fbpx

FRISS HÍREK

Miniszterelnök gazdasági főtanácsadója: az infláció 4-5% marad a következő 1,5 évben

- Advertisement -
  • 2021 utolsó negyedévben a GDP 15 százalékára is ugorhat az államháztartás hiánya – közölte a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója, Nagy Márton, aki arról is beszélt, hogy az infláció 4-5% marad a következő másfél évben.
  • Benne van a levegőben, hogy a 2022-es magyar parlamenti választás erősen kockázatos esemény lesz, ezt már Zsiday Viktor befektetési szakember mondta a Válasz Online-nak adott interjújában. A választások miatt ugyanis most nyilvánvalóan lekerült a napirendről az államadósság csökkentése.

A miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója, Nagy Márton a Portfolio.hu Budapest Economic Forum konferenciáján elmondta, hogy nincs összhang a magyar kormány költségvetési politikája, illetve a jegybank monetáris politikája között, egész pontosan „divergenciáról”, azaz széttartásról beszélt. (Nagy miután szakmai kérdésekben összekülönbözött korábbi főnökével, az MNB vezé Matolcsy Györggyel, azután került a miniszterelnök stábjáhozi.)

Nagy árat fizetünk

Nagy Márton elismerte, hogy a széttartó költségvetési és gazdaságpolitikának hosszabb távon nagy ára lesz, de ennek ellenére nem arról beszélt, hogy a kormány visszavenne a választási költekezésből, hanem arról, hogy szerinte a jegybanknak kellene inkább szigorítania. Ugyanis hiába emel kamatot a MNB a reálkamat továbbra is negatív, vagyis nincs szó monetáris szigorításról.

Madár István, a Portfolio vezető elemzője szerint „miközben a 2020-2021-es évben a magyar gazdaság teljesítménye nagyon gyorsan helyreáll, ebből a jelenlegi tervek szerint szinte semmit sem fordítanak az államadósság csökkentésére”. A Portfolio elemzője számára sem az a kérdés, hogy a választások után szigorítani kell a költségvetési politikán és arra is emlékeztetett, hogy előfordult már, hogy az az Orbán-kormány egy választási győzelem után csendben kiigazított. „Kevésbé világos, mi történne egy ellenzéki győzelem esetén, ilyen sokpárti koalíció ugyanis a rendszerváltás óta még soha nem volt Magyarországon” – jegyezte meg az elemző.

Hasonló cikkünk:  Régiós összevetésben Magyarország szinte minden szempontból sereghajtó

Választási költekezés következik

A következő fél évben 4900 milliárd forintot önt a kormány magyar gazdaságra a már meghirdetett intézkedések révén. Pénz van erre, hisz a kincstári számlán már most is 4500 milliárd forint áll, köszönhetően a devizakötvény-kibocsátásnak – mondta Nagy.

A számokból kiderült, hogy:

  • – 600 milliárd megy a személyi jövedelemadó visszafizetésre
  • – 175 milliárdba kerül rendvédelmi dolgozók egyszeri juttatása, a fegyverpénz
  • – 200 milliárd kell a nyugdíjkorrekcióra és a nyugdíjprémiumra – 186 milliárdot emészt fel a 13. havi nyugdíj visszaépítése
  • – 140 milliárd szükségeltetik a 25 év alattiak szja mentességéhez
  • – 154 milliárdot kóstál a munkáltatói járulék csökkentése
  • – 1500 milliárdot fordítanak uniós forrásokból finanszírozott beruházásokra
  • – 1500 milliárdot kapnak a költségvetési forrás fizetett állami beruházások
  • – 300 milliárd jut a csokra, otthonfelújításra 300

Azaz összesen 4835 milliárd forintot költ el a következő hónapokban a kormány. Így az idei utolsó negyedévben átmenetileg a GDP 15 százalékára emelkedik az államháztartási hiány, éves átlagban pedig 7,5 százalék lesz a deficit.

Varga Mihály pénzügyminiszter a konferencián arról beszélt, hogy a vita az unió és magyar kormány között tartós lesz, véleménye szerint az év végére enyhülhet annyira a feszültség, hogy végre megállapodás születhet az uniós helyreállítási alapból Magyarországnak járó támogatásokról.

Az új kockázat

Zsiday Viktor még egy veszélyforrásra hívta fel a figyelmet, ami a magyar gazdaságra leselkedik. Ez pedig a növekvő gázárak. A rezsicsökkentés kapcsán a magyar államnak évente ötszáz-nyolcszász milliárd forintot kell kifizetnie.

Hetek óta tart az energiaválság, a fontosabb energiaárak nagy kilengések mentén mozognak, ráadásul amiért ez most különösen veszélyes, hogy sokkal magasabb bázisról történnek az elmozdulások, mint a mögöttünk álló években bármikor.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Csoportosan küldtek el dolgozókat a kecskeméti Mercedes-gyárból

Olvasónktól értesültünk arról, hogy a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban hirtelen, az előzetes kommunikációval ellentétesen közölték több kölcsönzött munkavállalói csoporttal, hogy...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...