,5 milliárdos takarítási bizniszben

Friss hírek

Friss hírek

Dobrev a lopásokról: A Kecskeméti egyetemet a polgármester segítségével vitték

Meg fogjuk nyerni a 2022-es választásokat, és ettől megijedt a Fidesz - kezdte kecskeméti utcafórumát tegnap Dobrev Klára, a DK előválasztási miniszterelnök-jelöltje. Azzal vélte...

Két alpolgármester adott át két padot a vasútkertben

Újságíró körökben olykor elhangzik az a mondat, hogy akkor van igazán kampány, amikor már padokat adnak át politikusok. Mert volt ilyenre példa Kecskeméten is....

Bogasov István önkormányzati főtanácsadó cége alvállalkozó egy 3,5 milliárdos takarítási bizniszben

A tavaszi nagytakarítás alcímet viselő cikkünket tavaly ilyenkor kezdtük el írni, azonban beütött a koronavírus, és ez is az egyik téma volt, amely elúszott ezzel. Félretettük, mert a szerződés, amelyről szó van, öt évre köttetett, vagyis még folymatban van, aktuális most is.

A 3,5 milliárdos takarítási biznisz

“Takarítási feladatok elvégzése Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata központosított beszerzési rendszeréhez csatlakozott intézmények és gazdasági társaságok részére” – ezzel a címmel írt ki közbeszerzést az önkormányzat 2016 nyarán. A cím így bonyolult és érthetetlen, de röviden arról van szó, hogy az önkormányzat és bizonyos önkormányzati cégek, intézmények ingatlanaiban, és azok körül elvégzendő takarítási feladatokra kértek ajánlatot. Egy éve már elkezdtük az adatok gyűjtését, és ebben az időben még válaszolt kérdéseinkre az önkormányzat, így innen tudjuk, hogy ehhez a központosított rendszerhez tartoztak akkor a következők:

Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága

Őszirózsa Időskorúak Gondozóháza
Ferenczy Ida Óvoda
Corvina Óvoda
Kálmán Lajos Óvoda
Kecskeméti Planetárium
Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár
Katona József Színház
Ciróka Bábszínház
Kecskeméti Katona József Múzeum
Intézmény- és Piacfenntartó Szervezet
Kecskeméti Városrendészet
KMJV Polgármesteri Hivatala
Kecskeméti Televízió Nonprofit Kft.
Kecskeméti Városgazdasági Nonprofit Kft.
Hírös Sport Nonprofit Kft.
Hírös Agóra Kulturális Központ Nonprofit Kft.
Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft.
Kecskeméti TISZK Nonprofit Közhasznú Kft.
Kecskeméti Közlekedési Központ Kft.
Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft.
KMJV Önkormányzata

Ez a központosított rendszer később megszűnt, és közben is voltak átalakulások, például az oktatási intézmények átkerültek a kecskeméti tankerülethez, így az is csatlakozott jogutódként a szerződéshez, amit az egyik módosítás jelez is.

2017. március 1-jén kötötte a szerződést az önkormányzat öt évre a közbeszerzés nyerteseivel, a Pro-Frézia Kft. és a PQS Kft. párossal. Az öt évre elnyert takarítási feladatok ekkor kb. 2 milliárd 663 millió forintot tettek ki. Ebből lett mostanra több módosítás során 3 milliárd 529 millió forint.

Fűnyírás a Lánchíd utcai iskola udvarában

Az első módosítás

Ekkor lép a rendszerbe jogutódként a Kecskeméti Tankerületi Központ, ezzel módosítják a szerződést, az összeg nem változik.

A második módosítás

2017.12.29-én módosítják másodjára a szerződést. Erre azért volt szükség, mert emelkedett a garantált bérminimum és a minimálbér, és ezzel a munkáltatók terhei megnőttek, ezért kellett növelni a szerződés összegét. Így lett ez 2 milliárd 929 millió forint.

A harmadik módosítás

2018.03.26-án járunk. Valamelyest csökken a takarítási terület, így kicsit lentebb viszik a szerződés összegét. Ekkor lesz ez 2 milliárd 927 millió forint.

A negyedik módosítás

2019.01.02. az időpont. A Hírös Sport Kft. üzemeltetésébe kerül az időközben létrejött Mercedes-Benz Akadémia, amely 4559 nm-rel növeli a takarítandó területet. Ugyan a fürdőben csökken a takarítási felület, mert üzleteket adtak bérbe, és megszűnt az egyik óvoda is, de még így is több a terület, mint korábban. Valamint újból növekedett 8%-kal a garantált bérminumum és minimálbér, ezért nőttek a munkáltatói terhek. Így a szerződés összegét 3 milliárd 279 millió forintra növelik.

