fbpx
16 C
Kecskemét
2022. május 16., hétfő

FRISS HÍREK

Fákat vágnak ki a Katona József Színház mellett, alig marad zöldfelület

Kecskemét főterén található fásszárú növények összértéke 1,4 milliárd forint, írtuk meg tavaly ilyenkor a kecsup-on egy kecskeméti tudós felmérése alapján. A legközelebbi közparkot a Katona József Színház mellett találjuk, ami méretében ugyan töredéke a főtérhez képest, de ökológiai értékéből mit sem veszít, főleg a nyári hőségben. A közpark értékéhez további szempontot jelent az, hogy Kecskemét belvárosban nagyon kevés a közparknak és közkertnek nevezhető összefüggő zöldfelület.

Ez a kevés zöldfelület most tovább csökkenhet, mert a Katona József Színház beruházása miatt a közpark fáit kivágnák, és csak a terület 15%-a lesz zöldfelület. Ennek is a fele tetőkertként funkcionálna, 20-40 cm vastagságú talajjal, amelybe csak alacsony ökológiai értékű növényzet ültethető

– derül ki a kecskeméti önkormányzat dokumentumából.

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház megújítása 2020 ősze óta ismert. A beruházás előkészítéséhez a kormány 239 millióval, Kecskemét önkormányzata 60 millió forinttal járult hozzá. A tervekben homlokzatfelújítás, a színházterem korszerűsítése és kényelmesebbé tétele, akadálymentesítés, új öltözőblokkok, irodák kialakítása szerepel. A tervezést a kaposvári Arker Stúdió végzi. Cseke Péter igazgató egy korábbi interjúban, az időközben átalakult Magyar Időknek elmondta, hogy a színház épületét gyakorlatilag kinőtték, de a magas költségek miatt elvetették a színház melletti és alatti terjeszkedés lehetőségét. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester a Kecskeméti Lapoknak adott interjújában pedig arról beszélt, „mi nem csak színházban gondolkodunk, hanem terekben is.”

Csak a terület 15%-a lesz zöldfelület, lesz viszont barokk stílusú park vízeséssel

A tervek szerint a színház oldalában, félig a földalá építkeznének. Itt kerülne kialakításra a színészklub és szűkebb körű közönségtalálkozók terei. Barokk stílusú parkot hoznának létre, sétánnyal, vízeséssel, „figyelemmel arra, hogy a szép műemlék épületet fák ne takarják”. A bővítéshez ezért a területet, ami jelenleg közpark, jelentősen át kell alakítani. A dokumentum egyes készítői szerint „a tervezett módosítás a városi klímára érdemben nincs kihatással.”

Hasonló cikkünk:  Csalódott a választás eredménye miatt? A KecsUP közösséget ajánl

„Az érintett parkrészen jelenleg idős, hatalmas lombtömegű fák állnak, melyek kivágásra kerülnének. A megszűnő közparkrész nem csak ökológiailag értékes, hanem elhelyezkedése miatt is, mivel a belvárosban nagyon kevés a közparknak, közkertnek nevezhető összefüggő zöldfelület. A kivágott fákat méretük arányában pótolni kell. A szükséges mennyiségű fák pótlására területen belül nincs lehetőség.” Ez a szakértői megállapítás ugyanabban a dokumentumban olvasható, ami kimondja, hogy a beruházás a városi klímára érdemben nincs hatással.

Hasonló cikkünk:  Táncvigalom a Kecskemét Táncegyüttessel - VIDEÓ

A tervezett változtatás – hívja fel a figyelmet ugyanitt a szakértő – „a közpark (100% zöldfelület) helyett csak a terület 15%-a lesz zöldfelület, ennek is a fele tetőkertként funkcionálna, 20-40 cm vtg. talajjal, amelybe csak alacsony ökológiai értékű növényzet ültethető. A zöldtetőre csak a kisméretű, alacsony növényzet telepíthető, amely vertikális megjelenése városképileg aránytalanná teszi a színház terének a látványát, ellentmond a műemléki megjelenésnek. A tervezett terület zöldfelületének egészén nincs talajkapcsolat, tehát zöldtetőnek minősül.”

A színház felújítása fontos, de a zöldfelület csökkentése ellentétes irányú a város stratégiai dokumentumaival

A színház fejlesztése sok kecskeméti számára örvendetes hír és a szükségességét sem vonja senki sem kétségbe. A mellette lévő közpark felszámolása viszont azért ellentmondásos, mert a közgyűlés által elfogadott több évre szóló városi stratégiai dokumentumok, például Környezetvédelmi Program vagy Kecskemét Megyei Jogú Város Fenntartható Energia- és Klíma Akcióterve a zöldfelületek növelését irányozzák elő. Nem mellesleg a színház kapcsán hivatkozott dokumentum azt is megjegyzi, hogy a “közpark megszűnése zöldfelületi, városökológiai szempontból nagyon kedvezőtlen.”

Részlet a Településrendezési eszközök módosítása 2020. 19/20. dokumentumból

A Kecskeméti Városszépítő Egyesület osztotta meg elsőként a nyilvánosság előtt a véleményét arról, hogy szerintük miért problémás a színház melletti közpark felszámolása. Közösségi oldalukon ez olvasható: „A fákat kivágják, lombkorona helyett lesz szép „zöld” parkunk fák nélkül, majd teszünk bele párakaput jó hosszú slaggal, hogy kibírjuk a nyári hőséget, pont úgy ahogy a városháza előtt is lenni szokott.”

 

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...