fbpx
21.4 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Oltás és egészségügy: Káoszról ír egy kecskeméti orvos

- Advertisement -

Az egyik kecskeméti gyermekorvos nem először osztja meg a Facebookon az egészségügyi dolgozók mindennapi küzdelmét, gondjait, nehézségeit az elmúlt egy évből, amely a koronavírus miatt egy megkülönböztetett időszak mindannyiunk életében.

Most arról ír, hogy megérkezett a kínai vakcina, a háziorvosok megkapták a feladatot, hogy szervezzék meg az oltást a 60 év felettieknek. Így folytatja:

„Az alkalmazási előíratban egyértelműen benne van, hogy 60 év felett alig van adat. 2020. október 31-ig, az időközi kiértékelésig, 14312 vizsgálati alanynak adtak be legalább egyszer egy adagot a készítményből, akik közül 14209 vizsgálati alany volt 18-59 éves kor közötti (99,28%) és 103-an voltak 60 évesek vagy annál idősebbek (0,72%).
Egészséges 60 év felettieknek vagy krónikus beteg is megkaphatja? Ezekkel a kérdésekkel küzdenek most a háziorvosok:” Egész biztos a mi betegeinken kell „kisérletezni”? Miért nem a fiatalabb korcsoportot jelölték ki erre? Akkor is lenne bennem bizonytalanság, de így pláne. Mit tegyek? Mit tegyünk? Az alkalmazási előirat javaslata ellenére oltsuk ezt a korcsoportot?”- idézem őket.
Arról nem beszélve, hogy pár nap alatt kell mindent megszervezniük, 55 oltást beadni 1 nap alatt, minden páciens után fel órát kell megfigyelésre szánni, a váróban nem ülhet csak 2-3 páciens stb… Őrület van.”
A gyermekorvos tehát felnőtt háziorvosi praxisban dolgozó kollégái tapasztalatait, véleményét osztotta meg. A gyermekorvosok egyébként jelen állás szerint nem oltanak, de szükég esetén besegítenek majd az oltásba – mondta el a gyermekorvos a KecsUP-nak.
A posztja alá kommentelt is ugyanez az orvos, és ott már azt írja, káosz van. Egyetért egy másik hozzászólóval, aki szerint „nincs egészségügyi minisztérium, ahol összefognák a szálakat és szakemberek hoznának döntéseket.”
„A belügyminisztérium reformokat készít, járvány alatt, mi pedig döntsünk 2 hét alatt. Mialatt folyik az oltási kampány is. Jövő péntekig kell döntenünk arról, hogy milyen formában fogunk tovább dolgozni. A Facebook – ról, egymástól szerzünk információkat. Ja és lesz egy online oktatás majd márciusban, a praxis közösségek felépítéséről. Nem a határidő előtt, ami logikus lenne, hiszen könnyebb lenne a döntés, hanem utána, persze ez sem ingyen! Február 9-én jött ki a rendelet. Elfogadhatatlan, hogy rendeletben rögzítésre kerüljön az, hogy az alapellátásban dolgozó ORVOS fizetése ne érje el az ORVOSI TÁBLA SZERINTI MINIMÁLBÉR-t!”
Szerinte „Elveszik a tárgyaláshoz való jogukat, több ponton értelmezhetetlen és ellentmondó a törvény. Az érdekképviselet az egészhez jó arcot vág.”
„Érdekel bárkit az a sajtóban, munkáltatónál, kormánynál, hogy éjjel, hétvégén, munkaszüneti napokon kevesebbet keresünk, mint nappal? Hogy ez az idő nem számít be a szolgálati időbe? Mit szólna más ehhez, aki éjszakai műszakban dolgozik? Kezdetben sokszor egész hétvégét ügyeltem. Az máris 6 munkanap! Hétfőn nappali munka tovább. Mi pihenőnapot sem tudunk kivenni, mert akkor másnap ki dolgozik a praxisban? Van még egy olyan szakma, aki a saját szabadidejéből áldoz más javára, marad benn munkaidő után? Mindenhol kiteszik a zárva táblát”
Így zárja kommentjét:
„Igen, mindig is orvos akartam lenni, vállaltam ezt! És a családom is vállalta. De ami most folyik, az már felháborító! Sokan érzünk így.”
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...