fbpx

FRISS HÍREK

Fenntartóváltás: „A reformátusok megtűrnek minket, a katolikusok szeretettel, tárt karokkal várnak”

- Advertisement -

Ma délben kezdődik az a szülői szavazás, amely révén eldől, hogy a Petőfi gyakorló iskola és a Bocskai utcai óvoda fenntartója a Károli egyetem marad-e, vagy a katolikus egyház lesz. A szavazásról és a jövőképről tájékoztatták tegnap a szülőket. Összeszedjük az elején azonnal, hogy mi lesz ha váltás lesz, és mi lesz ha marad minden, ahogyan most is van.

Ha a katolikus egyház átveszi a fenntartást:

  • Minden marad, ahogy elkezdődött, semmin nem akarnak változtatni, vagy bármit is megszüntetni
  • A tehetséggondozó programok is folytatódnak
  • Maradhat a mostani igazgató és a tanári kar
  • Aki szeretne etikát tanulhat, aki akar választhat a katolikus vagy a református hittan közül
  • Az iskola az úgynevezett sárga épületbe költözhet a következő években
  • Tárgyalnak a gyakorlói státusz megmaradásáról
  • A Szent Imre iskolával nem lesz összevonva a Petőfi iskola

Ha a Károli egyetem marad a fenntartó

  • Ebben az esetben pláne marad minden úgy, ahogyan most van

De miért kell egyáltalán fenntartóváltásról beszélni?

A Neumann János Egyetem modellváltásáról tavaly törvény született. Alapítványi kézbe került, és szinte ezzel egy időben a pedagógiai kar kivált az intézményből és átkerült a Károli Gáspár Református Egyetemhez. Az Petőfi Sándor gyakorló iskolával és óvodával együtt.

Amiről eddig nem beszéltek, az most elhangzott a szülőin. Bár a református egyháznak van gyakorlata közoktatási intézmények (iskola, óvoda) fenntartásában, az egyetemnek viszont nincs. Mégis a gyakorló iskola és óvoda fenntartását is megkapták. Azonban úgy látják, hogy hosszú távon akkor lenne megnyugtató a helyzet, ha például a katolikusok átvennék a fenntartást.

De ha a szülők úgy szavaznak, hogy nem a katolikusokhoz kerül a fenntartás, akkor megszűnik az iskola és az óvoda?

Szó sincs erről. Ebben az esetben a Károli egyetemnek törvényi kötelessége vinni tovább a gyakorló intézményeket, és ezt is fogja tenni a legjobb tudása szerint – hangzott el az egyetem kancellárjától, Dr. Csáki-Hatalovics Gyula Balázstól.

Dr. Csáki-Hatalovics Gyula Balázs, a Károli egyetem kancellárja

Bárhogy is lesz, az iskolának költözni kell?

A Petőfi iskola már évek óta a kertészeti kar területén működik. Bár május elsejétől az ingatlan (a többi ittenivel együtt) a Neumann János Egyetem tulajdonába került, az épületben öt évig maradhat a Petőfi iskola, és ha megtörténik a fenntartóváltás, akkor onnantól ketyeg az öt év. Tehát ennyi idő marad arra, hogy a szülőkkel és a vezetéssel közösen egyeztessenek a hogyan továbbról. Jelenleg a katolikus egyház arról tárgyal az önkormányzattal, hogy az úgynevezett sárga iskolába visszaköltöznének akkor, ha azt a katolikus egyház felújította. Fülöp Ernő, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye képviseletében elmondta, hogy a megyében 15 intézménynek a fenntartója az egyház, és mindössze 3 ingatlannak a tulajdonjogával bír, tehát nem ingatlanszerzés a céljuk. A „sárga iskola” is maradna az önkormányzaté, csupán vagyonkezelő lenne a katolikus egyház. De ez a helyszín csak egy opció, minden lehetőségről hajlandóak tárgyalni. Annyi bizonyos, hogy a jövő tanév még a jelenlegi helyen lenne.

Fülöp Ernő, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye irodaigazgatója

A reformátusok csak megtűrik a gyerekeket, a katolikusok pedig szeretettel és tárt karokkal várnak?

Több szülőben is úgy jön le a jelenlegi helyzet, és ennek hangot is adtak tegnap, hogy a Károli egyetem lepasszolná az intézményeket, a katolikusok pedig szeretettel és tárt karokkal várják a lehetőséget. Utóbbi valóban így van, ezt többször is hangsúlyozta a katolikus egyház képviselője. Az előbbit viszont többször is igyekezett tisztázni a Károli kancellárja. Egy törvénnyel hozzájuk került a gyakorló intézmények fenntartása, és a törvénynek eleget téve viszik tovább a fenntartást, és minden megtesznek, amit csak meg lehet tenni a színvonalas működtetésért. Amennyiben így döntenek a szülők. De adódott egy lehetőség, hogy a katolikusok átvennék a fenntartást, mert már nagy gyakorlatuk van, és ez elől nem zárkóztak el.

Ha marad a Károlinál a fenntartás, akkor jövőre újra kérdés lesz a fenntartóváltás?

