fbpx
3.3 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Az ellenzék továbbra sem érti – vélemény

- Advertisement -

Márki Zay Péter bemutatott egy oldalt, amelyen településekre lebontva követhetők a közpénzekkel való visszaélések. Szerinte ez az oldal vezethet a kormány leváltásához.

Az ellenzék még mindig nem érti

Bár rettentően fontos a visszaélések feltárása és a közpénzek követése. Még inkább azok tisztességes elköltése. Hadházy Ákos következetesen viszi ezt a vonalat, és munkássága által rendre bekerültek a mainstream médiába az ilyen ügyek. Nagy olvasottságú hírportálok, nagy nézettségű országos televízió is foglalkozott ezekkel. Ugyanakkor, az ellenzék, ha valóban fel akarja venni a kesztyűt valaha is a végtelen egyszerű üzenetekkel operáló, populista hatalommal, akkor éppen nem ez az útja ennek.

Amit az ellenzék mond, az nem verte ki kellően a biztosítékot

A demokrácia és a jogállam rettentően fontosak. Az is, hogy ne legyen korrupció. De óriási hiba, ha azt gondolja bármelyik politikai erő, hogy erre építve jöhet el a győzelem. Látjuk, tudjuk, hogy ez az út nem vezet el az Orbán-kormány leváltásához. Hiszen a jogállam fogalmát, a demokrácia előnyét és értelmét úgy tűnik, a magyar választók nem értik. De honnan is érthetnék? Alig van az országunknak jogállami, demokratikus múltja. Nem teljesen világos talán a többségnek, hogy mit is veszíthetünk ezek csorbulásával. A demokrácia és a jogállam hanyatlásával lehet ott kampányolni, ahol 100 éves hagyománya van ezeknek, de nálunk esélytelen. Egyelőre. A korrupció fogalmát bár jórészt mindenki ismeri, a tartalma és lényege azonban alig érdekli a választókat. Ezt erősítette meg egy kutatás is nem olyan régen. Amíg az a választói attitűd, hogy korrupció mindig volt és lesz, bárki is kormányozzon (ez így van, csak az arány az a nem mindegy), addig haszontalan pörögni a témán. Értelmiségi körökben ezekkel persze nyerő az ellenzék (fővárosi eredmények), ugyanakkor az egyszerű emberek, munkások, az átlagember (vidéki eredmények) a napi betevőért dolgozva és aggódva úgy érzékeli, hogy azért egy kicsit mindig jobb, és ez kétségtelenül így van, a kormány erre nagyon figyelt. Ebben a megközelítésben pedig akkor nem mindegy, hogy valaki lopott-e közpénzt? Az ellenzék súlyos hibát követ el, ha a könnyen befogadható üzenetek mellé (béke, reszicsökkentés, családtámogatás…) a sajátjait teszi oda (jogállm, demokrácia, korrupció). Ugyanis a választó azt látja, hogy a kormány intézkedései miatt kevesebbért tankol, kevesebbe kerül az étolaj, visszakapta az SZJA-t, az ifjú gyermek pedig nem adózik a munka után és sikerült a lakást is felújítani. Ugyanakkor vastagabb lenne-e a pénztárca a jogállam és a demokrácia erősítésétől? A korrupció visszafaragásától persze akár így is lehetne, de ezt nem sikerült elmagyaráznia (talán nem is tette meg) az ellenzéknek.

Hasonló cikkünk:  Vége lesz-e Putyin háborújának Ukrajnában?

Orbán minek válzoztatna bármin is, ha folyatamosan kétharmada van?

Orbán Viktor pedig egy sokak számára fájdalmas visszacsatolást kapott. Mert bár roskadozik az egészségügy, az oktatásra is sok a belülről érkező panasz, és drágulás figyelhető meg a boltokban, mégis újabb nagy arányú felhatalmazást kapott kormánya. Akkor pedig a győztes stratégián minek változtatna? Ha így megfelel a lakosságnak, ugyan miért kellene bármihez is hozzányúlni? Ezért is volt a hangsúly az előre megyünkön, és ezért sem volt választási programja a Fidesznek. Az ellenzéknek valóban meg kell újulnia, és ez nem személyi kérdés csupán. Hanem a szemlélet teljes átformálása. Ha nem találja meg az utat a választók agyához, akkor marad az ellenzéki szerep. És itt nem arról van szó, hogy nem jutott el a választókhoz az üzenet (persze ebben hátrányban volt az ellenzék). Sokkal inkább az a baj, hogy ami eljutott, az nem volt megfelelő. Talán érdemes lenne átgondolni ezt.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...