fbpx
17 C
Kecskemét
2023. június 3., szombat

FRISS HÍREK

Tűzijáték helyett lézershow Kecskeméten, 2019-ben erről politikai vita is volt

Minden politikai kérdéssé válik? Nem kellene így lennie, de bármi könnyen azzá válhat. Még az ünnepi tűzijáték is. Az ugyan látványos, de nagyon hangos robbanással járó állami és városi tűzijátékok betiltását az állat- és környezetvédőkön túl számos politikai szereplő is szorgalmazza évek óta.

A kutyákat szokták emlegetni a legtöbben, hogy remegve menekülnek a tűzijáték hang- és fényhatásai miatt. De ne feledkezzünk meg a kisgyerekekről vagy az átlagos polgárokról sem, akik nyugalomra vágynának. A környezetvédők a zavaró zajhatáson kívül azzal is érvelnek a tiltás mellett, hogy súlyos légszennyezést is okoz. És hallani olyan indokokat is, hogy időnként kigyullad valami a szikráktól, károsítja az autók zománcát, vagyis komoly anyagi következményei is lehetnek a tűzijátéknak. És mindegy ki van hatalmon, a mindenkori ellenzéknek mindig drága, ha adóforintok millióit költik el állami giccsre. Így volt ez most is, amikor a Fidesz-kormány 34 perces tűzijátékra fizetett elő, hogy több mint 40 ezer rakétát lőjenek fel Budapest egére.

Kecskeméten 2019-ben javasolta az ellenzéki Szövetség, hogy tűzijáték helyett lézershow legyen

„Idén tűzijáték helyett látványos lézershow-val kápráztatták el a közönséget az augusztus 20-i államalapítás napján Kecskeméten.” – írja a hiros.hu. Az előzménye ennek pedig az, hogy komoly kritikát váltott ki a kecskemétiek körében a 2019-es tűzijáték megszervezése. Az ünneplők ezrei ugyanis nem láthatták az augusztus 20-i tűzijátékot, mert a főtéri tömeg elől a színpad és a városháza kitakarta a látványt.

Hasonló cikkünk:  Március 1-jétől egy ezres a diákbérlet, az még kérdés, több diák buszozik-e
Hasonló cikkünk:  “A botanikus kert jelenlegi állapota nem méltó a múltjához, Kecskemét városához”

Az egyesült kecskeméti ellenzék akkor azt írta a közleményében, hogy „Gyermekes családok és nagyszülők unokákkal, szinte egymást taposva igyekeztek megfelelő helyet találni, de a legtöbbeknek ez nem sikerült.” Az ellenzék nevében Lejer Zoltán nem csak a rossz tájékoztatást és szervezést kifogásolta, hanem azt is, hogy a tűzijáték helyett miért nem a környezetet nem szennyező, az állatokat nem riogató lézershow-t szerveznek. A javaslat azért sem volt lehetetlen, mert sokan emlékezhetnek még a 2012-es Csiperó Fesztivál zárónapjára, amikor Kecskemét főterén izgalmas fényjátékkal búcsúztatták a vendégeket.

2020-ban a koronavírus-járvány miatt elmaradtak az augusztus 20-ai ünnepségek, beleértve a tűzijátékokat is. Idén nem és Kecskemét önkormányzata úgy döntött, hogy

újít és tűzijáték helyett állat-, ember- és környezetbarát módon ünnepelnek.

Kecskeméten kívül egyébként még Székesfehérváron, Ajkán, Veszprémben, Debrecenben és Sárospatakon választották a hangos lődözés helyett a fényjátékot.

És tegyük hozzá, jó, hogy ezek a városok képesek voltak túllépni a megszokásokon és elindulni egy másik úton.

 

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...