fbpx
13.8 C
Kecskemét
2021. május 16., vasárnap
KecsUPElőválasztás 2021Pedig a Kossuth-szobor éppen a csatába hívás emlékezete is

FRISS HÍREK

Pedig a Kossuth-szobor éppen a csatába hívás emlékezete is

Kecskemét polgármestere ma azt kérte a helyi ellenzéktől, hogy ne folytassanak most politikai csatározásokat, hiszen nem előválasztási kampányra van szüksége a városnak ezekben az időkben.

Amellett, hogy megírtuk már, miért “hangzik” furcsán ez akár a polgármestertől, akár bármelyik fideszes politikustól, nem mehetünk el amellett, hogy ehhez a poszthoz egy olyan fotót használt fel, amelynek előterében a Kossuth-szobor van. Kezével pedig éppen a csatatér szóra mutat. Talán nem véletlen, így szerkeszthették.

Csakhogy ez a szobor a csatába, fegyverbe hívás emlékezete is

Tudjuk, hogy 1848 őszén Kossuth toborzó körútra indult, és így jutott el Kecskemétre is, hogy itt szeptember 25-én elmondja toborzó beszédét. Bár ezt a régi vásártéren tette meg, a szobor mégis ennek a beszédnek az emlékezete is. Vagyis a fegyverbe hívás emlékezete. A körútján akkoriban ilyeneket mondott Kossuth:

  • Ragadjunk mi is fegyvert hazánk oltalmára! Fordítsuk fegyvereinket az árulók, a hitszegők ellen! Fegyverbe szólítom e város lakóit.  
  • Fegyverbe hát! Győzni fogunk!
  • Tehát testvérileg összetartva ragadjunk fegyvert az árulók ellen

A polgármester Facebook oldalán kommentelők (és máshol is) már alaposan szédszedték közben a polgármester kérését.

 

 

Hirdetés

Felkapottak

Fának ütközött a menekülő sofőr

Egy sofőr Kecskemét belterületén jelentősen túllépte a megengedett legnagyobb sebességet, és nem állt meg a rendőri jelzés ellenére sem....

Hirdetés

Legnépszerűbb

Fának ütközött a menekülő sofőr

Egy sofőr Kecskemét belterületén jelentősen túllépte a megengedett legnagyobb sebességet, és nem állt meg a rendőri jelzés ellenére sem....