fbpx
2.2 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Sok buli, sok program a HI Kecskemét programsorozatban némi politikával vegyítve

- Advertisement -

517 millió forintból fut három éven át a HI Kecskemét nevű programsorozat. A 100 százalékban EU-s támogatásból zajló események célja olyan közösségfejlesztés megvalósítása Kecskemét 15 célterületén, amelynek keretében helyi identitást növelő rendezvények valósulnak meg, olvasható a projekt hivatalos oldalán.

Egy részéről írtunk a kecsUP-on, ráirányítva a figyelmet arra, komoly határátlépésre került sor például, amikor a kecskeméti Fidesz uniós forrásból kormánypárti beszélőfejekkel tartott politikai pikniket. A 2019. évi őszi önkormányzati választás időszakában pedig az események megnyitóin szerepeltek rendszeresen a Fidesz képviselőjelöltjei.

A politika azért nem uralt le mindent, így is sok nem politikai program valósult meg. A múlt hónapban például az Idősek hete az Egészségügyi és Szociális Intézmények szervezésében, azelőtt a Szoptatás világnapja, de megemlíthetjük a Tehetségek napját a Bolyai János Gimnáziumban vagy akár az Árpádvárosi Honfoglaló Napot, ahogy sok más könnyűzenei eseményt is. A célterületek lényegében lefedik a kecskeméti választókerületeket, ez pedig arra is adott lehetőséget, hogy a HI Kecskemét keretében a városrészi napokat lebonyolítsák, így például a Hunyadivárosi Napokat, a Kadafalva vagy a Petőfiváros napját.

Apáti Bence és Szakács Árpád fideszes beszélőfejek beszélgetnek Bán Jánossal a Keresztény Polgári Piknik című HI Kecskemét programsorozat keretében 2019. május 18-án / Fotó: hiros.hu

A koronavírus-járvány a rendezvények megtartásába jelentősen közbeszólt, eredetileg 2022 augusztusában ért volna véget programsorozat. Amióta újra lehet tömegeseményeket tartani, több plakáton ismét láthatjuk a „HI Kecskemét” feliratot. November 26-án szombaton például közös lombtalanításra hívják az árpádvárosiakat.

Hogy a számok mögé is lássunk, közérdekű adatigényléssel fordultunk Kecskemét új jegyzőjéhez, aki – meglepő módon mindenféle költségtérítés nélkül – rendelkezésünkre bocsájtotta a kért adatokat.

Így most van két táblázatunk a számlákról, szerződésekről és 600 megabájt adatunk a szerződésekről. Mielőtt belemennénk a mélyelemzésbe, ráengedtünk egy statisztikai gyorselemző szoftvert a számlák táblázatra, hogy lássuk, kik a legnagyobb beszállítói és nyertesei a programsorozatnak.

Íme a tíz legnagyobb kifizetés

Az eddig megkapott adatokból azt látjuk, eddig összesen 281.316.796 forintot fizetett ki a kecskeméti önkormányzat a projektre. A legnagyobb kifizetések az alábbi cégekhez érkeztek. Az első három helyezettnél az összeg mellett jelezzük, hogy a teljes projektösszegből mekkora arányban részesült az adott beszállító.

  1. Mobil-Event Rendezvényszervező Kft.: 113 420 264 Ft (40%)
    rendezvényszervezési feladatainak ellátása
  2. RASTER STÚDIÓ KFT.: 49 591 303 Ft (18%)
    15 célterület rendezvényeinek marketingkommunikációs feladatok ellátása
  3. METALLUM-TECH Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.: 45 142 150 Ft (16%)
    eszközbeszerzés-rendezvénysátor, pavilon, rendezvénytechnikai eszközök
  4. SLIM-LINE Kft.: 10 401 300 Ft
    Buborék, Desperado, Halott Pénz koncertek
  5. Teréz Euro Kft.: 8 134 350 Ft
    2022. június 17-én Majka&Curtis élőkoncert
  6. TRADÍCIÓ BÚTOR, Bútoripari Termelő, Ker. és Szolg. Kft.: 5 999 988 Ft
    sörszett garnitúra beszerzése
  7. Meditkonzult Kft.: 5 969 000 Ft
    közbeszerzési tanácsadói tevékenységének ellátása
  8. PREMIER REN-KON Kft.: 3 229 610 Ft
    Szandi, Farkasházi Réka és a Tintanyúl, Bereczki Zoltán, Hevesi Tamás, Nemazalány x Sofi, Heincz Gábor BIGA, AK26 koncertek
  9. MISTRAL MUSIC Kft.: 2 851 785 Ft
    Kocsis Tibor, Bereczki Zoltán, USNK, Janicsák Veca koncertek
  10. VIKTÓRIA TROPHY KFT.: 2 207 316 Ft
    500 db HI! Kecskemét Virtuális futás 2021 emlékérem nyakszalaggal, emlék kulcstartó beszerzése (1620 db)
Hasonló cikkünk:  Róna Péter, a Jobbik EP-listavezetője tartott fórumot Kecskeméten

