fbpx
16 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Király: Mi történik a Tó Hotellel? Elindult a kisgömböc?

- Advertisement -

A Tó Hotel környezetének hasznosítása felkorbácsolta a szabadidőközpont állóvizét. A legutóbbi közgyűlésen a kormánypárti többség megszavazta, hogy zárt pályázaton, egyetlen céget meghívva (amely most alakult a napokban és semmit nem tett le még az asztalra) hasznosítsa a kinézett területet, hogy oda egy magánegészségügyi központot húzzanak fel.

A fiatal demokrata és kereszténydemokrata képviselők egyetlen kérdést sem tettek fel, nyilván előttük már minden tiszta és mindent tudnak az elképzelésről.

Ennek ellenére még azt is tisztázni kellett, hogy a Tó Hotel épületében lenne helye a magánegészségügyi szolgáltatásnak vagy egy újonnan felhúzott épületben. Úgy tűnik az utóbbiról van szó.

A labdarúgó akadémia is kinézte a területet évekkel ezelőtt – de mi lett az elképzeléssel?

És itt érkeztünk el oda, hogy mi is van a labdarúgó akadémia egykori elképzelésével, amely az akadémia központját a felújítás után a Tó Hotel épületében képzelte el. Ez egy 2017-es előterjesztésben szerepel, amelyet dr. Szeberényi Gyula alpolgármester írt alá, akárcsak a mostani legújabbat. Akkor ugyanarról a helyrajzi számról (és egy másikról is) volt szó, mint most az egészségügyi fejlesztés esetén (most a hotel mögötti fás terület az érintett). Abból lett is valami, hogy a hotel épülete mellett focipályákat építettek. De az akadémia honlapján még mindig az olvasható, hogy a hotel épületében kapna helyet lényegében az akadémia központja (kattintva nagyobban olvasható). De ebből eddig semmi nem látszódik.

kteakademia.hu

Ezért kérdéseinket elküldtük az akadémiának, hogy ez az elképzelés még napirenden van-e, és ha igen, akkor mikor lesz ebből valami. Vagy már nem beszélnek róla, de akkor miért nem?

Szóval sem a mostani magánegészségügyes előterjesztésben, sem a közgyűlésen nem merült fel, hogy azért sem lehet szó most legújabban a hotel épületéről, mert abban labdarúgó akadémia fog működni, és arról sem beszélt senki a városvezetés részéről, hogy miként érintené a legfrissebb elképzelést az, hogy erre a területre egy másik elgondolás is megvalósulna. Legalábbis a 2017-es tervek szerint. Bízunk benne, hogy a labdarúgó akadémiától kapott válaszok tisztázzák a helyzetet.

Király József: Amit ilyen módon hasznosítunk, az könnyedén vándorolhat majd tovább magánkézbe

Mindenesetre Király József már az ülésen is elmondta azt, amit most posztjában is megerősített:

„A Benkó Zoltán Szabadidőközpont városunk tüdeje, és hiába van több, különálló helyrajzi számon, egy felbecsülhetetlen egységet képez. Kecskemét város családi ezüstje, melyhez méltatlan ez a fajta megközelítés. Olyan ez, mintha a Városháza egy irodáját eladnánk abból a szerves egészből, amit ez a fontos épület reprezentál. Amennyiben szükséges lesz, akár a helyi népszavazásig elviszem az ügyet!”

Majd több pontban kifejti álláspontját:

  • Egyes képviselőtársai véleményével ellentétben nem a fejlesztés ellen van.
  • Kifogásolja a terület ilyen fajta hasznosítását, hiszen egy hosszútávú bérleti konstrukció is kiváló megoldást jelentene.
  • Magánegészségügyi fejlesztés szempontjából megfontolandónak tartja más lehetséges helyszín kiválasztását.
  • Egyes képviselőtársaival ellentétben a városi egészségügyi infrastruktúra fejlesztését más koncepcióban képzeli el, amely nem csak a tehetősek számára szolgál. Hiszen szerinte arra jelenleg még nincs semmilyen garancia, hogy a társadalombiztosítás terhére is fogadna betegeket az elképzelt központ.
  • Ezt is írja: „A polgármester asszony szerint mi nem értjük ezt az új típusú konstrukciót, amelyben a Városfejlesztési Alapkezelő hasznosítja a városi tulajdont egy tőkebefektető társaság együttműködésével és így a város tulajdonos marad. Sajnos értjük, nagyon is! Ne legyünk naívak, az a vagyonelem, amit ilyen módon hasznosítunk, az könnyedén vándorolhat majd tovább magánkézbe. A polgármester asszony szerint a mi képviselőink is ott ülnek az alapkezelőben, de ez nem fedi a valóságot. Döntésre kihatással lévő képviselőnk nincs az alapkezelőben!”
Hasonló cikkünk:  Közvilágítási hiányosságok és problémák: vizsgálóbizottságot kezdeményez a Szövetség

A belvárosi képviselő, az MSZP-Párbeszéd közös jelöltje az ellenzéki előválasztáson a megyei kettes körzetben a KecsUP-nak elmondta, hogy semmilyen koncepció nincs a terület hasznosítására, és ez vezet oda, hogy adhoc jelleggel történik itt minden. Azt elismerte, hogy vannak itt fejlesztések, de ezeket olyan patchwork táskához hasonlította, amely foltokból áll össze. Most erre van pályázat, most arra, most ilyen lehetőség van, most olyan, ezek mentén alakul annak a területnek a sorsa, amely sokkal többet érdemelne – tette hozzá érdeklődésünkre Király József.

Hogy is van ez az alapkezelős hitel és a tulajdonjog?

Túl sok mindent nem tudunk még, hiszen annyi van, amennyi az előterjesztésben, és amennyit hallottunk a közgyűlésen. Az alapkezelő vezérigazgatója szabadságát ölti, így onnan nem kaptunk még válaszokat. Ezért csak feltételezés, amit most írunk.

Az mindenesetre kiderül az alapkezelő honlapjáról, hogy befektetési programjaik mindegyike eseten úgy ad pénzt egy-egy projektre, hogy a kedvezményezett cégből tulajdonrészt kért (egyik programban akár 100%-ot is), és bizonyos idő után ezt a tulajdonrészt vissza kell vásárolni, vagy az alapkezelő egy harmadik kiválasztott félnek is értékesítheti azt. Nem világos egyelőre, hogy jelenleg az alapkezelő tulajdonában lévő Városi Egészségpark Kft. már az a cég, amely megkaphatja a hitelt a beruházáshoz, és már úgy alakult meg július elején, hogy abban 100%-os tulajdonrészt kért az alapkezelő; vagy lesz majd egy cég, amely mögött állnak az orvosok, a fejlesztést elképzelők és majd az kapja a hitelt. Az előterjesztés egyik mondata arra utal, hogy az előbbiról lehet szó, hiszen azt írja, hogy a területet a Városi Egészségpark Kft. kívánja megvásárolni, és a beruházást magánbefektetőkkel közösen az alapból kívánja megvalósítani. Ha és amennyiben így van, akkor viszont ez a cég évekkel később a városi alapkezelőtől visszavásárolja majd a tulajdonrészt (esetleg egy harmadik fél), és akkor már kérdéses, hogy kinek is lesz tulajdonrésze a Tó Hotel környékében. Erre azonban még keressük a válaszokat, mindez csupán egy lehetséges forgatókönyv, egy felvetés, nem tény.

 

 

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...