fbpx
13.6 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Hogyan működik a kecskeméti propaganda, mióta „a bizottság eltiltotta a további jogsértéstől”?

- Advertisement -

Július 13-án jött a hír, hogy a Területi Választási Bizottság megállapította, hogy a Kecskeméti Lapok megsértette az esélyegyenlőség elvét, mert csak „egy politika szervezet álláspontját közvetítették”.

Közben ezen héten zajlott a belpolitika, nagyon sok téma érte el az emberek ingerküszöbét. Kiváncsiak voltunk, hogy a Kecskeméti Médiacentrum (ami a Kecskeméti Lapok szerkesztését is végzi) szerkesztősége mennyire veszi komolyan a Választási Bizottság határozatát és abbahagyják e „egy politika szervezet álláspontjnak közvetítését”. Hiszen ettől a tevékenységtől eltiltották őket.

Módszerünk

Igazán egyszerű dolgunk van, hiszen a „Hírek percről percre” oldalon minden friss hírt megtalálunk. Így annyit csináltunk, hogy ezeket a híreket olvastuk át július 13. 12:00 után, azaz az eltiltás megjelenése óta. Három fő témát vizsgáltunk át, arra figyelve, hogy ezek milyen színben jelennek meg a hiros.hu oldalain, ha egyáltalán megjelennek:
– az időköz választás, ami az eltiltást okozta
– a KATA adózás eltörlése
– a rezsicsökkentés megszüntetése

Időközi helyi választás

A Területi Választási Bizottság azért hoztza meg eltiltó határozazát, mert a 9. egyénui választókerületben július 10-én választás volt. És a kampány során a Kecskeméti Lapok egyoldalúan, csak a Fidesz jelöltjének biztosított megjelenési lehetőséget, így a bizottság álláspontja szerint a Kecskeméti Lapok megsértette az esélyegyenlőség elvét, magyarul csalt. Ennek fényében különösen érdekes, hogy akár erről a határozatról, akár további eseményekről hogy számolt be a Médiacentrum. A rövid válasz: sehogy. A hosszabb válasz: a Fidesz jelöltje is benyújtott egy választási kifogást és ezt részleteiben be is mutatta a Kecskeméti TV és a hiros.hu, úgy, mintha az eset bizonyítást nyert volna és meg is történt volna. Konkrétan ezzel a szöveggel: „Szavazatvásárlás történt a baloldali jelölt javára. Csalás történt vasárnap az időközi választáson, a 9. számú egyéni választókerületben.”

A cikket elolvasva és a KTV híradós anyagát megtekintve meglepő (?) módon azt tapasztaljuk, hogy csak és kizárólag a Fidesz tagjai nyilatkoznak. A szerkesztőség láthatóan meg sem próbálta megszólítani a másik jelöltet és a Szövetség a Hírös Városért Egyesületet, mint jelölő szervezetet sem. Pedig a kivizsgálás után a Választási Bizottság annyit állapított meg, hogy valami történt, de nem bizonyítható, hogy melyik párt vett részt ebben a valamiben.

Hasonló cikkünk:  Válaszolt a Médiacentrum, szerintük idő előtti foglalkozni a perköltséggel

Tehát az eltiltás ellenére a Kecskeméti Médiacentrum csak „egy politika szervezet álláspontját közvetítette”.

KATA eltörlése

A hét elejének országosan forró témáját a KATA változtatása, vagy őszintébben szólva eltörlése adta. Hétfőn került nyilvánosságra a törvénytervezet, amit kedden el is fogadott a parlament, ezért szerdától tiltakozó megmozdulások indultak országosan. A hiros.hu felületein egyetlen anyagban foglalkoznak ezzel a kérdéssel, pedig 450.000 embert érint és elég nagy érdeklődés övezte ezt a témát egész héten az olvasók részéről. A szerkesztőség nem látta ezt olyan fontos kérdésnek, hogy akár a Fidesz akár bármelyik más párt vagy szervezet érvelését közzétegye, így csak egy egyperces híradós anyagra és egy ebből készült szöveges leiratra futotta tőlük. Pedig lehetett volna helyi érintettséget találni, nem csak egy adótanácsadó személyében, hanem mondjuk a KATÁ-s vállalkozó „Online és közösségi média szerkesztő”-t is megkérdezhették volna.

Maradjunk annyiban, hogy itt nem egy párt álláspontját közvetítették, hanem inkább elhallgatták a témát.

Rezsicsökkentés vége

Kósa József helyi fideszes képviselő rövid ideig elérhető facebook bejegyzése

Kedden délután jelentette be Orbán Viktor, hogy energia-veszélyhelyzet van Magyarországon. Erről egy MTI anyagot vett át a szerkesztőség, önállóan semmit nem tett hozzá se helyileg se országosan. A hét folyamán sok Fideszes is csalódottságának adott hangot, volt olyan helyi képviselő aki a Facebookon osztotta meg az új rezsi kalklulációs táblázatot, de gyorsan szólhattak neki, mert fél óra múlva le is vette.

A hét folyamán ez is nagyon erős téma volt, mégse sikerült átütnie a helyi szerkesztőség falát. Egészen ma reggelig egy szót sem írtak, szóltak a rezsicsökkentésről, annak hatásairól, várható számokról. És persze a polikai szereplők véleményét se kérték ki. Itt is az elhallgatást választották inkább, hátha akkor nem tudja meg a nép, hogy mi folyik az országban.

 

Összefoglalva kijelenthetjük, hogy a propaganda változatlanul működik, a számukra kedves témákról csak a fidesz álláspontját közvetítik, a kényelmtlen témákat pedig igyekeznek elhallgatni.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...