fbpx
5 C
Kecskemét
2021. október 16., szombat

FRISS HÍREK

Sokaknak az első oltás után küldik a védettségi kártyát, amikor még nem teljesen védettek

Te figyelj már, én megkaptam a műanyag kártyát, pedig még a kanyarban sincs a második oltásom – írta nekem megdöbbenve egyik ismerősöm. Majd arról kérdezett, hogy én mikor kaptam meg a kártyát. Írom, hogy a második oltás után néhány nappal.

Akkor ezt nem értem – summázta a rövid beszélgetésünket. Nem sokkal később azonban örömmel értesített, hogy megtalálta a választ, de igazából ez inkább felbosszantotta, mintsem örült volna neki. Elküldte ugyanis a 444.hu cikkét, amelynek ez a címe:

“A beoltott magyar emberek életére leselkedő legkomolyabb veszély jelenleg a védettségi igazolvány”

A cikk azt taglalja, hogy már az első oltás után is küldik a kártyákat, amelyekről az ég világon semmi nem derül ki (a tulajdonosa nevén és igazolványának számán túl), csupán egy dátum. Még az sincs rajta, hogy a védettségi igazolványon dátumozott oltás mi ellen véd. Az pláne nincs rajta, hogy milyen vakcinát kapott a tulajdonos, annak ellenére, hogy a kormány honlapján azt ígérték, hogy ez rajta lesz. A QR kód sem vezet olyan odalra, ahol ennél sokkal többet megtudhatunk, igaz ott már a koronavírust feltüntették. És ennyi. A kártya hátoldalán az áll, hogy a jól ismert tájékoztatási oldalon megnézhetők, milyen jogosultságok járnak a kártyával, de semmi ilyesmit nem találtunk.

Viszont, a 444.hu azt írja, hogy Orbán Viktor már a héten bejelenthet néhány dolgot, amire a kártya használható, vagy amire feljogosítja a tulajdonosát. Ezzel pedig az a rohadt nagy baj, hogy az ismerősömnek beadott oltás első adagja a tájékoztatók szerint három héttel később ad valamekkora védettséget, tehát nem a véglegeset. A második oltást, és ezzel a lehetséges legnagyobb védelmet majd a nyáron kapja meg. Ugyanakkor, ha ezrek jártak ugyanígy, viszont mostanában már mint védettek előnyökhöz jutnának, akkor olyanokat is bevonnának ebbe a körbe, akikben a teljes védettség még nem alakult ki, és még az sem biztos (lásd az ismerős példáját), hogy az első vakcina után kialakulhatott egy kellő mértékű védettség.

Hasonló cikkünk:  125 éve a város szívében
Hasonló cikkünk:  125 éve a város szívében

És a 444.hu szerint ez a valódi veszély. Védettségi kártyát adni azoknak, akik nem védettek még. A portál ezen kívül arra a megállapításra jutott, hogy miután a második oltás dátuma nincs a kártyán, így nem alkalmas arra, amire gyártották: a tulajdonosának a védettségi állapotát igazolni, mert így  nem derül ki róla, hogy a második adagot egyáltalán megkapta-e.

Amúgy van olyan igazolás (legalábbis én kaptam ilyet), amelyen kiderülnek a dátumok és még az oltás gyártási száma is rajta van, de az egy papír alapú dokumentum, és egyáltalán nincs szó arról, hogy ez lesz majd a tuti bizonyító erejű, sőt, nyilván azért költöttek nem kevés pénzt a műanyag kártyákra, hogy azt csúsztassuk a többi okmányunk közé, és igazoljuk magunkat vele, ahol kérik.

“Baszd meg, ami ebben az országban megy, az minősíthetetlen” – zárta végérvényesen a beszélgetést (laglábbis ebben a témában) a haverom. Nem vitatkoztam vele.

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...