Hasonló cikkünk:  Az M5-ösön haladnak át a Földközi-tengerhez tartó tűzoltók

Az ötödik módosítás

2019.07.15-én tartunk. Bejön a rendszerbe a közben elkészült Atlétikai Centrum, és máshol is növekedik a takarítási terület. Ugyanakkor a városházán csökken a terület a most is folyamatban lévő felújítás miatt, de ezzel együtt is több lesz a munka, így a szerződés összege ekkor már 3 milliárd 445 millió forint.

A hatodik módosítás

2019.11.25. A pályázaton nyertes cégek adataiban következik be változás, ez nem érinti a szerződés egyéb tartalmát és összegét. A Pro-Frézia Kft. a Kadafalva-Technik Parkból az Olimpia utca 1. szám alá költözött. A PQS Kft.-ből Prizma FM Services Kft. lett.

A hetedik módosítás

2019.12.18-án írják alá a mostanhoz képest utolsó módosítást. Ekkor ismét nőtt 8%-kal a garantált bérminimum és a minimálbér, ezzel nőttek a munkáltatói terhek.

Így most 3 milliárd 529 millió forintnál járunk.

Vagyis szűk három év alatt csaknem 1 milliárd forinttal nőtt a szerződés összege. Arról nem találtunk semmilyen módosítást, hogy a koronavírus miatt zárva tartó intézmények okán a kevesebb takarítási munka miatt csökkentették volna a vállalkozói díjat.

Bogasov István

Így került képbe Bogasov István

A hatodik módosításnál figyeltünk fel arra, hogy arra a címre jelentkezett be (Olimpia utca 1.) a közbeszerzésen nyertes páros egyik tagja, a kecskeméti Pro-Frézia Kft., ahol akkor már az Ifesz Kft. működött (korábban az Ifesz ugyanott működött, ahonnan a Pro-Frézia költözött). Az Ifesz szintén egy takarítási cég (is), valamint takarítógépeket forgalmaznak. Az Ifesz Kft. ügyvezetője a takarítási szerződés aláírásakor Bogasov István volt, aki ekkor a Fidesz-KDNP képviselője volt és a Városstratégiai és Pénzügyi Bizottság alelnöke egyben. Bogasovot, miután elbukta az önkormányzati választást 2019-ben, a polgármester sporttal kapcsolatos főtanácsadónak kérte fel havi 285 ezer forintért. A tulajdonos Bende Kornélia a szerződés megkötésekor, aki Bogasov Istvánnal ugyanazon lakcímre van bejelentve az Opten cégadatbázis szerint. A szerződés megkötése után néhány hónappal Bogasov István is tulajdonos lesz a cégben.

Levélben kerestük meg a Pro-Fréziát, amikor elkezdtünk dolgozni a cikken, ezt a választ kaptuk:

“Ifesz Kft-vel a kapcsolatunk az annyi, hogy tőlük bérelünk egy irodát”

Ugyanakkor a Pro-Frézia honlapja már akkor is az Ifesz Kft. webshopjára mutatott egy ponton. A közbeszerzési honlapon csupán a nyertesek neveit találtuk meg, azonban az interneten rátaláltunk arra a szerződésre, amelyet az önkormányzat kötött a nyertesekkel. Ebben a 10. oldalon az alvállalkozók felsorolásánál az első helyen szerepel az Ifesz Kft. mint a külső területek gondozásával megbízott cég.

Hasonló cikkünk:  31. heti cikkajánló

Ennek alapján tehát a Pro-Frézia Kft.-nek nem csupán annyi a kapcsolata Bogasov cégével, hogy attól bérel irodát. Hanem az Ifesz Kft. a 3,5 milliárd forintos kecskeméti takarítási biznisz egyik szereplője. Most újból levelet írtunk az érintetteknek, hogy változatlanul úgy van-e minden, ahogy a szerződésben szerepel. Mindenesetre az Ifesz referenciái között ott szerepelnek a cikk elején közölt listából cégek, intézmények, megnevezve a külterületi munkákat. Illetve Bogasov Istvántól arról is érdeklődtünk, hogy az öt évre szóló 3,5 milliárd forintból a cége mekkora részt szakít alvállalkozóként. Egyelőre nem kaptunk válaszokat.

