fbpx
9.3 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Élelmiszerár stop: Október előtt bármelyik hónap kedvezőbb a KSH alapján

- Advertisement -

Orbán Viktor annak ellenére jelentette be tegnap, hogy hat élelmiszer árába belepiszkál a kormány, hogy korábban meg volt győződve, hogy egy ilyen húzással szavazatokat lehet nyerni és akkori politikai ellenfeléről és az ő hasonló lépéséről nem is volt jó véleménnyel.

De vajon miért éppen a tavalyi október 15-i árakra kell visszacímkézni a búzaliszt, a 2,8%-os tehéntej, a kristálycukor, a csirkemell, a sertés comb és az étolaj árát?

Ez nem derült ki a bejelentésből, csak az, hogy februártól már a tavaly október közepi árakon kell az üzleteknek ezeket az élelmiszereket adniuk. A KSH honlapján megnéztük, hogyan alakultak tavaly hónapról hónapra és az egy évvel korábbival összevetve az élemiszerárak általában. Azt találtuk, hogy október előtt bármelyik hónap kedvezőbb lett volna, ha már egyszer az a cél, hogy ne kerüljön annyiba a bevásárlás. Ezen a táblázaton jól látszódik, hogy október előtt minden hónapban kisebb mértékű volt a fogyasztói árak emelkedése. És ezen belül az élelmiszerárak is ugyanígy alakultak. A Telex tavaly október 20-án írta meg, hogy csúcson van az élelmiszerek ára.

KSH

A KSH adatai szerint az egy évvel korábbihoz képest az élelmiszerek ára októberben 5,2%-kal drágább volt. Januárig visszamenve nincs ekkora drágulás egyik hónapban sem. De az egy hónappal korábbi árakhoz képest is októberben 1,1%-os volt a drágulás, míg júniusig visszanézve csak 0,3%-0,4%-os volt a különbség hónapról hónapra.

Hasonló cikkünk:  Maratoni lesz a parlament tavaszi nyitónapja hétfőn - államfőválasztás, svéd NATO-csatlakozás a napirenden

A kormány most nem nyúlt az ÁFÁ-hoz, az ellenzék viszont azt ígéri, hogy 5%-ban maximálja az alapvető élelmiszerek forgalmi adóját kormányon.

A kormány akár az élelmiszerárak ÁFA tartalmának csökkentésével is operálhatott volna, de ehhez nem nyúlt. Pedig amely élelmiszerek után most még 27%-os az ÁFA, ott lehetne csökkenteni. Amely alapvető élelmiszereknél már most is 5% az ÁFA, ott akár egy ideiglenes 0%-kal is könnyíteni lehetne a vásárlók terhein, mint Lengyelországban. Igaz, ha az adóhoz nyúl a kormány, akkor az állam bevételeit csökkenti. A hatósági árakkal viszont a benzinkutasokat és most az üzleteket, forgalmazókat hozza nehezebb helyzetbe. Az ellenzék mindenesetre jelezte: április 3-i győzelme után hozzányúl az élelmiszerárak ÁFA tartalmához és 5%-ban maximálja az alapvető élelmiszerek forgalmi adóját.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...