fbpx
9.9 C
Kecskemét
2023. április 1., szombat

FRISS HÍREK

Közérdekű adatokat kértek a Mercedes gyárról, de a polgármester elutasította, mert nincs „Mercedes-Benz Gyár” nevű ügyfelük

Egy magánszemély adott be közérdekű adatigénylést a Mercedes gyárral kapcsolatban még január 3-án. Egészen pontosan ezt írta bele a polgármesteri hivatalnak megküldött kérelembe:

„Kérem, szíveskedjen elektronikus másolatban megküldeni részemre a Mercedes-Benz Gyár Kecskemétre való eljövetelének és azóta itt való működésének minden nyilvános dokumentumát, megállapodását, megbízását, szerződését, képviselő-testületi határozatát és rendeletét és minden egyéb dokumentumot a gyár Kecskemétre jövetelével és itt tartózkodásával és itteni működésével kapcsolatban.”

Erre Szemereyné Pataki Klaudia aláírásával kapott egy válaszlevelet január 18-án. Ebben a polgármester leírta, hogy nem áll módjában teljesíteni az adatkérést, mert

„Mercedes-Benz Gyár” elnevezésű ügyféllel jogviszonyt nem létesítettünk, ilyen ügyféllel kapcsolatosan közérdekű adattal nem rendelkezünk, továbbá a közérdekű adatigénylési kérelemben a tárgy megjelölése (Adatigénylés a Mercedes-Benz Gyárral kapcsolatosan – a szerk.) nem egyértelmű…”

Erre újra beadta az igénylést a magánszemély, megjegyezve, hogy szerinte részletezte, hogy milyen dokumentumokra kíváncsi. De újra leírta mire kíváncsi, és, hogy azokra az iratokra, amelyek az önkormányzat birtokában vannak. Ez lett az új szöveg:

„Kérem, legyen szíves másolatban megküldeni részemre a Mercedes-Benz Gyár Kecskemétre jövetelével, ittlétével kapcsolatos minden olyan dokumentumot, szerződést, testületi előterjesztést és határozatot, rendeletet, mely az önkormányzat birtokában áll.”

Erre újabb levelet kapott a polgármestertől, aki leírta, hogy lényegében ez ugyanaz a kérdés, a kiegészítés pedig nem tartalmaz olyan új elemet, ami alapján mást tudna válaszolni, mint az első levélben. Ráadásul alapesetben is csak olyan adatokat adhat ki az önkormányzat, amelyek a birtokában vannak. Tehát a kért dokumentumokat továbbra sem kapta meg a kérelmező.

Hasonló cikkünk:  Mit fog tenni a MOK azután, hogy szinte lenullázták?
Hasonló cikkünk:  Gulyás Gergely szerint az EU: se veled, se nélküled

Csakhogy a kíváncsi magánszemély nem azt írta, hogy a Mercedes-Benz Gyárral kötött szerződéseket, vagy az ilyen nevű ügyféllel kötött dokumentumokat kéri, hanem a gyárral kapcsolatos minden nyilvános adatot. Persze tény, hogy a polgármesternek abban igaza van, hogy ilyen ügyfele nincs az önkormányzatnak, mert a megállapodásokat, a döntéseket a gyár mögött álló céggel, cégekkel kötötték. Például a Daimler AG-vel.

Talán sosem keresték meg ilyen furcsa kérdéssel (reméljük, értik az olvasók akkor is, ha nem a teljes hivatalos nevet használjuk most) a Mercedest, hogy a Mercedes-Benz gyár kifejezéssel Kecskemét esetében egyértelműen beazonosítható-e, hogy miről van szó, és, hogy használják-e esetleg maguk között a gyárt így emlegetve, de mi megtettük. Választ ugyan még nem kaptunk, de a gyár hivatalos Facebook odalának ez a neve: Mercedes-Benz Gyár Kecskemét.

Ön szerint egyértelmű-e, hogy milyen adatokra volt kíváncsi az érdeklődő?

 

 

 

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...