Hasonló cikkünk:  Karácsony Kecskeméten: Az emberek kormányát hozzuk majd létre

UPDATE

Cikkünk megjelenése után kaptunk egy választ Bogasov Istvántól. Ezt írta:

“Kérdéseikre válaszolva tájékoztatom Önöket, hogy a 2018. évi LIV. törvény, amely az üzleti titkok védelméről és annak megszegéséről szól, jogi következményeket vonhat maga után. Így az Önök által említett kettő cég közötti szerződés tartalmáról nem áll módomban 3. személynek tájékoztatást adni.”

A Pro-Frézia Kft. tulajdonosa Bekő József, a Bekő Tours személyszállítási cég tulajdonosa is, és aki 2019-ben a határon túli magyarságot támogató, több évtizedes önzetlen, karitatív tevékenysége elismeréseként a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült. A Bekő Tours honlapján a referenciáknál az első helyen olvasható az önkormányzat.

Az Olimpia utca 1. /Google Map

Az Olimpia utca 1. – az önkormányzattól vette meg az Ifesz, Bogasov vezette az előterjesztést véleményező bizottságot, úgy, hogy az Ifeszt is ő képviselte a tárgyalásokon

Ide van tehát bejelentve a Pro-Frézia Kft. és az Ifesz Kft. is. Az épületet (legalábbis egy részét) 2016-ban értékesítette pályázat útján az önkormányzat. Érvényes pályázatot csak az Ifesz Kft. adott be és 26 millió forintot ajánlott érte. A tárgyalásokon a céget Bogasov István képviselte az önkormányzattal szemben. Mielőtt a közgyűlés meghozta volna a döntést az értékesítésről, az előterjesztő,

Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester kiadta az anyagot véleményezésre annak a bizottságnak, amelynek akkor az Ifesz akkori ügyvezetője, Bogasov István volt az alelnöke. Ráadásul amikor a bizottság szavazott, alelnökként ő vezette az ülést.

A véleményezéskor, a jegyzőkönyv szerint, Bogasov nem jelezte, hogy érintett, a szavazáson végül tárgyalásra javasolták a közgyűlésnek az anyagot. Miután az ülésen a jegyzőkönyv szerint öten vettek részt, és csupán négyen szavaztak (3 igen és 1 tartózkodás), elképzelhető, hogy Bogasov nem szavazott, vagy ő tartózkodott. A jegyzőkönyvből nem derül ki. A 2016 novemberi közgyűlésen elfogadták a napirendet, így az Ifesz Kft. vehette meg az Olimpia utca 1. meghirdetett részét. Itt már bejelentette érintettségét Bogasov István, és, hogy nem szavaz. A közgyűlés 20 igen, ellenszavazat és tartózkodás nélkül megszavazta, hogy az Ifesz Kft. vásárolhassa meg az érintett ingatlanrészt.

 

A tavaszi nagytakarítás alcímet viselő cikkünket tavaly ilyenkor kezdtük el írni, azonban beütött a koronavírus, és ez is az egyik téma volt, amely elúszott ezzel. Félretettük, mert a szerződés, amelyről szó van, öt évre köttetett, vagyis még folymatban van, aktuális most is.

A 3,5 milliárdos takarítási biznisz

“Takarítási feladatok elvégzése Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata központosított beszerzési rendszeréhez csatlakozott intézmények és gazdasági társaságok részére” – ezzel a címmel írt ki közbeszerzést az önkormányzat 2016 nyarán. A cím így bonyolult és érthetetlen, de röviden arról van szó, hogy az önkormányzat és bizonyos önkormányzati cégek, intézmények ingatlanaiban, és azok körül elvégzendő takarítási feladatokra kértek ajánlatot. Egy éve már elkezdtük az adatok gyűjtését, és ebben az időben még válaszolt kérdéseinkre az önkormányzat, így innen tudjuk, hogy ehhez a központosított rendszerhez tartoztak akkor a következők:

Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága

Őszirózsa Időskorúak Gondozóháza
Ferenczy Ida Óvoda
Corvina Óvoda
Kálmán Lajos Óvoda
Kecskeméti Planetárium
Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár
Katona József Színház
Ciróka Bábszínház
Kecskeméti Katona József Múzeum
Intézmény- és Piacfenntartó Szervezet
Kecskeméti Városrendészet
KMJV Polgármesteri Hivatala
Kecskeméti Televízió Nonprofit Kft.
Kecskeméti Városgazdasági Nonprofit Kft.
Hírös Sport Nonprofit Kft.
Hírös Agóra Kulturális Központ Nonprofit Kft.
Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft.
Kecskeméti TISZK Nonprofit Közhasznú Kft.
Kecskeméti Közlekedési Központ Kft.
Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft.
KMJV Önkormányzata

Ez a központosított rendszer később megszűnt, és közben is voltak átalakulások, például az oktatási intézmények átkerültek a kecskeméti tankerülethez, így az is csatlakozott jogutódként a szerződéshez, amit az egyik módosítás jelez is.

