fbpx
2.2 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

A kormányrendelet megengedi, több kecskeméti óvodában mégsem lesz nyilvános ballagás?

- Advertisement -

Több dühös szülő is azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy gyermekük óvodája nem szervez szülők által is megtekinthető ballagást, holott erre egy minapi kormányrendelet lehetőséget biztosít.

A 250/2021 (V.17.) rendelet szerint köznevelési intézmény ballagási ünnepsége május 25. után megtartható úgy, hogy azon a szülők is ott lehetnek az előírt szabályok betartásával, még csak az úgynevezett védettségi igazolvány sem feltétel. A jogszabály szerint az épület zárt helyein nem tartózkodhatnak a meghívottak, vagyis szabadtéren lehet megrendezni a nyilvános ballagásokat a maszkviselési szabályok betartásával.

„Nálunk ennek ellenére mégsem lesz nyilvános a ballagás. Persze így egyszerűbb a szervezés és kisebb a felelősség.”

„A gyerekeket és a szülőket ezzel megfosztják attól a megengedett lehetőségtől, hogy méltó ünnepi körülmények között vegyenek búcsút intézményüktől és a maradó gyerekektől”

„Egyszeri és megismételhetetlen alkalomról van szó. Izgultunk, hogy mi lesz, és örültünk, amikor megengedték. És megsem lesz. Nagyon dühösek vagyunk.”

Egy üzenetből derült ki, hogy karanténba helyeztek két óvodai csoportot

Ilyen és ezekhez hasonló véleményeket kaptunk. Az egyik, általunk is látott, szülőket tájékoztató üzenet úgy szól, hogy egyeztettek a fenntartóval, és úgy döntöttek, nem lesz nyilvános ballagási ünnepség az óvodában. Az indok a következő:

A vírus jelen van, két kecskeméti óvodai csoport is karanténba került már az újranyitás után.

Vagyis egy Facebook csoportban küldött üzenetből derült ki, hogy az elmúlt hetekben két óvodai csoportot is karantén alá helyeztek (az üzenet szerint két óvoda egy-egy csoportjáról lehet szó). Az üzenetet küldő óvoda azt ígéri, hogy megörökítik a műsort, és a szülők utólag megnézhetik azt. A tájékoztatást a „A városi intézményvezetők munkaközössége” írta alá. Ebből arra lehet következtetni, hogy van egy csoport, amely egyeztet erről a kérdésről, és ez alapján hoznak döntést az óvodák. Esetleg ez a csoport, közösség mondja ki a végső szót. Miután a neve alapján a városban működő intézmények vezetői vannak ebben, könnyen elképzelhető, hogy általános lesz a városban, hogy elmaradnak a nyilvános óvodai ballagások.

Hasonló cikkünk:  Tizenhárom premierrel, négy ősbemutatóval készül a 2024/25-ös évadra a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

És az iskolákban?

Az iskolai ünnepségekről egyelőre semmilyen információt nem kaptunk. A minapi szülőin, amelyen a Petőfi gyakorló iskola és óvoda esetleges fenntartóváltásáról tájékoztatták a szülőket, egyikőjük rákérdezett, hogy nyolcadikos gyermek édesanyjaként számíthat-e arra, hogy lesz nyilvános ballagás az iskolában. Arra hivatkozva, hogy nem ez a témája az eseménynek, nem felelt érdemben a kérdésére az igazgató.

Várjuk a válaszokat

Az óvodákkal kapcsolatban még szerdán, levélben fordultunk Engert Jakabné alpolgármesterhez, hogy mit tud az óvodai ballagásokról, illetve ő maga mit javasol az óvodák vezetőinek, de idáig nem kaptunk választ.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...