fbpx
16.9 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

Fizetett hirdetésben froclizzák Karácsony angol tudását a megyei lapok

- Advertisement -

Május 23-án bukkantak fel a KESMA istállóhoz tartozó megyei lapokban azok a fizetett hirdetések, amelyekkel azt terjesztik, hogy az első nyelvvizsga ingyenes. Miközben az ehhez készített videóban Karácsony Gergely főpolgármester, előválasztási miniszterelnök-jelölt angol tudását froclizzák.

Így a Baon.hu Bács megyei hírportálon is látható az az összeállítás, amelyben Karácsony Gergelyt mutogatják több helyzetben, és minden pillanata arra utal, hogy nem tud angolul. A videóban közben ilyen kérdések hangoznak el:

  • Zavarban van, amikor mások idegen nyelven beszélnek a társaságában?
  • Leblokkol, ha nemzetközi sajtótájékoztatót tart?

Karácsony angol tudását froclizzák, de a hirdetés magyar szövegében helyesírási hiba van

Az összeállítás végén pedig azt közlik, hogy az első nyelvvizsga ingyenes. És ami a legcikibb az egészben, hogy miközben Karácsony angol tudásán élcelődnek, a magyar szövegben helyesírási hibát vétenek.

De nem ez a lényeg

Önmagában is hírértékű, ha a megyei lapok együttes erővel, fizetett hirdetésben erősítenek rá a kormánypárti retorikára, amely nevetségessé akarja tenni Karácsony Gergelyt, sőt valószínűleg az alkalmatlanságát igyekeznek az olvasóknak bizonygatni. De ami az igazán érdekes ebben a történetben, az az, hogy láthatjuk, hogyan fogják felerősíteni az egy hajóba terelt sajtótermékek a Fidesz kampányának üzeneteit. A Fidesz minden bizonnyal ügyel majd arra, hogy a kampányra fordítható törvényes keretet ne lépje túl. De ki tudja azt ellenőrizni és számszerűsíteni, hogy az a több száz sajtótermék, amelyet a KESMA-ban egyesítettek, mennyit költ az ehhez hasonló reklámokra? Ezek között állami hirdetésekkel és milliókkal kitömött sajtótermékek is vannak szép számmal, tehát bizonyos mértékig közpénzből működnek, még akkor is, ha elméletileg piaci alapú sajtótermékek.

A KTV nem árulja el, mennyit kapott kormányzati hirdetésekért

Bár a kecskeméti önkormányzati sajtó nem része a KESMA-nak, ugyanakkor kormányzati hirdetések bőven láthatók a felületein. A mai napig titkolják, mennyi bevételük származik ezekből. A januárban elküldött közérdekű adatigénylésünkre nemhogy válasz nem jött, de a jogszabályt megszegve még csak nem is reagáltak rá, hogy elutasítják bármilyen indokkal, vagy, hogy mikor fognak válaszolni.

Mi az a KESMA?

A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány. Ebben egyesítettek több, mint négyszáz sajtóterméket. Ezt írta erről anno a Telex:

„A KESMA-hoz tartozó lapokat az elmúlt néhány évben a Fideszhez köthető, sokszor közbeszerzéseken is gazdagodó üzletemberek vásárolták meg, hogy aztán ingyen odaajándékozzák az alapítványnak. Ez mintegy beismerése volt annak, hogy csak virtuálisan volt övék a vagyon és az abból megvásárolt médiatermék is; a vagyonszerzés és a médiafelvásárlás Orbán szándékának megfelelően történt, a kormányközeli médiaalapítvány pedig Orbán politikai céljait szolgálja.

Alapító okiratában a KESMA nem is rejtette véka alá, hogy a kormány ideológiai irányvonalát kívánja követni: „Hisszük, hogy a nemzeti, keresztény értékeinket közösen vallva, és a mai kor eszközeivel felvértezve, a jelenlegi és az előttünk álló évtizedek kérdéseire nemzeti alapon önálló válaszokat adhatunk” – írták.”

Majd a miniszterelnök egy rendelettel nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette ezt a birodalmat. Ezzel megágyazott annak, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ne vizsgálhassa azt, hogy történhet-e piaci torzulás azzal, hogy túl nagy sajtóbirodalom kerül egy kézbe. Ennél jóval kisebb egyesüléseknél is hozott olyan döntést korábban a GVH, amely szerint egyes szereplőnek meg kellett válniuk valamelyik sajtóterméküktől, hogy ne legyen egy kézben túl nagy médiabefolyás az ország egyes részein.

Hasonló cikkünk:  Úszás a téli Balatonban: "igazi kikapcsolódás volt, nézelődtünk, beszélgettünk"

Annak idején a Gong Rádiót azért kellett eladnia Mészáros Lőrincnek (így lett Szijj László a tulajdonos egy időre), mert irányítása alá került egy cég, amely akkoriban a megyei lapokat kiadó Mediaworksnek volt közvetetten a tulajdonosa. A Gazdasági Versenyhivatal szerint, ha ezek a lapok és még a Gong Rádió (egy balatonival együtt) is egy kézben lettek volna, az a verseny torzulását okozta volna.

Nem sokkal később a Mediaworks és a Gong Rádió is a KESMA tulajdonába került.

Az összkormánypárti sajtó támadása egyszerűbb, mint bármilyen csalást megszervezni 

Tehát jó eséllyel téved, aki azt hiszi, hogy a választást a kormánypártok igyekeznek majd a fülkékben vagy szoftveres úton elcsalni. Sokkal egyszerűbb ugyanis, ha minden lehetséges csatornán az ő témáik és az ellenzék lejáratására alkalmas anyagok pörögnek. Miközben az állami sajtó egy 100 milliárdos propagandagyár lett, még a nem állami sajtó kormánypárti része is milliókat költ majd arra, hogy a kormánypártok szekerét tolja. Már most is megfigyelhető a megyei lapoknál, hogy miként igyekeznek azokat is az ellenzéket ütő politikai anyagokhoz terelni, akik netán nem is akarnak ilyen tartalmú híreket olvasni. A politikától távol eső témáknál is a cím alatt rendre olyan cikket ajánlanak, amely az ellenzéket igyekszik negatívan feltüntetni. Pirossal kereteztük be két egymást követő nap oldalain ezt a részt.

baon.hu

baon.hu

Miután a muníció szinte korlátlan, és sok olyan propagandista van, akinek bírja a gyomra, sőt örömmel teszi, elöntenek majd minket a sajtóból áradó kampányanyagok, amelyek azonban papíron nem a Fidesz és a KDNP kiadásait fogják növelni. Így, ha az Állami Számvevőszék valamikor netán a kormánypártokat is ellenőrzi majd, nem fog találni semmi törvénytelent.

És ami még nem stimmel

Minden bizonnyal, ha az első nyelvvizsga valódi propagálása lett volna a cél, és nem az, hogy Karácsonyba rúgjanak egyet, akkor figyeltek volna rá, hogy a reklámarc olyasvalaki legyen, aki megfelel az első nyelvvizsga ingyenességének egyik alapfető feltételének. A támogatás ugyanis csak azoknak jár, akik nem töltötték be a 35. évüket. Miután Karácsony Gergely már 45 éves, rá semmilyen körülmények között nem vonatkozna az ingyenesség.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...