fbpx

FRISS HÍREK

Távolmaradással üzentek Kecskeméten, a rekordalacsony részvételű időközin a Fidesz nyert  

- Advertisement -

Ez a nap nem a demokrácia ünnepe volt Kecskeméten, az időközi választáson a szavazók leginkább a távolmaradásukkal fejezték ki a véleményüket a kecskeméti politikáról. A kötelezőt ugyan hozta a Fidesz jelöltje, Jánosi István, aki a kormánypárti Szeberényi Gyula Tamás volt önkormányzati képviselő székébe ülhet, miután parlamenti képviselővé választását követően le kellett mondania, mert a két pozíció összeférhetetlenné vált.

Az időközi választást Kecskemét 9. számú önkormányzati választókerületében tartották, ami az Erzsébetváros, a Kossuthváros, a Czollner tér – Csongrádi – Batthyány – Damjanich utcák által határolt területen élőket érintette, ha részt vettek volna rajta.

A szavazáson ugyanis a választásra jogosult 5.951 főből mindösszesen 921-en vettek részt, ami 15 százalék. Jánosi István (Fidesz-KDNP) 591 szavazatot, Kalló Julianna (Szövetség) 250-et, míg a többi jelölt összesen néhány tucatnyi voksot kapott. Aczél Dániel (Polgári Válasz) 12, Balanyi István (Munkáspárt-ISZOMM) 15, Kordik Szabolcs (MKKP) 45, Varga László (MEMO) 2 szavazatot szerzett.

A Fidesz nagyerővel kampányolt, mégis minimális szavazót tudott mozgósítani, de ez is elég volt a kötelezőhöz

A körzetet többciklus óta a Fidesz uralja, 2019-ben Szeberényi Gyula Tamás 1.092 vokssal (54%) nyert, míg legerősebb ellenfele, Gulyás Zoltán 808 (40%) szavazatot kapott. Ezzel szemben a mostani időközi választáson a szavazáson részt vevők száma az ezret sem érte el, amit felfoghatunk a kecskeméti politikával szembeni szavazói kritikának is. A távolmaradás egyik oka az lehet, ha a kecskeméti városvezetés eddig sem kérte ki a helyi lakosok véleményét a fontos kérdésekben, akkor most miért járultak volna az urnák elé, csak azért, hogy eggyel több politikus üljön be a városi közgyűlésbe.

Hasonló cikkünk:  Horváth Krisztofer, a KTE futballistája a hatodik legértékesebb NB I-es játékos a CIES-nél

Annak ellenére, hogy a Fidesz alig tudta megmozgatni a szavazóit, jelentős erőforrásokat vett igénybe a kampány során. Saját helyi képviselőin, aktivistáin és a polgármesteren kívül Varga Judit minisztert is bevetették. És nem mellesleg a helyi közforintokból működő önkormányzati sajtót is Jánosi kampányának a szolgálatába állították. Kalló, a Szövetség jelöltje a Helyi Választási Bizottságnál emiatt kifogást is emelt Kozák Polett főszerkesztővel szemben. Az ellenzéki politikus szerint a Kecskeméti Lapok megsértette a választási törvényt azzal, hogy semmibe vette a jelöltek közötti esélyegyenlőséget, amikor nem kaptak arra lehetőséget, hogy a programjukról beszéljenek az időközi választási kampányban a közpénzből működő Kecskeméti Lapokban.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...