fbpx
16.3 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Semmit nem lehet tudni arról hányan covidosok Kecskeméten – járványkezelés helyben

- Advertisement -

Új halálos áldozatok száma 123, a kórházban ápolt koronavírusos-betegek száma 4500 fölé nőtt, 452-en vannak lélegeztetőgépen, majdnem minden negyedik teszt fertőzött, az új fertőzöttek száma 4588, meredekebb a növekedés az egy évvel ezelőttinél. A koronavirus.gov.hu kormány által működtetett hivatalos oldalról csupán az látszik, hogy Bács-Kiskun megyében igazolt COVID-19 fertőzöttek összes esete meghaladja a 45 ezret.  Más forrásból körülbelüli adatot ismerünk. Az elmúlt egy hét alatt 2602 új esetet regisztráltak a megyében, illetve november 8-án, egy nap alatt 245 új esetet. Röviden így lehet összefoglalni a rendelkezésre álló országos adatokat.

Arról viszont, hogy Kecskeméten mennyi főt igazoltak koronavírussal, hányan vannak lélegeztetőgépen, közülük mennyien oltottak, mekkora a halálozás, vagy hány kecskeméti lakos vette fel legalább az első oltást, semmit nem lehet tudni.

Egyetlen adat, amiről hivatalosan tudunk, a városi tulajdonban lévő cégek dolgozóinak százalékos átoltottsága. A valaminél ez ugyan több, de csak körülbelüli képet kapunk, mert az önkormányzat a pontos dolgozói létszámot már nem tüntette fel. A járványkezelés és az intézmények működtetése szempontjából ez azért nem mellékes, mert ebben a leterhelt időszakban például az idősotthonok, bölcsődék, óvodák dolgozói közül, ha csak páran kiesnek betegség miatt a munkából, máris komoly működési kihívás elé kerülhetnek egyes intézmények. A járványkezelés sikeressége vagy sikertelensége ezért döntően érinti a közintézményeink (iskola, óvoda, egészségügy) napi működését.

Ha lennének elérhető városi adatok, segítenék helyben a járványkezelést

A részletes helyi adatok elsősorban azt szolgálnák, hogy lokalizálni tudjuk a vírus terjedését. Ehelyett azonban azt látjuk, hogy a kormány mintha kivonult volna a járványkezelésből. A cégekre hárította át a kötelező oltásról szóló döntést, amivel  feszültséget okozott a munkáltatók és munkavállalók körében, mert megkülönböztet embereket egymástól. A maszkviseléséről szóló szabályok teljesen következetlenek, olyan helyen nem kell maszk belsőtérben, ahol egészen biztosan nagyon sokan és tömegesen megfordulnak emberek, mint például egy bevásárlóközpontban. Buszon bár kell viselni a maszkot, de miután leszálltunk a buszról, semmi sem akadályoz meg abban senkit sem, hogy egy étterembe, bárba közvetlenül leüljünk az alig néhány centiméterre lévő másik asztaltársaság mellé. Azt is tapasztalhatjuk, hogy alig található kézfertőtlenítő a boltok és vendéglátóipari egységek bejáratánál (van kivétel Kecskeméten), a közintézményekben, ahol a mosdóban a szappan hiánya is állandó gondot jelent.

Hasonló cikkünk:  Szijjártó: az Orbán–Zelenszkij-találkozó nem jön létre egyhamar

A kecskeméti iskolák vírusállapotáról sem tudunk meg érdemi információt. A Kecskeméti Tankerületet szeptember óta, amikor még nem volt ennyire felfutó szakaszban a járvány, többször is kérdeztük arról: milyen intézkedéseket vezetnek be helyben?, tesztelnek-e abban az osztályban, ahol COVID-19-el igazolnak gyermeket? Válasz nincs, ahogy nagyon sok más hazai újság sem kap választ a kérdéseire a magyar kormánytól.

Néhány nappal ezelőtt az egyik kormányhivatal azt közölte egy polgármesterrel, hogy a városi fertőzöttség döntés-előkészítő adat, ezért nem árulják el, számolt be több más hasonló esettel együtt a telex.hu.

Annyit tudunk, hogy a járvány egyre erősebben terjed az oktatási intézményekben Kecskeméten is, több iskolában is igazoltak COVID-19-el tanulókat, pedagógusok kerültek táppénzre. A Bányai Júlia Gimnáziumban már hetekkel ezelőtt kötelezővé tették a maszk viselését, amit elsőként portálunk írt meg. Más intézményekről, legyen szó állami fenntartású iskolákról, vagy önkormányzati óvodákról, nem jutni adatokhoz.

Információk nélkül pedig lehetetlen kezelni a járvány terjedését, mert könnyedén érzik azt az emberek, ha nem a közvetlen környezetemben van a baj, akkor az nincs is jelen. A kormányzati kommunikációban is valami ilyesmit érezni, alig beszélnek róla vagy kettős értelemben, amivel az az érzés erősödik fel, hogy már túl vagyunk a gyilkos víruson, ami közel két éve rendkívül megnehezíti az életünket.

Ausztriára Magyarország már nem tekint laboratóriumaként, ahogy arról korábban Orbán Viktor miniszterelnök beszélt. És az sem mérce, hányan halnak bele a kórba. Ausztriában a járvány kitörése óta eddig 11.554-en, Magyarországon 31.521-en hunytak el.

Talán az egyre rosszabb adatok hallatán, talán az óvatosság miatt viszont azt is látni, hogy egyre több kecskeméti használ maszkot olyan helyeken is, ahol egyelőre nem rendelték el a viselését. Valószínűleg ez nem lesz elég, hogy magunk mögött tudjuk a világjárványt.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...