fbpx

FRISS HÍREK

Kellemetlen vizsgálati eredményt közölt az ÁSZ a Neumann egyetemről

- Advertisement -

A kancellári rendszert 2014-ben vezették be a magyar felsőoktatásban. Azzal a céllal, hogy az intézmények professzionálisabban működjenek. Az akkori jogszabályok szerint:

„Állami felsőoktatási intézményben az intézmény működtetését a kancellár végzi. A kancellár felel a felsőoktatási intézmény gazdasági, pénzügyi, kontrolling, belső ellenőrzési, számviteli, munkaügyi, jogi, igazgatási, informatikai tevékenységéért, az intézmény vagyongazdálkodásáért…”

Vagyis lényegében a rektorok tehermentesítésére szánták a kancellárokat, ráadásul úgy, hogy a bevezetett rendszer előnyére váljon a felsőoktatási intézményeknek.

Az ÁSZ szerint Kecskeméten a kancellári rendszer nem biztosította a nemzeti vagyon védelmét

Lényegében a fenti megállapítás a lényege annak a vizsgálatnak, amelyet több modellváltó egyetem tekintetében elvégzett az Állami Számvevőszék.

Össztársadalmi érdek, hogy ezek az intézmények szabályosan működjenek, maradéktalanul betartsák a gazdálkodásukat meghatározó előírásokat, szabályszerűen használják fel a rájuk bízott közpénzt, és példát mutassanak az általuk oktatott hallgatóknak is.

Így kezdi a vizsgálatról megírt rövid beszámolót az ÁSZ, tehát azzal indokolta az ellenőrzést, hogy teljesültek-e a fenti szempontok. Egészen pontosan így szól ez a rész:

Az ellenőrzés célja annak megállapítása volt, hogy a központi költségvetési szerv a fenntartóváltás előtt – a 2017-2019. közötti időszakban, valamint 2020-ban az intézmény fenntartóváltásának napjáig – a jó gazda gondosságával, az Alaptörvény előírásainak megfelelően – biztosította-e a nemzeti vagyon értékének megőrzését, védelmét és szabályszerű kezelését, illetve kimutatását.

A válaszok pedig szintén az Állami Számvevőszék jelentéséből:

  • 2017-ben a számlarend hiánya miatt nem biztosította a szabályszerű könyvvezetés alapvető feltételeit. 2018-tól a Neumann János Egyetem a szabályszerű könyvvezetés alapvető feltételeit kialakította.
  • A Neumann János Egyetemnél 2017-2019-ben a vagyon kimutatása területén feltárt hiányosságok miatt a nemzeti vagyon védelme nem volt biztosított.
  • A fenntartóváltás fordulónapjára 2020-ban a Neumann János Egyetem a záró beszámolót nem készítette el. Ezáltal a fenntartóváltás időpontjában nem volt biztosított a számviteli nyilvántartásaiban szereplő vagyonelemek szabályszerű kimutatása, és nem volt igazolt azok megléte.
  • A 2017-2019. közötti időszakban a Neumann János Egyetem működésében és gazdálkodásában a teljesítményelv nem érvényesült.
Hasonló cikkünk:  Helyi buszjáratot tervez Máriahegyben a KeKo májustól

Majd jön a velős összefoglaló:

„a Neumann János Egyetemen a kancellári rendszer bevezetése sem biztosította a nemzeti vagyon védelmét. A nemzeti vagyon védelme érdekében indokolt volt a tulajdonosi joggyakorlás kereteinek megerősítése.”

A végére tehát, ha úgy tetszik, kibújt a szög a zsákból. A vizsgálat és annak eredménye tehát nem pusztán a kancellári rendszer földbe döngölését, esetleg az állami fenntartású egyetemek lehúzását szolgálja. Bár kiolvasható belőle ez (vagyis, hogy a bevezetett rendszer nem vált be), de sokkal inkább az a lényege, hogy az eredménnyel megindokolja a modellváltást az Állami Számvevőszék. Hiszen a többi vizsgált egyetem esetében is (még az állami fenntartás időszakában) egy sor hiányosságot talált. Ki is mondja kerek perec az ÁSZ, hogy indokolt volt a modellváltás. A vizsgálatot tálaló cikkének címében.

Finta Zita időszaka volt ez

A vizsgált 2017-2019-es időszakban Finta Zita volt az egyetem kancellárja, aki a városházáról érkezett az egyetem kancellári székébe. Nyolc éven keresztül (2007-2015) a gazdálkodási osztályt vezette. Bár 2020. szeptemberében járt volna le a kinevezése, idő előtt lemondott a posztról, még 2019 végén. Akkor azt írtuk, hogy furcsa a lemondás, hiszen előtte arról cikkeztünk, hogy a korábbi megbízásának lejárásakor megmozgatott mindent, hogy újra kancellár lehessen. Ez meg is történt végül, a miniszterelnök határozatával 2019. október 1-jétől újra kinevezték. Ezt a ciklust nem töltötte tehát ki. Újabb kinevezése után néhány hónappal lemondott. Finta Zita szakmai önéletrajza szerint jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Campusának főigazgatója.

Vajon lesz-e felelősségre vonás?

Kérdés, hogy lesz-e következménye az ÁSZ vizsgálatának, vagy beérik annyival, hogy ez által is igazoltnak tekinthető a modellváltás szükségessége. A vizsgálat szerint Finta Zita kancellársága idején nem volt biztosított a nemzeti vagyon védelme. Miközben a feladatait körülíró jogszabály szerint a kancellár felel az intézmény vagyongazdálkodásáért.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...