Szomorú hír a kézműves sört kedvelőinek. December 31-én végleg bezár a családi vállalkozásban működő kerekegyházi Domján Sörfőzde. Közel három évtizede, saját recept alapján főzik a sört hagyományos módon. Az alapanyag: árpamaláta, keserű és aromakomló, sörélesztő és sörfőzővíz. A legtöbben a világos és meggyes sörüket kedvelik. De azért ne felejtsük el az Elefánt Barnájukat és az Arany Lagerüket sem.
Domján Pétert kérdeztük arról, hogy mit tartanak a legjobb dolognak a sörfőzésben és arról, hogy mi a döntésük oka. És esetleg, van-e más út?
Mit tartanak a legnagyobb sikerüknek a sörfőzés terén?
Azt hiszem sok olyan sikerünk volt az elmúlt évek során, amikre igazán büszkék lehetünk. A söreink több nagyobb hazai, és nemzetközi sörversenyen szerepeltek eredményesen. De
talán nem is ezek a versenyeredmények a legértékesebbek számunkra, hanem a különböző
fesztiválokon, közvetlenül a fogyasztók által megítélt számtalan közönségdíj. De azt hiszem
már önmagában arra is büszkék lehetünk, hogy ilyen hosszú ideig aktív részesei voltunk, a
magyar kisüzemi sörkultúrának. A nagyapám, és egyben a sörfőzde alapítója, Domján István a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének az alapító elnökeként rengeteget tett azért, hogy itthon egy összetartó szakmai közösség alakuljon ki.
Mire emlékeznek nagyon szívesen hosszú munkásságuk ideje alatt?
Szívesen emlékezni fogok magára a sörgyártásra, egy-egy új recept összeállítására, vagy a régiek tökéletesítésére. Illetve a sörfesztiválokra, ahol az elismerő visszajelzésekből tudhatta az ember, hogy olyan termékeket gyárt, amire büszke lehet. De szívesen emlékezni fogunk azokra a kollégáinkra, akik az elmúlt közel 30 évben megfordultak a sörfőzdében, és ezúton is szeretnénk megköszönni a munkájukat. Nélkülük jóval kevesebb lenne a sikerekből, és szép emlékekből. Külön köszönet Tisztán János sörfőzőnek, akire mindig lehetett számítani, és oroszlánrészt vállalt abban, hogy a sörfőzde ilyen sokáig fennmaradt.
Mi az oka, hogy a bezárás mellett döntöttek?
A bezárásnak egyaránt vannak gazdasági, és személyes okai is. A Covid, az iparág többi
résztvevőjéhez hasonlóan minket sem kímélt. A következő pár évben pedig valószínűleg olyan lesz a piaci, és gazdasági helyzet, hogy a mi üzleti koncepciókkal nem érné meg a sörfőzde üzemeltetése. A személyes ok pedig az, hogy számomra nyíltak meg olyan lehetőségek, amelyekkel úgy gondolom, hogy most élnem kell, de a sörfőzde mellett erre nem lenne mód. Papa pedig a kora, és az egészségi állapota miatt már nem bírná a főzdét csinálni.
Végleg felhagynak a szakmával vagy valamilyen más formát keresnek?
Igen, végleg felhagyunk a szakmával. Papa már az utóbbi években nem vett részt aktívan a sörfőzdei folyamatokban, a továbbiakban is élvezheti a nyugdíjas éveket. Én pedig egy teljesen más, a sörgyártáshoz nem kapcsolódó dologba fogok majd belevágni.