fbpx
12.7 C
Kecskemét
2021. szeptember 24., péntek

FRISS HÍREK

Amíg Kecskeméten lepasszolná a pedagógusképzés gyakorlati helyeit, Nagykőrösön együttműködést írt alá a Károli egyetem

Újabb okuk lehet azoknak a bosszankodásra, akik eddig is azt gondolták, hogy múltjához nem méltó körülmények veszik körül a kecskeméti pedagógusképzést az utóbbi hónapokban. Eddig ezeken ment keresztül a kar, már ami az elmúlt bő fél évet illeti:

  • A tavaly nyári kecskeméti egyetemi átszervezéssel (alapítványi egyetem lett a Neumann János Egyetem) a pedagógusképző kar átkerült a Károli Gáspár Református Egyetemhez
  • Az eddigi kecskeméti dékáni hivatal megszűnt, a pedagógusképzés központját Nagykőrösön működteti a Károli egyetem
  • Kiderült, hogy ősszel nem indít tanító alapszakot Kecskeméten a Károli egyetem
  • A legfrissebb hír pedig az, hogy a most még károlis Petőfi gyakorló iskolát és a Bocskai utcai gyakorló óvodát átadnák a katolikus egyháznak

A kecskeméti ellenzék eddig több alkalommal is felszólalt, hogy úgy tűnik a kecskeméti önkormányzat asszisztál a történésekhez, de legalábbis nem emelte fel a hangját az ellen, amely a nagy múltú kecskeméti pedagógusképzéssel történik. A korábbi dékán szerint egyenesen kivégezték a kecskeméti tanítóképzést.

Hasonló cikkünk:  Kunhalmi Kecskeméten: Vonzóvá fogjuk tenni a pedagóguspályát

Kecskemét polgármestere még az átalakítások előtt a következőket írta a pedagógusképzés kapcsán:

Hasonló cikkünk:  Még a jövő héten sem indul újra a Mecedes-gyár Kecskeméten

“Felvettem a kapcsolatot az egyetemmel és azt a tájékoztatást kaptam, hogy nem leépítést, hanem a képzések fejlesztését tervezik Kecskeméten, például visszahoznák a városba a Károli egyetem korábban is itt működő jogi képzését.
Mindebből kitűnik, hogy Kecskemét, mint egyetemi város, nem hogy gyengülne, hanem erősödik, hiszen megmarad és fejlődik a Neumann egyetem, visszatér a városba a Károli egyetem, továbbá változatlanul jelen van és éppen bővül a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete.”

A Fidesz-KDNP képviselői pedig úgy beszéltek a kecskeméti pedagógusképzés fontosságáról, hogy nem ejtették ki a tanító szót. A Fidelitas szerint pedig a fideszes városvezetés miatt sikeres a kecskeméti felsőoktatás.

Kecskeméten lemondana a gyakorlati intézményekről, Nagykőrösön gyakorlati intézménnyel kötött megállapodást a Károli

Szóval miközben a kecskeméti pedagógusképzés változások során ment és megy keresztül, és miközben a fenntartó Károli egyetem éppen arról írt tájékoztatást a szülőknek és munkatársainak, hogy a gyakorló intézményeit átadná a katolikus egyháznak, addig Nagykőrösön éppen most írtak alá egy megállapodást az ottani gyakorlati képzést illetően.

Hasonló cikkünk:  A kecskeméti Neumann János Egyetemmel is megállapodást kötött a Mészáros Csoport

Az Önkormányzati Hírek Nagykőrös Facebook oldal szerint ez történt:

A Nagykőrösi Egyházközség, az Arany János Református Általános Iskola és Óvoda és a Károli Gáspár Református Egyetem között létrejövő pedagógus- és hitéleti képzések szakmai gyakorlatáról szóló együttműködés ünnepélyes aláírására került sor a mai napon, március 12-én, Nagykőrösön, a Főiskola Gulyás Lajos nevét viselő termében.

Éppen akkor küldtünk levelet a Károli egyetemnek, amikor a fenti megállapodás megtörtént, de még nem tudtunk róla. Ebben a következőkre várjuk a válaszokat:

  • Ha lemondanak a kecskeméti gyakorló intézményekről, akkor hol gyakorolhatnak a leendő óvodapedagógusok és tanítók, akik most a kecskeméti képzőhelyen folytatják tanulmányaikat?
  • Mit higgyen az olvasó azok után, hogy a Károli egyetem azt nyilatkozta, hogy nem célszerű arra következtetni, hogy megszűnik a tanítóképzés, és most azt olvassa, hogy az egyetem lemondana a gyakorló intézményekről?
Hasonló cikkünk:  Két alpolgármester adott át két padot a vasútkertben

Amint megérkezik a válasz, megírjuk.

 

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...