fbpx
2 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Kézifegyvergyártásban látják a jövőt Kecskeméten, két éven belül lezárulhat a fejlesztése

- Advertisement -

Sokakat borzolta a hír egy évvel ezelőtt arról, hogy megszűnik Kecskeméten a hosszú múltra visszatekintő tanítóképzés. Az már korábban ismert volt, hogy az egyetemi átszervezés során, miután magánegyetemmé vált a kecskeméti egyetem, a pedagógusképzés kivált a Neumann János Egyetemből és a Károli Gáspár Református Egyetemhez került. Arra viszont senki nem számított, hogy megszűnik a kecskeméti pedagógusképzés és vele együtt a saját Kar is. A 2021/2022-es tanévre már nem is hirdettek tanító szakot a kecskeméti képzőhellyé minősített Kaszap utcai épületben. Jelenleg ez most Nagykőrösön folyik.

Fegyvergyártókat képeznének

Ekkor érkezett az a hír is, hogy fegyvertervezőket és fegyvergyártókat oktatnának Kecskeméten. Igaz nem a Károlin, hanem a Neumann János Egyetem égisze alatt, ahonnan kivált az átalakulás következtében a pedagógusképzés.

Az erről szóló megállapodást, ami egy védelmi ipari tudásközpont kialakításáról szól, 2021. január elején írták alá. Az aláírók között van a kecskeméti Neumann János Egyetem nevében dr. Fülöp Tamás rektor, aki 2017–2019 között a Pedagógusképző Kar dékáni megbízását töltötte be, a fegyveres szakképzés területén működő Diana Fegyvertechnikai Technikum, az Arzenál Fegyvergyártási Divízió, Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos és Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

Hasonló cikkünk:  Beszélnek a képek - Megyei Körkép 80+ címmel nyílt helytörténeti fotókiállítás Kecskeméten

A Neumann János Egyetem és a Magyar Honvédség együttműködést írt alá

2022. januárban tovább bővült a szereplők köre. A kézifegyvergyártás továbbfejlesztése érdekében kötött megállapodást a Magyar Honvédség Modernizációs Intézete, illetve a Neumann János Egyetem és a Diana szakképző iskola, számolt be a novekedes.hu.

Maróth Gáspár elmondta, a magyar kézifegyvercsalád fejlesztése második fázisába érkezett, azt követően, hogy befejeződött a magyar mérnökcsoport által alkotott fegyverek tesztelése.

A projekt második fázisa – azt jelenti, folytatta Maróth -, hogy a fegyverek előállítását gazdaságossá kell tenni, illetve alkalmassá kell válniuk a sorozatgyártásra, továbbá arra, hogy a nemzetközi piacon is értékesíthetővé váljanak.

A kormánybiztos reményei szerint a fejlesztés kevesebb mint két év alatt befejeződik.

A programnak a fejlesztés mellett célja egy fegyverzettechnika, fegyvertervező felsőoktatási szakirány létrehozása is a gépészmérnöki szakterületen. Márcsak azért is, mert a honvédségnek nagy szüksége van fiatal hadmérnökökre, amiről Filótás István dandártábornok, a modernizációs intézet vezetője beszélt.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...