A szülők garanciát akartak kapni arra, hogy amennnyiben úgy alakul, hogy marad a Károli egyetem mint fenntartó, akkor végre megnyugvás lesz, és nem lesz újra és újra téma a jövőben a váltás. A Károli kancellárja elmondta, hogy annyit tud garantálni, hogy amíg ő lesz a kancellár, addig nem lesz szó újabb fenntartóváltásról, amennyiben a Károli marad a működtető. A kancellár egyébként a fenntartóváltásra szavazna, ha szülő lenne. A katolikus egyház képviselője pedig annyit mondott, hogy hosszú távra terveznek, és eddig egyetlen intézményt sem adtak át más fenntartónak.

Hasonló cikkünk:  Szabadulnának a forgalomtól a Hollandfaluban, de az Irinyi utca aszfaltozásáig erre aligha van esély

Marad-e gyakorló intézmény a Petőfi iskola és a Bocskai utcai óvoda?

Miután a kecskeméti pedagógusképzős hallgatók ezekben az intézményekben végezték eddig a gyakorlati munkát, kérdés, hogy így lesz-e ez akkor is, ha a katolikusok veszik át a fenntartást. Erre az volt a válasz, hogy kezdeményezték, hogy maradhasson a gyakorló státusz, de ez nem a fenntartást esetlegesen átvevő egyházon múlik. Bíznak benne, hogy ebben sem lesz változás.

Nem kellett volna hamarabb kommunikálni a váltásról és tájékoztatni az érintetteket?

De igen. Ezt bevallotta a Károli kancellárja egy szülői kérdésre. Egyben bocsánatot kért azért, hogy ezt későn kezdték el.

Nem lehet elhalasztani a szavazást a váltásról?

Miután a katolikus egyház biztosította a jelenlegi igazgatót, hogy maradhat, ha átveszi a fenntartást, nagy taps tört ki a tornateremben. Azonban szülői kérdésre dr. Szabó Ildikó igazgató elmondta, hogy most először hallotta ezt a felkérést, de mivel óriási a felelősség és gyerekek sorsáról van szó, nem tudja azonnal kijelenteni, hogy elvállalja, mivel a feltételeket nem ismeri. A tárgyalásra azonban nyitott. A tájékoztatón elhangzottak alapján már tegnap a tájékoztató után leültek beszélgetni erről. Miután egyelőre tehát nem tudni, hogy a jelenlegi igazgató marad-e, és így marad-e egyben a tantestület, felvetődött a szülők részéről, hogy nem tudnak ők sem felelős döntést hozni, mert számukra az igazgató egyfajta garanciát jelent. A szavazást azonban nem lehet későbbre tenni, mert júniusig meg kell lennie az alapító okiratnak abban az esetben, ha marad a Károli egyetem kezében a fenntartás. Ha pedig váltás lesz, akkor június 20-ig kell megszületnie a dokumentumnak. Annyit tudtak tenni, hogy a május 19-re, a május 20-ra és a május 21-re kiírt szavazást egy nappal megtoldották, mégpedig a pünkösd utáni keddel. Így addigra talán az igazgató is nyilatkozik, és akinek ez számít, halaszthatja addigra a döntését. Illetve a mai szavazást nem reggel kezdték, hanem délben, hogy ezzel is időt nyerjenek a szülők. Aki azonban már a tájékoztatón is biztos volt a véleményében, az nulladik napként tegnap este is leadhatta szavazatát, ami lényegében úgy zajlik, mint egy politikai választási szavazáson.

Dr. Szabó Ildikó igazgató

Akik nem jöttek el a tájékoztatóra, mi alapján tudnak dönteni?

A megjelenő szülők azt kérték, hogy miután sokan nem jöttek el, és nem hallgathatták meg a jövőképet, köszüljön egy írásos összefoglaló a tájékoztatóról, és azt minden szülő részére tegyék elérhetővé. Ugyanakkor ehhez csatolják az igazgató nyilatkozatát arról, hogy vállalja-e a fenntartóváltás esetén is a vezetést. Úgy tudjuk, hogy egy tájékoztató már ment is a szülők felé.

Mikor dől el, hogy hogyan tovább?

Miután jövő kedden még lehet szavazmi, így kb. egy hétig még semmi nem dől el. Utána összeszámolják a szavazatokat. Ha a szülők több, mint fele a fenntartóváltásra szavazott, akkor a katolikus egyház átveszi a fenntartást. Ha nem lesz meg ehhez a szükséges szavazatszám, akkor a Károli Gáspár Református Egyetem marad a fenntartó. Aki nem vesz részt a szavazáson, azt „nem” szavazatnak veszik. A váltás nem érinti a Kaszap utcai óvodát, az mindenképpen marad a Károli fenntartásában.

Ajánljuk tegnapi cikkünket is, amelyben azt taglaltuk, hogyan jutottak el a gyakorló intézmények oda, hogy ismételten fenntartóváltás előtt állnak.

A szülők szavazatán múlik: Így kerülhetnek katolikus fenntartásba a pedagógusképző gyakorlati intézmények

 

 

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...