2017. március 1-jén kötötte a szerződést az önkormányzat öt évre a közbeszerzés nyerteseivel, a Pro-Frézia Kft. és a PQS Kft. párossal. Az öt évre elnyert takarítási feladatok ekkor kb. 2 milliárd 663 millió forintot tettek ki. Ebből lett mostanra több módosítás során 3 milliárd 529 millió forint.

Fűnyírás a Lánchíd utcai iskola udvarában

Az első módosítás

Ekkor lép a rendszerbe jogutódként a Kecskeméti Tankerületi Központ, ezzel módosítják a szerződést, az összeg nem változik.

A második módosítás

2017.12.29-én módosítják másodjára a szerződést. Erre azért volt szükség, mert emelkedett a garantált bérminimum és a minimálbér, és ezzel a munkáltatók terhei megnőttek, ezért kellett növelni a szerződés összegét. Így lett ez 2 milliárd 929 millió forint.

A harmadik módosítás

2018.03.26-án járunk. Valamelyest csökken a takarítási terület, így kicsit lentebb viszik a szerződés összegét. Ekkor lesz ez 2 milliárd 927 millió forint.

A negyedik módosítás

2019.01.02. az időpont. A Hírös Sport Kft. üzemeltetésébe kerül az időközben létrejött Mercedes-Benz Akadémia, amely 4559 nm-rel növeli a takarítandó területet. Ugyan a fürdőben csökken a takarítási felület, mert üzleteket adtak bérbe, és megszűnt az egyik óvoda is, de még így is több a terület, mint korábban. Valamint újból növekedett 8%-kal a garantált bérminumum és minimálbér, ezért nőttek a munkáltatói terhek. Így a szerződés összegét 3 milliárd 279 millió forintra növelik.

Hasonló cikkünk:  Ellenzéki előválasztás Kecskeméten: most aláírásokért talpalnak a politikusok

Az ötödik módosítás

2019.07.15-én tartunk. Bejön a rendszerbe a közben elkészült Atlétikai Centrum, és máshol is növekedik a takarítási terület. Ugyanakkor a városházán csökken a terület a most is folyamatban lévő felújítás miatt, de ezzel együtt is több lesz a munka, így a szerződés összege ekkor már 3 milliárd 445 millió forint.

Hasonló cikkünk:  Túl a 12 ezer követőn a KecsUP

A hatodik módosítás

2019.11.25. A pályázaton nyertes cégek adataiban következik be változás, ez nem érinti a szerződés egyéb tartalmát és összegét. A Pro-Frézia Kft. a Kadafalva-Technik Parkból az Olimpia utca 1. szám alá költözött. A PQS Kft.-ből Prizma FM Services Kft. lett.

A hetedik módosítás

2019.12.18-án írják alá a mostanhoz képest utolsó módosítást. Ekkor ismét nőtt 8%-kal a garantált bérminimum és a minimálbér, ezzel nőttek a munkáltatói terhek.

Így most 3 milliárd 529 millió forintnál járunk.

Vagyis szűk három év alatt csaknem 1 milliárd forinttal nőtt a szerződés összege. Arról nem találtunk semmilyen módosítást, hogy a koronavírus miatt zárva tartó intézmények okán a kevesebb takarítási munka miatt csökkentették volna a vállalkozói díjat.

Bogasov István

Így került képbe Bogasov István

A hatodik módosításnál figyeltünk fel arra, hogy arra a címre jelentkezett be (Olimpia utca 1.) a közbeszerzésen nyertes páros egyik tagja, a kecskeméti Pro-Frézia Kft., ahol akkor már az Ifesz Kft. működött (korábban az Ifesz ugyanott működött, ahonnan a Pro-Frézia költözött). Az Ifesz szintén egy takarítási cég (is), valamint takarítógépeket forgalmaznak. Az Ifesz Kft. ügyvezetője a takarítási szerződés aláírásakor Bogasov István volt, aki ekkor a Fidesz-KDNP képviselője volt és a Városstratégiai és Pénzügyi Bizottság alelnöke egyben. Bogasovot, miután elbukta az önkormányzati választást 2019-ben, a polgármester sporttal kapcsolatos főtanácsadónak kérte fel havi 285 ezer forintért. A tulajdonos Bende Kornélia a szerződés megkötésekor, aki Bogasov Istvánnal ugyanazon lakcímre van bejelentve az Opten cégadatbázis szerint. A szerződés megkötése után néhány hónappal Bogasov István is tulajdonos lesz a cégben.

