fbpx

FRISS HÍREK

Kórházi körforgalom: Valóban a Magyar Közút az egyedüli beruházó

- Advertisement -

Nem olyan régen írtuk meg, hogy meg nem erősített belső információk szerint nem a VER-BAU Parking Kft. építi meg a kórházi körforgalmat. Pedig eredetileg annyira így volt ez, hogy el is kezdték a munkát, aztán leálltak, és azóta úgy tűnik, semmi nem történik. Ellenben a kórházi parkolóháznak újra nekilátott a VER-BAU Parking Kft.

Legutóbbi cikkünkben ezt írtuk:

A korábbi konstrukció az volt, hogy mivel a parkolóház, és az abban helyet kapó üzletek nagyobb forgalmat generálnak várhatóan a mostaninál, ezért a jelenlegi csomópont nem bírná ezt el, ezért van szükség a körforgóra, és abból egy levezetésre a parkolóház felé. A körforgalom várható költsége 800 millió forint, és ebbe száll bele a város 220 millió forinttal, amit anno jó üzletnek nevezett Homoki Tamás alpolgármester. Hiszen úgy oldódik meg egy helyzet, ami a városnak is jó (tehát ennek a csomópontnak a helyzete, áteresztő képessége), hogy annak a költségeit csak kisebb részben kell a városnak finanszíroznia.

Ezzel együtt megírtuk, hogy úgy tudjuk, hogy a Magyar Közút Zrt. lesz a beruházó, és ezzel kapcsolatban megkerestük az állami céget. Most jött a válasz, amelyben elismerték, hogy hozzájuk került át a beruházás.

Társaságunk költségvetési támogatási szerződés alapján lesz a kérdéses körforgalmú csomópont egyedüli beruházója, melynek jelenleg az előkészítő, tervezési munkái zajlanak – írta a kommunikációs osztály.

Univer Coop üzlet lesz a parkolóházban? 

Bár ezt is belső információkra hivatkozva írtuk, azonban erre is kaptunk választ, és e szerint nem ez az üzlet jön a kórházi parkolóházba.

Az Önök által sajtóérdeklődésben jelzett információk sem a kórházi parkolóházi témában, sem a Domb Áruházra vonatkozóan nem helytállóak – írta az Univer Product Zrt.

Korábban azt írtuk, hogy informátoraink szerint, miután a kinézett külföldi tulajdonú élelmiszerlánc nem jöhetett a parkolóházba a plázastop miatt, ezért ez megy majd a Domb Áruházba, onnan pedig az Univer Coop üzlet megy a parkolóházba. Ezek szerint tehát nem így lesz.

Korábban a polgármester úgy nyilatkozott, hogy azért nem kapott meg minden hozzájárulást a parkolóház építéséhez a VER-BAU Parking Kft., mert az üzlet, amellyel egyeztetettek, nem felelt meg a hatóságnak, így fennakadt a plázastop törvényen. Ezt nyilatkozta akkor a polgármester:

Hasonló cikkünk:  Egy kormányhatározat szerint tízmilliárdokat ad Magyarország Ukrajna fegyverutánpótlására

A miniszterelnök úr abszolút elkötelezett abban a kérdésben, hogy a magyar termelői hálózatot és a magyar kereskedelmi hálózatot megpróbálja életben tartani. Ezért korlátozza azoknak a kereskedelmi egységeknek a piaci térnyerését, akik kiszorítják a magyar terméket a piacról.

Akkoriban több cikket is írtunk, hogy mi lehet az oka, hogy nem lett építési engedély, mert több furcsaságot is találtunk a nyilatkozatokban. Ezekről itt, itt, itt, olvashat.

Sokba fog nekünk kerülni a külföldi élelmiszerboltok kiszorítása

Ezt írja a G7 gazdasági portál. Cikke szerint kudarc volt a kormány eddigi törekvése arra, hogy visszaszorítsa a külföldi üzletláncokat. Több grafikonon is szemléltetik, hogy annak ellenére, hogy a kormány a magyar üzleteket akarja előtérbe helyezni, a lakosság mégis inkább a külföldi tulajdonú üzleteket választja. Grafikonon vetik össze az egyik nagy magyar lánc alapvető élelmiszereinek árait a Lidl/Aldi páros áraival, és ebből az tűnik ki, hogy a külföldi láncok jelentősen olcsóbbak. Egy-egy nagyobb bevásárlás esetén több ezer forint a különbég, és a vásárló a külföldi tulajdonú boltban jár jobban. A lap ezt írja:

Ha eddig volt is bármilyen finomkodás, annak ezzel vége (egy Lázár János nyilatkozat alapján írják – a szerk.). Teljesen egyértelmű, hogy a térnyerést elsősorban nem a magyar láncok versenyképességének növelésével, hanem a versenytársaik adminisztratív kiszorításával próbálják elérni/…/A jelenlegi állás szerint tehát a külföldi láncok protekcionista visszaszorítása egy olyan szándékos piactorzítás lenne, amellyel a hatékonyabb szereplők kárára mesterségesen erősítenék a kevésbé hatékony szereplők pozícióját. Mindezt úgy, hogy már több mint 10 év telt el azóta, hogy a magyar láncok a számukra sokszor egyoldalúan kedvező szabályozás könnyítése alatt legalább annak a jeleit felmutathatták volna, hogy hosszabb távon fel tudják venni a nemzetközi versenyt, és érdemes volt megdönteni a pályát, hogy az nekik lejtsen.

Vagyis a lap cikke szerint arról van szó, hogy bármennyire is nem sikerült visszaszorítani a külfüldi üzletláncokat (sőt egy részük kifejezetten erősödik), a harcot a kudarc ellenére sem adja fel a kormány, és állami pénzeken akarja lélegeztetőgépen tartani azokat a magyar üzleteket (a hatékonyabb szereplők kárára a piac mesterséges torzításával), amelyek láthatóan nem olyan hatékony szereplői a piacnak.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...