fbpx
2.2 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Nem rágtuk le a körmünket a kecskeméti előválasztási vitán

- Advertisement -

Vasárnap megtörtént a Kecskemétet érintő megyei választókerületek ellenzéki jelöltjeinek előválasztási vitája. 15 órakor az 1-es körzet két jelöltje, Szőkéné Kopping Rita (DK) és Lejer Zoltán (Jobbik) ült asztalhoz. 17 órakor a 2-es körzet jelöltjei, Bodrozsán Alexandra (Momentum) és Király József (MSZP-Párbeszéd).

Az, hogy egyáltalán ilyesmiről beszéljünk, az annak köszönhető, hogy politikai újdonságként tört be hazánkba az előválasztási rendszer. Nem volt még olyan Magyarországon, hogy az egyik politikai térfélen a szavazók választhatják ki azt a jelöltet, aki szerintük a legalkalmasabb -jelen esetben- a kormánypárti politikusok legyőzésére. Egy jövőbe mutató kezdeményezésről van szó, ami magával hozta, hogy ha nem is egy politikai oldalon lévő pártok, de egy térfélen állók asztalhoz üljenek, és nézők előtt beszéljenek a feltett kérdésekről.

Azért nem írtuk, hogy vitázni ültek le Kecskeméten, mert ahhoz vita kellett volna. Inkább csak egy dinamikátlan, -és valljuk be- elég unalmas beszélgetés jött össze mindkét esetben. Persze jelezték az elején mindkétszer, hogy egy újfajta vitakultúrát fognak bemutatni. Értjük, hogy a szándék az volt, hogy ne döngöljék egymást a földbe a jelöltek, de azért ennél sokkal bátrabb és tüzesebb társalgást vártunk, és talán a hallgatók is. Még akkor is így van -ha a tavaszi valódi választást tekintve- nem igazi ellenfelekről van szó. Rendben, hogy most egymással vannak versenyben. Az előválasztási győztes áll majd szembe a Fidesz jelöltjével. Nem mindegy egyik ellenzéki jelöltnek sem, hogy ő lesz-e ez vagy riválisa. Ugyanakkor -mint ahogyan ki is fejtették tegnap- a győztest segíteni fogja a nem győztes, és teljes erőbedobással, nagy egyetértésben állnak majd oda a tavaszi rajtvonalhoz. Ahhoz pedig az kell, hogy most azt mutassák meg, hogy képesek lesznek együttműködni, bármit is hozzon az előválasztás. Érthető, hogy nem estek tehát egymásnak, de ez akkor is egy langyos beszélgetés lett.

A politikai vitákat láthatóan kerülték. Hogy ez volt-e a vita feltétele, nem tudjuk. Hogy ez volt-e a szervezői szándék eleve, nem tudjuk. Pedig lehettek volna olyan politikai kérdések, amelyek egy minimálisan elvárható feszültséget, valódi vitát hoztak volna. Hiszen azért ne feledjük, hogy az 1-es körzetben a Jobbik és a DK jelöltjei indulnak. Itt legalább arra ki lehetett volna térni, hogy a korábbi fesztültségeket hogyan oldották fel, és győzzék meg a választókat arról, hogy adott esetben miért támogassák majd a másik jelöltet a Fidesz ellenében. A 2-es körzetben pedig maguk a személyek között figyelhetett meg némi összeakadást korábban a politikát követő közvélemény. Király József úgy is érkezett, hogy a „vita” legelején egy momentumlila virágcsokrot adott át Bodrozsán Alexandrának egyfajta békejobbként. Mondta is az átadáskor, hogy talán sokan úgy látják, hogy feszültség van közöttük. Ez volt egyébként a két „vita” legérdekesebb pillanata. És ezzel lényegében el is mondtunk mindent.

Hasonló cikkünk:  Király József a közös polgármesterjelöltje a Szövetségnek, a DK-nak, az LMP-nek és az MSZP-nek

Ha viszont nincs politikai vita, akkor valamivel ki kellett tölteni a másfél órákat. Ezért túl sok olyan kérdést kaptak, ami igazából nem egy képviselő asztala. Hiszen a négy jelölt közül egyik sem szakértője az atomnak, a klímának, a közgazdaságnak, a külpolitikának, a közlekedésnek. Ezeket a témákat is forszírozta a kérdező, és, hogy nem szakértőkről van szó, az meg is látszott. Ki is tértek erre. Ezért aztán inkább pártjaik sokszor ismételgetett gondolatait tudhattuk meg tőlük. Ezt a „vita” nélkül is ismerhetik, akiket ilyen szinten érdekelnek az ország dolgai. Nem hisszük, hogy a vitát követők tegnap választottak maguknak az elhangzottak alapján jelöltet. Azt sem hisszük, hogy valaki a tegnapi esemény után változtatta meg a véleményét. Hozták a kötelezőt. Megvolt a „vita”, a szervezők (Tabu Mentes Ország és a Jövő TV)  pedig el tudják mondani, hogy igyekeztek elősegíteni a vitát, és teszik ezt még több körzetben is. Ami egyébként helyes, és bízunk benne, hogy olykor valódi vitát is hoz majd.

Teljesen feleslegesnek -minden kritikánk ellenére vagy azokkal együtt- nem gondolnánk a tegnapi történéseket. Most kezdjük szokni ezt a fajta versengést, még kinőheti magát magasabb szintre is. Az ellenzék is most ízlelgeti csak az előválasztást, többedjére biztosan gördülékenyebb lesz már minden. Szóval megvolt, elkönyvelhetjük. Nem ezen fog múlni.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...