fbpx

FRISS HÍREK

Több száz kecskeméti diák vállalt ülősztrájkot tanáraikért és az oktatásért

- Advertisement -

Kecskeméten több középiskola sok száz diákja csatlakozott ahhoz az országos akcióhoz, amely ma zajlott több tucat középiskolában. Tanárok, diákok és szülők már hónapok óta szerveznek különböző akciókat városunkban is az oktatás jobbá tételéért. Íme a 12 pont, amelyért küzdenek.

  1. Növeljék a pedagógusbéreket!
  2. Szabad tankönyvválasztást!
  3. Hozzanak létre felelős és önálló Oktatásügyi Minisztériumot!
  4. Csökkentsék a diákok terheit!
  5. Csökkentsék a tanárok terheit!
  6. Az oktatásirányítás ne fenyegesse a pedagógusainkat!
  7. Kezdődjön meg egy érdemi párbeszéd az oktatásirányítás és a szakmai szervezetek között!
  8. Minden diáknak egyenlő esélyeket!
  9. Modern pedagógusképzést!
  10. Megbecsült pedagógusokat!
  11. Átgondolt, hosszútávú oktatási stratégiát!
  12. Állítsák vissza a pedagógusok sztrájkhoz való jogát!

Diákok véleménye kiplakátolva

Már a tanárainkat is ellopjátok?

A mai országos akciónak az adta az apropóját, hogy kirúgtak nyolc tanárt, akik polgári engedetlenségi akciókban vettek részt és így nem tartották meg óráikat. Helyette az oktatás, szerintük áldatlan állapotára hívták fel a figyelmet különböző megmozdulásokon. Az Egységes Diákfront felhívása szerint:

„Nyolc tanárt rúgtak ki ismét, amit nem hagyhatunk szó nélkül. Ahogy azt sem, hogy a Nemzeti Alaptanterv miatt, rengeteg feleslegesnek tűnő tananyagot kell nap mint nap megtanulnunk. Azt sem, hogy szar a menza, drágul a büfé és ránk omlik az épület. Na meg persze, hogy nincs tanár”

November közepén írtuk meg, hogy szerveződik az Egységes Diákfront (EDF) Bács megyei szervezete is. Közben meg is alakult már, Kecskemétre ez a szervezet hozta be az ülősztrájkot. A megyei EDF egyik tagja elmondta, hogy a Bányai Júlia Gimnáziumban egész napos ülősztrájk volt, délután kettő óráig. Az aulában ültek a diákok, az iskola mintegy kétharmada. Ez kb. 450 diákot jelent. Beszélgettek, zenét hallgattak, társasoztak, nem zavarva azokat a diákokat, akik nem tartottak velük és a tanórákat választották.

Minket senki nem buzdít a tanárok közül. El tudjuk mi azt magunk is dönteni, hogy felemeljük-e a szavunkat vagy sem. Önállóan szerveztük meg ezt a mai ülősztrájkot is, az iskola vezetése tudott róla. De az se nem támogatta, se nem ellenezte. A tanárok nem tartottak velünk, vagyis akinek órája van az megtartja, ha a diákok is ott vannak. Ha diákok sztrájkolnak, akkor a tanáraink a teremben ülnek. Figyelnek arra, hogy ne legyenek engedetlenek. Csak akkor jönnek ide hozzánk, ha lyukasórájuk van vagy a szünetben. De akkor is csak igazából azért, hogy minden rendben van-e velünk. – mondta a KecsUP-nak az Egységes Diákfront megyei szervezetének egyik tagja.   

Diákfotó

Az apa férfi, a tanárhiány nő

A Bányai gimnázium Diákönkormányzata (DÖK) teljes vállszélességgel támogatta az ülősztrájkot. Ennek elnöke szerint felszabadult, jó hangulatú volt a megmozdulás az iskolában.

Hasonló cikkünk:  Szemereyné Pataki Klaudia polgármester volt a Hunyadi Pódium vendége

Ami a legmegdöbbentőbb és legjobban eső érzés, az az, hogy a végzősök is itt ülnek velünk. Ők pár hónap múlva érettségiznek. Nagyon fontos órákról és fakultációkról mondtak le azért, hogy erősítsék a mi hangunkat. Talán meghallják végre a döntéshozók, hogy baj van az oktatással. A bizonytalanság az, ami a legjobban kifejezi szerintem, hogy mi van most az iskolák környékén. Nem akarjuk, hogy mi és majd a mi gyerekeink is ilyen bizonytalanságban tanuljanak. A jövőnkért, gyermekeink jövőjéért adunk hangot véleményünknek. Valamint azokkal a diákokkal vállalunk szolidaritást, akiknek kirúgták tanáraikat. És a kirúgott tanárokért is itt ülünk most – mondta el lapunknak Dézsi Viktória, bányais DÖK elnök.

Dézsi Viktória azt is elmondta nekünk, hogy a 8. évfolyam alatti résztvevők csak szülői hozzájárulással csatlakozhattak az ülősztrájkhoz.

Az udvaron feltűnt a jel

A tiltakozások jól ismert szimbólumát a Bányai gimnázium diákjai az udvaron magukból formálták meg, erről is kaptunk fotót.

Diákfotó

A KecsUP úgy tudja, hogy Kecskeméten a Katona gimnáziumban is volt egy rövidebb ülősztrájkt, és információink szerint 1-1 órás megmozdulást másik középiskolákban is tartottak.

A Bányaiban a diákok lefotózták a feliratokat, ezeket mi is megmutatjuk:

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...