fbpx
6.6 C
Kecskemét
2022. december 7., szerda

FRISS HÍREK

Kézifegyvergyártásban látják a jövőt Kecskeméten, két éven belül lezárulhat a fejlesztése

Sokakat borzolta a hír egy évvel ezelőtt arról, hogy megszűnik Kecskeméten a hosszú múltra visszatekintő tanítóképzés. Az már korábban ismert volt, hogy az egyetemi átszervezés során, miután magánegyetemmé vált a kecskeméti egyetem, a pedagógusképzés kivált a Neumann János Egyetemből és a Károli Gáspár Református Egyetemhez került. Arra viszont senki nem számított, hogy megszűnik a kecskeméti pedagógusképzés és vele együtt a saját Kar is. A 2021/2022-es tanévre már nem is hirdettek tanító szakot a kecskeméti képzőhellyé minősített Kaszap utcai épületben. Jelenleg ez most Nagykőrösön folyik.

Fegyvergyártókat képeznének

Ekkor érkezett az a hír is, hogy fegyvertervezőket és fegyvergyártókat oktatnának Kecskeméten. Igaz nem a Károlin, hanem a Neumann János Egyetem égisze alatt, ahonnan kivált az átalakulás következtében a pedagógusképzés.

Az erről szóló megállapodást, ami egy védelmi ipari tudásközpont kialakításáról szól, 2021. január elején írták alá. Az aláírók között van a kecskeméti Neumann János Egyetem nevében dr. Fülöp Tamás rektor, aki 2017–2019 között a Pedagógusképző Kar dékáni megbízását töltötte be, a fegyveres szakképzés területén működő Diana Fegyvertechnikai Technikum, az Arzenál Fegyvergyártási Divízió, Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos és Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

Hasonló cikkünk:  A Szakképzési Centrum főigazgatóját kérdeztük
Hasonló cikkünk:  Cserkeszőlő polgármestere: a kormány válogatás nélkül zsákutcába kergette a polgármestereket

A Neumann János Egyetem és a Magyar Honvédség együttműködést írt alá

2022. januárban tovább bővült a szereplők köre. A kézifegyvergyártás továbbfejlesztése érdekében kötött megállapodást a Magyar Honvédség Modernizációs Intézete, illetve a Neumann János Egyetem és a Diana szakképző iskola, számolt be a novekedes.hu.

Maróth Gáspár elmondta, a magyar kézifegyvercsalád fejlesztése második fázisába érkezett, azt követően, hogy befejeződött a magyar mérnökcsoport által alkotott fegyverek tesztelése.

A projekt második fázisa – azt jelenti, folytatta Maróth -, hogy a fegyverek előállítását gazdaságossá kell tenni, illetve alkalmassá kell válniuk a sorozatgyártásra, továbbá arra, hogy a nemzetközi piacon is értékesíthetővé váljanak.

A kormánybiztos reményei szerint a fejlesztés kevesebb mint két év alatt befejeződik.

A programnak a fejlesztés mellett célja egy fegyverzettechnika, fegyvertervező felsőoktatási szakirány létrehozása is a gépészmérnöki szakterületen. Márcsak azért is, mert a honvédségnek nagy szüksége van fiatal hadmérnökökre, amiről Filótás István dandártábornok, a modernizációs intézet vezetője beszélt.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...