fbpx
3 C
Kecskemét
2023. december 2., szombat

FRISS HÍREK

Egy hete ugyanaz a szemét púposodott a Bringapark kukáiban, mint most

- Advertisement -

A múltkor megírtuk, hogy egy hely addig marad élvezhető és hasznos, amíg arra figyelnek a használók és a fenntartó is. Bemutattuk, hogy a Bringaparkot sokan használják, ugyanakkor már-már úszik a szemétben, és véleményünk szerint ennek az is az oka, hogy a szemetesekből már esik ki a szemét. Tehát használják a kukákat, de amikor már nincs benne hely, hiába dobják bele, onnan kiesik, kifújja a szél. Vagyis nem elég megépíteni egy közösségi teret, nem árt, ha annak gazdája is van.

Egy héttel később újra kimentünk megnézni mi a helyzet, és azt láttuk, hogy azóta roszabbodott. Már több a földön a szemét. Valamint azt tapasztaltuk, hogy a kukákban ugyanaz a szemét volt, mint egy héttel korábban. Itt van példának az egyik kuka, összehasonlítva az egy héttel korábbi állapottal.

A betört ablak elmélet

A múltkori cikkünk után egy kommentelőnk hívta fel a figyelmet arra, hogy amit akkor megfogalmaztunk, az a betört ablak elve. Amelyről ezt írja a Wikipedia:

Hasonló cikkünk:  Budapest-Belgrád vasútvonal: emelkednek a költségek és újabb ingatlanokat is kisajátítanak

„Az elmélet szerint a bűnözés a zűrzavar, a rendetlenség elkerülhetetlen következménye. Ha betörnek egy ablakot és kijavítatlanul marad, az arra járók azt gondolják, hogy senki nem törődik a házzal. Hamarosan egyre több ablakot törnek be, és az elhanyagoltság szelleme az épülettől az utcára terjed; jelzést adva arra, hogy mindent szabad. Az ilyen, a betört ablakokhoz hasonló kisebb problémák, mint a szemetes utcák, a graffiti, az agresszív koldulás egy negatív spirált indítanak el. Az elméletből az is következik, hogy ezek kijavításával elindulhat a megújulás, megszépülés, a bűnözés visszaszorítása is.”

Az elméletet többen tagadják, vagy ha nem is, de ekkora jelentőséget nem tulajdonítanak neki. Teljesen mindegy. Mert akár igazolható, akár nem, a Bringapark csak akkor marad meg olyan helynek, ahova jó járni, ha vigyáznak rá az emberek, és törödik vele, akinek ez a dolga.

Az csak hab a tortán, hogy a törött pad már hetek óta ott roskadozik.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Több osztályvezetői főorvos állás megüresedett ősszel a kecskeméti kórházban

Novemberben egy héten belül két osztályvezetői főorvos állást hirdetett meg a kecskeméti megyei kórház, a központi radiológiai és az...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...