Összefonódás

A Mobil-Event Rendezvényszervező Kft.-ről már írtunk, Ladányi Kovács Zoltán cége korábban is nyert már el megbízást. Ezzel nem is lenne gond, egy nagymúltú rendezvényszervező cég miért ne nyerhetné meg egy ilyen komplex feladat elvégzését.

A gond ott van, hogy Ladányi Kovács Zoltán mindeközben a Kecskeméti Turizmusfejlesztési és Marketing Kft. ügyvezetője és ennek a cégnek egyetlen tulajdonosa Kecskemét önkormányzata. Ismét az a helyzet, ami már a Hírös Hét Fesztivál rendezésekor is: Kecskemét polgármestere szerződést köt egy piaci alapon működő Kft. ügyvezetőjével, aki ügyvezetőként a Kecskemét rendezvényeiért és a városmarketingért felelős személy is.

Ladányi Kovács Zoltán fesztiváligazgató / Fotó: Hi Kecskemét Facebook oldala

A HI Kecskemét eseménysorozatra eddig elköltött 281 millió Európai Uniós támogatás 40%-át, 113 millió forintot egy olyan magáncégnek utalta át az önkormányzat, melynek a vezetője tulajdonképpen munkaszerződése és tudása alapján ezt a feladatot napi 8 órában ellátva is elvégezhette volna. A szerződésben látható, Ladányi mintha nem bízott volna meg a kecskeméti cégében, a teljesítésbe ugyanis bevonta a Lovas Show Kft-t, aminek ügyvezetője szintén Ladányi, azonban tulajdonosa Gőz László budapesti lakos. Az így elköltött pénzek egy része biztos, hogy nem maradt Kecskeméten, pedig akár itt is maradhatott volna, az önkormányzat saját hatáskörében és a saját cégében.

Kommunikációra közel 50 millió forint

Második a Raster Stúdió Kft., akik a rendezvénysorozat kommunikációjára kaptak több, mint 10 szerződésen keresztül eddig majd 50 millió forintot. A cég kecskeméti, az ügyvezető is kecskeméti, így azt nagy biztonsággal kijelenthetjük, hogy az itt elköltött forintok Kecskeméten maradtak.

Harmadik helyen van az első cég, ami konkrét, kézzelfogható dolgokat szállított a rendezvénysorozat részére. A METALLUM-TECH Kft. rendezvénysátor, pavilon, rendezvénytechnikai eszközök szállítását vállalta. Róluk annyit tudunk, hogy budapesti székhellyel és bácsalmási telephellyel rendelkeznek, a tulajdonosok és ügyvezetők céges kapcsolatainak száma minimális.

Több könnyűzenei koncertre is sor került a HI Kecskemét programban, amik közül is kiemelkedett a tanévnyitó buliként meghirdetett Halott Pénz a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban. A SLIM-LINE Kft. három fellépőt hozott Kecskemétre, több mint 10 millió forint értékben. Az Opten adatbázisából kiderül, a szegedi Kft. csekély bevétele mellett az elmúlt 10 évben egy év kivételével folyamatosan veszteségesen működött. Érdekes még az, hogy a cég ügyvezetését egy 91 éves személy látja el, a cégvezetést a névazonosság miatt minden bizonnyal a fia.

Aki kíváncsi, hogy mire költöttek el a HI Kecskemét programban 281 millió forintot, IDE kattintva böngészhet az adatbázisban.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...