fbpx
3.4 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Vizsgálóbizottság áll fel a Domus parkoló ügyében

- Advertisement -

A kecskeméti közgyűlés még tavaly októberben döntött úgy, hogy megbízza Szemereyné Pataki Klaudia polgármestert a parkolóház létrehozásával kapcsolatos tárgyalások lefolytatására és a szerződések megkötésére.

A kecskeméti ellenzéki képviselők kifogásolták – a megítélésük szerint – a belváros zsúfoltságát tovább növelő, Kecskemét központjában egyébként is meglévő parkolási nehézségeket. A mostani Domus parkoló helyére tervezett parkolóház – a 2021-es tervek szerint – akkor valósulhatott volna meg, ha a város eladja a területet az Univernek.

A Szövetség frakciója idén júniusban egy hat fős vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a polgármesternél. A bizottság a júliusi közgyűlésen felállt, abba a Fidesz Fekete Gábort, Szamler Lászlót és Leviczky Cirillt, míg a Szövetség a Hírös Városért Király Józsefet, Szőkéné Kopping Ritát és Vancsura Istvánt delegálja a bizottságba.

A vizsgálóbizottság feladata

A bizottság azt fogja, vizsgálni, hogy:

  • a parkolóház megépítésének mikor és hogyan jött az ötlete;
  • milyen tárgyalások, egyeztetések történtek eddig az ügyben
  • készült-e hatástanulmány, a beruházó milyen előzetes kalkulációk alapján döntött a projektről;
  • készült-e felmérés a környékbeli lakosok véleményéről;
  • a parkolóház megépítésének volt-e másik helyszíne;
  • az épület megvalósításakor felmerült-e mélygarázs építése, a felszínen közösségi térrel, zöld felülettel;
  • felmerült az a javaslat is, miszerint egy csereügylet keretében adásvételi szerződést kötne a város és az Univer, ennek a háttere;
  • milyen környezeti hatásokkal jár a megvalósítás, az új ingatlan létesítése.
Hasonló cikkünk:  „Nem a gyerekeknél van a probléma forrása, de a megoldás igen”

A Szövetség korábban lényegesen több információt próbált megtudni a vizsgálóbizottság felállításának kezdeményezésekor. Király József ellenzéki frakcióvezető szerint a belvárosi parkolóház nem oldja meg a parkolási problémákat, a meglévő zsúfoltságot nem enyhíti, szerint inkább a belvárosból kifele kellene terelni az autókat.

A városvezetés szerint a beruházás célja az, hogy a parkolóház megépülésével enyhítse a belvárosi parkolóhely hiányt. A város főépítésze, Öveges László azt nyilatkozta a Kecskeméti Lapoknak, hogy

“A modern épület kiválóan illeszkedik a környezetbe, a Dobó körút felőli árkádos rész esőtől, széltől, hótól óvja a sétálókat. Ami pedig ennél is fontosabb, az a környezettudatosság. Nőnek az épület mellett lévő park zöldfelületei, valamint a legfelső szintje is extenzív zöldtetőt kap.”

Az önkormányzattal ellentétes álláspontot képviselnek azonban a Dobó körúti és a környékbeli lakosok, civil egyesületek, akik fórumot is tartottak és kifejezték a véleményüket a beruházásról.

A vizsgálóbizottság felállításával pontosabb és releváns adatokat ismerhetnek meg a képviselők, és a kecskeméti polgárok. A Kecsup természetesen figyelemmel követi a vizsgálóbizottság működése nyomán nyilvánosságra került híreket, információkat, azokról beszámolunk.

Kapcsolódó cikkünk:

Nem akarnak monstrumot a Dobó körútra, lakossági fórum volt az Univer beruházásról

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...