fbpx

FRISS HÍREK

Ismét leszavazta a Fidesz az önkormányzat átláthatóságáról szóló indítványt

- Advertisement -

Bodrozsán Alexandra újra nekifutott, és ismét beadta azt az indítványt, amelyben újra azt kérte, hogy készüljön egy előterjesztés az önkormányzati munka átláthatóvá tételéről. Indítványában több pontban össze is foglalta, mire gondol. A főbb felvetések:

  • Legyenek kereshetők a kecskemet.hu oldalra feltöltött közgyűlési és bizottsági jegyzőkönyvek. Tehát ha valaki ezeket megnyitja, és konkrét céllal szeretne bennük keresni valamit, be tudná írni ezt a szót, majd ha talált ilyet a keresés, odaugrik és máris el lehet olvasni. Jelenleg csak beszkennelt oldalak vannak az oldalon, így például egy 200 oldalas szöveget végig kell pörgetni és szemmel keresni benne, ami szinte képtelenség.
  • Legyenek nyilvánosak a vagyonnyilatkozatok. Jelenleg négy képviselőnek érhető el a vagyonnyilatkozata a város honlapján: Bodrozsán Alexandrának, Vancsura Istvánnak, Szőkéné Kopping Ritának és Török Józsefnének. Tehát ha bárki meg akarja a többiekét ismerni, most közérdekű adatigénylést kell tennie, és várni, hogy kiadják. Egy ilyen adatigénylésből derült ki, hogy Szemereyné Pataki Klaudia az egyetemi alapítványnál felügyelőbizottsági széket kapott havi 1,6 millió forintért. Azt is megtudtuk, hogy Nemcsik Mátyás fideszes képviselő a Miniszterelnökségen dolgozik koordinációs munkatársként képviselősége mellett. De ezek nem derültek volna ki (vagy csak később), ha nem írja meg valaki ezt az adatigénylést.
  • Legyenek nyilvánosak az önkormányzati szerződések, és ne csupán 5 millió forint felett, hanem 1 millió forintot meghaladó összegnél. Tehát a képviselő azt szeretné, hoogy ne csupán annyi legyen olvasható, hogy milyen céggel és mennyiért kötött szerződést és milyen feladatra az önkormányzat, hanem minden részlet legyen nyilvános.

Ez csupán három fő pontja Bodrozsán Alexandra indítványának. Legelőször 2019 decemberében indítványozta ugyanezt a csomagot, akkor elfogadta a testület, hogy jöjjön be egy anyag erről a képviselők elé. 2020 februárjában ez meg is történt, de nem előterjesztésként tárgyalta a közgyűlés, hanem egy tájékoztatóról szavazott a testület.

Ebben lényegében az volt leírva, hogy minden megfelel a törvényeknek, és az önkormányzat annyira átláthatóan dolgozik, hogy semmi szükség bármin is változtatni.

A kormánypárti többség elfogadta a beszámolót. Bodrozsán Alexandra 2020 szeptemberében újra a testület elé vitte az indítványt, majd ismét szavaztak erről. Ez volt az a bizonyos név szerinti szavazás, ahol az ülést vezető Szeberényi Gyula Tamás alpolgármestert és Határ Mária jegyzőt egy diák segítette ki a közönség soraiból, hogy milyen szabályok vonatkoznak a név szerinti szavazás elrendelésére. Végül akkor is elkaszálta a közgyűlés a javaslatcsomagot.

Hasonló cikkünk:  Rekordot döntött a futók létszáma Szentkirályon (galériával)

Polgármester: Még izé

Az ülés vezetését azért vette át tavaly szeptemberben az alpolgármester, mert Szemereyné Pataki Klaudia polgármester mercedeses szájmaszkokat ment osztogatni egy buszmegállóba. De előtte még elmondta, hogy ez az átláthatóság a Momentum vesszőparipája.

Ismét leszavazták

A tegnapi közgyűlésre újra bevitte Bodrozsán Alexandra a csomagot, azzal indokolva, hogy a közpénzzel el kell számolni, ehhez pedig elengedhetetlen a nyilvánosság. A képviselő elmondta, hogy nincsenek illúziói, tudja, hogy újra leszavazzák majd a javaslatait, de akkor

újra mondják bele a kamerába a nagy nemeket, és a kecskemétieknek számoljanak el a döntésükről.

Mint ahogyan korábban, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője (csak most nem Szeberényi Gyula Tamás, hanem már Fekete Gábor) elmondta, hogy minden átlátható, minden megfelelően működik továbbra is. Így a név szerinti szavazáson a kormánypártiak ismét lesöpörték az indítványt. Az ellenzéki képviselők közül Dobos József és Vancsura István tartózkodott, a többiek igennel szavaztak, tehát támogatták Bodrozsán Alexandra átláthatósági indítványát.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...