fbpx
13.5 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Szavaló cowboyok nélkül nincs igazi Petőfi emlékév

- Advertisement -

Kedden napvilágot látott egy klip a Petőfi emlékévre készülő filmből. A helység kalapácsa Petőfi Sándor eposzparódiája, érettségi tétel, játékos tisztelgés a vidéki kocsmák előtt. Eddig legalábbis így tudtuk. Most amerikai cowboynak öltözött színészeink dolgozzák fel, mert… biztosan van rá valami jó okuk.

Az MTVA finanszírozásában új tévéfilmet készít a Megafilm a mű alapján. Egy napja töltötték fel a videót, és eddig még nem találta meg a közönségét. 5000 megtekintésből 26 like-ot kapott, a kommenteket pedig inkább hagyjuk.

5000 megtekintésből 26 like-ot kapott, a kommenteket pedig inkább hagyjuk.

Egy rövid internetes keresés után kiderül, hogy eddig nem születtek túl színvonalas adaptációk a kocsmai eposzból. A Szívós szemű Mártát éneklő színészek viszont még igyekeztek faluhelyi díszlettel és viselettel megteremteni szórakoztató előadás autentikus környezetét. Nem tudni, hogyan kapcsolódnak Petőfihez a vadnyugat férfiasan táncoló hősei, de talán ennél is szomorúbb, hogy a jelenünkhöz sem köthetőek.

Nem egy elgondolkodtató, aktuális társadalmi kérdéseket feszegető feldolgozást látunk, és erre az eredeti is alkalmatlan volna. A nép költőjének sem ez volt a célja a paródiával. Épp ezért senki sem számított a szavaló cowboyokra – a díszletben megbúvó kék és rózsaszín neonra végképp nem. A táncosok rivalizálása a bollywoodi filmeket idézi, amitől még inkább indokolatlan a jelenet.

Hasonló cikkünk:  Petőfi unokatestvérének szépunokájának tetszett Rákay Philip filmje

Mi volt a stílusparódia eredeti célja? Egy olvasmányos és rövid irodalmi tételben ezt olvashatjuk:

“A mű egy magát értékesnek mutató, de voltaképp kiüresedett művészi nyelvhasználat, magatartás és szemlélet értéktelenségéről rántja le a leplet. Így nem csak az eposz műfaját mutatja anakronisztikusnak, hanem a romantika költészetfelfogását is, azt az ellentmondást, mely a költészet vágyvilága és a valóság között egyre észrevehetőbbé vált… Ezért Petőfi az élettelen, mesterkélt, “kényes” irodalmiassággal a természetesség és az őszinteség esztétikáját állította szembe.”

A következő NER produkció remélhetőleg a Petőfi japánul alapján készült alföldi szamurájfilm lesz.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...