fbpx
14.3 C
Kecskemét
2023. június 3., szombat

FRISS HÍREK

Kinek higgyünk a maszkviselés vitában, amikor mást mond a politikus, az orvos és a kutató?

Interjút adott augusztus 20-án a Kossuth rádiónak Orbán Viktor, amiben a negyedik hullámról azt mondta, hogy már kopogtat az ajtón és ő két kínai vakcinát kapott, de nem vette fel a harmadik oltást. Mint mondta, „nem is vagyok talán még annyira idős, hogy aggódnom kellene, de az idősebbek talán jól teszik, ha jelentkeznek a harmadik oltásra”.

A riporter ezután megkérdezte, mikor várhatók újra szigorítások, például maszkviselés. Mire Orbán Viktor azt válaszolta, hogy:

épp a kötelező maszkviselést akarják elkerülni, mert az nem segít, csak az oltás.

Orbánnal szemben a Magyar Orvosi Kamara (MOK) három nappal ezelőtt azt ajánlotta a lakosságnak, hogy a koronavírus delta variánsának terjedése miatt

beltéren is viseljenek maszkot,

ugyanis a nemzetközi példák is azt mutatják, hogy a hazai átoltottságnak megfelelő helyzetű országokban is a vírus gyors terjedése tapasztalható.

A MOK azt is megjegyezte, miután a kormány feloldotta a szigorú szabályozásokat „a maszk szinte mindenhonnan eltűnt, nyoma sincs a védekezésnek”.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora arra hívta fel a figyelmet, hogy a delta variáns a brit variánssal azonos tünetekkel jár, de fertőzőképessége nagyobb. A fiatalok oltása is elsősorban a vírus terjedésének megakadályozása szempontjából fontos. A maszkviselésről pedig azt mondta:

lehet, hogy visszatér a maszkhasználat, de nem minden esetben, mivel az új variáns ellen kevésbé hatékony a maszk.

Hasonló cikkünk:  Lemondott Rácz Zsófia miniszteri biztos

Rusvai Miklós víruskutató kritikusabban fogalmaz, amikor azt mondja, hogy minden maszkviselésnek van értelme jelenleg, sokan most jönnek haza a szabadságról és a fertőzöttség is gyorsan növekszik.

Hasonló cikkünk:  Pintér Sándor: Küzdök a tanároknak, tanítóknak, pedagógusoknak a béréért

„Azokban a külső terekben, ahol korábban is előírás volt a maszkhasználat, (..) és általában azokon a helyeken, ahol viszonylag közel tartózkodunk olyan emberekhez, akiknek nem ismerjük az immunitási állapotát, (..) mindenképpen célszerű a maszkhasználat” – mondta Rusvai az RTL Klub Híradójának.

Ezeken a helyeken különösen célszerű maszkot viselniük a kockázati csoportba tartozó személyeknek, illetve azoknak, akik nem kaptak oltást – tette hozzá.

Az esetszámok növekedését viszont biztosan nem kerülhetjük el, ebben van egyedül konszenzus orvosok, politikusok, kutatók között, már csak az augusztus végi tömegrendezvények (augusztus 20-i tűzijátékok), az utolsó nyári kirándulások és az iskolakezdés miatt sem. A mostaninál fokozottabb védekezés pedig azért is lenne fontos, hogy csökkentsük a halálozási arányt, ami kiugróan magas Magyarországon.

Ön szerint segít a maszk?

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...