fbpx
13.5 C
Kecskemét
2023. április 2., vasárnap

FRISS HÍREK

Szavaló cowboyok nélkül nincs igazi Petőfi emlékév

Kedden napvilágot látott egy klip a Petőfi emlékévre készülő filmből. A helység kalapácsa Petőfi Sándor eposzparódiája, érettségi tétel, játékos tisztelgés a vidéki kocsmák előtt. Eddig legalábbis így tudtuk. Most amerikai cowboynak öltözött színészeink dolgozzák fel, mert… biztosan van rá valami jó okuk.

Az MTVA finanszírozásában új tévéfilmet készít a Megafilm a mű alapján. Egy napja töltötték fel a videót, és eddig még nem találta meg a közönségét. 5000 megtekintésből 26 like-ot kapott, a kommenteket pedig inkább hagyjuk.

5000 megtekintésből 26 like-ot kapott, a kommenteket pedig inkább hagyjuk.

Egy rövid internetes keresés után kiderül, hogy eddig nem születtek túl színvonalas adaptációk a kocsmai eposzból. A Szívós szemű Mártát éneklő színészek viszont még igyekeztek faluhelyi díszlettel és viselettel megteremteni szórakoztató előadás autentikus környezetét. Nem tudni, hogyan kapcsolódnak Petőfihez a vadnyugat férfiasan táncoló hősei, de talán ennél is szomorúbb, hogy a jelenünkhöz sem köthetőek.

Nem egy elgondolkodtató, aktuális társadalmi kérdéseket feszegető feldolgozást látunk, és erre az eredeti is alkalmatlan volna. A nép költőjének sem ez volt a célja a paródiával. Épp ezért senki sem számított a szavaló cowboyokra – a díszletben megbúvó kék és rózsaszín neonra végképp nem. A táncosok rivalizálása a bollywoodi filmeket idézi, amitől még inkább indokolatlan a jelenet.

Hasonló cikkünk:  Finta József reakciója: "szándéktalan hiba esetében nincs szükség bocsánatkérésre"
Hasonló cikkünk:  Hamis rendcsinálók

Mi volt a stílusparódia eredeti célja? Egy olvasmányos és rövid irodalmi tételben ezt olvashatjuk:

“A mű egy magát értékesnek mutató, de voltaképp kiüresedett művészi nyelvhasználat, magatartás és szemlélet értéktelenségéről rántja le a leplet. Így nem csak az eposz műfaját mutatja anakronisztikusnak, hanem a romantika költészetfelfogását is, azt az ellentmondást, mely a költészet vágyvilága és a valóság között egyre észrevehetőbbé vált… Ezért Petőfi az élettelen, mesterkélt, “kényes” irodalmiassággal a természetesség és az őszinteség esztétikáját állította szembe.”

A következő NER produkció remélhetőleg a Petőfi japánul alapján készült alföldi szamurájfilm lesz.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...