Levélben kerestük meg a Pro-Fréziát, amikor elkezdtünk dolgozni a cikken, ezt a választ kaptuk:

“Ifesz Kft-vel a kapcsolatunk az annyi, hogy tőlük bérelünk egy irodát”

Ugyanakkor a Pro-Frézia honlapja már akkor is az Ifesz Kft. webshopjára mutatott egy ponton. A közbeszerzési honlapon csupán a nyertesek neveit találtuk meg, azonban az interneten rátaláltunk arra a szerződésre, amelyet az önkormányzat kötött a nyertesekkel. Ebben a 10. oldalon az alvállalkozók felsorolásánál az első helyen szerepel az Ifesz Kft. mint a külső területek gondozásával megbízott cég.

Ennek alapján tehát a Pro-Frézia Kft.-nek nem csupán annyi a kapcsolata Bogasov cégével, hogy attól bérel irodát. Hanem az Ifesz Kft. a 3,5 milliárd forintos kecskeméti takarítási biznisz egyik szereplője. Most újból levelet írtunk az érintetteknek, hogy változatlanul úgy van-e minden, ahogy a szerződésben szerepel. Mindenesetre az Ifesz referenciái között ott szerepelnek a cikk elején közölt listából cégek, intézmények, megnevezve a külterületi munkákat. Illetve Bogasov Istvántól arról is érdeklődtünk, hogy az öt évre szóló 3,5 milliárd forintból a cége mekkora részt szakít alvállalkozóként. Egyelőre nem kaptunk válaszokat.

Hasonló cikkünk:  Az M5-ösön haladnak át a Földközi-tengerhez tartó tűzoltók

UPDATE

Cikkünk megjelenése után kaptunk egy választ Bogasov Istvántól. Ezt írta:

“Kérdéseikre válaszolva tájékoztatom Önöket, hogy a 2018. évi LIV. törvény, amely az üzleti titkok védelméről és annak megszegéséről szól, jogi következményeket vonhat maga után. Így az Önök által említett kettő cég közötti szerződés tartalmáról nem áll módomban 3. személynek tájékoztatást adni.”

A Pro-Frézia Kft. tulajdonosa Bekő József, a Bekő Tours személyszállítási cég tulajdonosa is, és aki 2019-ben a határon túli magyarságot támogató, több évtizedes önzetlen, karitatív tevékenysége elismeréseként a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült. A Bekő Tours honlapján a referenciáknál az első helyen olvasható az önkormányzat.

Az Olimpia utca 1. /Google Map

Az Olimpia utca 1. – az önkormányzattól vette meg az Ifesz, Bogasov vezette az előterjesztést véleményező bizottságot, úgy, hogy az Ifeszt is ő képviselte a tárgyalásokon

Ide van tehát bejelentve a Pro-Frézia Kft. és az Ifesz Kft. is. Az épületet (legalábbis egy részét) 2016-ban értékesítette pályázat útján az önkormányzat. Érvényes pályázatot csak az Ifesz Kft. adott be és 26 millió forintot ajánlott érte. A tárgyalásokon a céget Bogasov István képviselte az önkormányzattal szemben. Mielőtt a közgyűlés meghozta volna a döntést az értékesítésről, az előterjesztő,

Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester kiadta az anyagot véleményezésre annak a bizottságnak, amelynek akkor az Ifesz akkori ügyvezetője, Bogasov István volt az alelnöke. Ráadásul amikor a bizottság szavazott, alelnökként ő vezette az ülést.

A véleményezéskor, a jegyzőkönyv szerint, Bogasov nem jelezte, hogy érintett, a szavazáson végül tárgyalásra javasolták a közgyűlésnek az anyagot. Miután az ülésen a jegyzőkönyv szerint öten vettek részt, és csupán négyen szavaztak (3 igen és 1 tartózkodás), elképzelhető, hogy Bogasov nem szavazott, vagy ő tartózkodott. A jegyzőkönyvből nem derül ki. A 2016 novemberi közgyűlésen elfogadták a napirendet, így az Ifesz Kft. vehette meg az Olimpia utca 1. meghirdetett részét. Itt már bejelentette érintettségét Bogasov István, és, hogy nem szavaz. A közgyűlés 20 igen, ellenszavazat és tartózkodás nélkül megszavazta, hogy az Ifesz Kft. vásárolhassa meg az érintett ingatlanrészt.

 

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...