Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Tudta? A református harangok nem mentek Rómába

- Advertisement -

Bár a húsvét az egész kereszténység legnagyobb ünnepe, az ünnepkör nem minden elemét ugyanúgy élik meg a keresztény egyházak. Ilyen a harangozás is. A néphagyomány szerint ilyenkor a harangok Rómába mennek, vagyis nem szólalnak meg nagycsütörtöktől nagyszombatig. Ezzel emlékeznek az utolsó vacsorára és Jézus elfogására, szenvedésére. A csönddel gyászolják ők. Sok helyen mint keresztény hagyományról írnak erről.

Kerekegyházi olvasónk is így tudta, hogy a keresztény egyházak templomjainak harangjai ilyenkor mind elhallgatnak. Ezért is furcsállotta, amikor nagypénteken délben megszólaltak a városban a harangok. Erről videót is küldött. Bár a környezeti zajok valamelyest elnyomják a harangokat, azért hallani azokat, de valóban nagyon kell figyelni.

Nagypénteki harangozás Kerekegyházán

 

Megkerestük a katolikus és református egyházak helyi képviselőit, és mindketten megerősítették, hogy bár a köztudatban valóban úgy él, hogy minden harang ilyenkor Rómába megy, tehát elhallgat, ugyanakkor ez csupán a katolikus egyháznál van így. A református harangok szólhatnak a húsvét előtti napokon is.

- Advertisement -
Exit mobile version